Bramencake met kokos crumble topping. De perfecte cake voor het bramenseizoen! Nu kun je bramen het hele jaar kopen, maar op dit moment zijn ze toch echt het allerlekkerste. Tijd dus om deze bramencake eens te proberen. De cake is glutenvrij, paleo en lactosevrij.

Bramencake met kokos

Bramencake met kokos crumble

Deze bramencake zag ik voorbij komen bij Marike van Marike Bol (voorheen Oh my pie) en ik bouwde hem om naar een paleo versie. Ik hou enorm van bramen, maar ondanks het feit dat je die het hele jaar kunt kopen zijn ze in de zomer het allerlekkerste. Je kunt ze zelfs her en der wild plukken. Als de vogels er niet mee vandoor zijn gegaan natuurlijk, want je bent niet de enige die staat te wachten tot de bramen rijp zijn.

Bij ons in het park staan een aantal bramenstruiken, maar ik heb er eerlijk gezegd nog nooit een rijpe braam zien hangen. Waarschijnlijk is iemand anders (of de vogels) me altijd voor. Maar goed, gelukkig kun je ze ook gewoon bij de groenteboer/supermarkt kopen!

Bramencake met kokos crumble topping

Glutenvrije bramencake

Het fijne van deze bramencake is dat het behalve natuurlijk heel lekker, ook glutenvrij is. Glutenvrij en lactosevrij, dus iedereen kan het eten. De crumble topping is redelijk zoet uitgevallen, maar de rest van de cake is dat niet dus dat compenseert weer een beetje. Je kunt uiteraard ook minder suiker gebruiken voor de crumble top als je dat wilt.

Ik heb kokosolie gebruikt maar dit kun je desgewenst vervangen voor boter als je dat lekkerder vindt. De smaak is natuurlijk wel kokos, dus het past er prima bij.

Let even op dat je voor eerst 100 gram bramen gebruikt en daarna nog 100 gram over de top. Geen paniek als je ze allemaal in de cake hebt gestopt maar het is lekkerder (en leuker om te zien) als je de andere 100 gram over de bovenkant verdeeld.

Met slagroom of kokosroom

De bramencake is vervolgens heerlijk om te serveren met een flinke klodder slagroom. Als je lactosevrij wilt gebruik dan lactosevrije slagroom of kokosroom. Of een lekkere bol ijs! Genoeg keuze!

Bramencake met kokos

Bramencake met kokos crumble

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
Keukenpaleo

Dit recept zag ik voorbij komen bij Marike van Oh my Pie en ik maakte er een paleo crumble versie van! De crumble topping is redelijk zoet maar de cake zelf niet zo dus dat heft elkaar weer op. Minder suiker gebruiken kan uiteraard ook.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur
totaal 1 uur

8 personen

Materiaal

  • bakvorm 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 5 eieren gesplitst
  • 70 gr kokosrasp
  • 60 gr kokosmeel
  • 150 gr kokosyoghurt
  • 100 ml amandelmelk
  • 40 gr ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille
  • 2 el citroenrasp + 2 el citroensap
  • 200 gr bramen

Topping


  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 in en bekleed met bakpapier.
  • Meng de kokosrasp, kokosmeel, bakpoeder en rasp door elkaar.
  • In een andere kom klop je de eiwitten goed stijf. Daar doe je vervolgens de ahornsiroop, vanille, citroenrasp en sap, kokosyoghurt, amandelmelk en eidooiers door en roer het voorzichtig door met een spatel tot goed gemengd.
  • Voeg nu de droge bestanddelen toe en combineer met de spatel tot het een geheel vormt. Roer 100 gram van de bramen erdoor.
  • Doe het beslag in de bakvorm.
  • Maak nu de crumble door het amandelmeel, arrowroot, kaneel, zout, kokosolie en suiker te mengen. Verdeel de crumble over de bovenkant van de cake. Verdeel hier de overige 100 gr bramen overheen. Druk die heel lichtjes in de bovenkant.
  • Zet in de oven voor ongeveer 45 minuten of tot de cake gaar en goudbruin is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 344kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 7g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 102mg | Natrium: 146mg | Kalium: 251mg | Vezels: 6g | Suiker: 18g | Vitamine A: 204IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 133mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.