glutenvrije appel-amandelkoekjes

Glutenvrije appel-amandelkoekjes

Ooit – lang geleden – toen ik nog niet eens echt wist wat glutenvrij nou eigenlijk inhield, stelde ik me voor dat ‘glutenvrij bakken’ een absolute nachtmerrie moest zijn. Inmiddels weet ik dat het dat zeker niet is. Sterker nog; ik vind het makkelijker dan met gluten bakken.

Er zijn een aantal regels die je in acht moet nemen als je zonder bloem aan de gang gaat met bakken van zoals hier appel-amandelkoekjes. Doordat je geen ‘plakmiddel’ gebruikt in de vorm van gluten, heb je iets anders nodig.

Plakmiddel

Voor deze appel-amandelkoekjes gebruikte ik een ei. Dat is bijna altijd een prima middel om de massa bij elkaar te houden. Maar ook lijnzaad, chiazaad, arrowroot of tapiocameel werken goed bij glutenvrij bakken.

Marike van Oh my pie schrijft regelmatig over glutenvrij eten, geeft masterclasses en heeft veel heerlijke glutenvrije baksels op haar site. Overigens niet allemaal paleo.

Maar goed deze appel-amandelkoekjes dus. Deze koekjes zijn echt makkelijk te maken.

Ik gebruik hier kokosolie, vanille, honing, ei, amandelmeel, kokosmeel, gehakte amandelen en appel in. Let vooral op dat je de appel goed fijn snijdt. Als de stukjes te grof zijn kan het lastig zijn om de balletjes te draaien. Dan wordt het meer een crumble dan een koekje.

Bak de koekjes vervolgens 20 minuten in de oven en klaar! Ben je fan van glutenvrije koek? Probeer dan zeker ook eens de perzik kokosmakronen of bekijk hier alle glutenvrije recepten.

Appel amandelkoekjes

Appel-amandelkoekjes

Nog geen review
GangKoek
Keukenpaleo

Lekker voor bij de koffie of als tussendoortje!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten

10 koekjes

Ingrediënten


  • Oven voorverwarmen op 180˚C
  • Meng de kokosolie, honing, vanille en het ei door elkaar en klop even door.
  • Voeg amandelmeel, bakpoeder, amandelen en de stukjes appel toe. Je krijgt nu een stevig beslag.
  • Draai hier met je handen 10 balletjes van en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Druk met je duim de balletjes wat platter en vorm eventueel nog een beetje na tot rondjes.
  • Bak de koekjes voor 20 minuten of tot goudbruin en gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 156kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 4g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 16mg | Natrium: 20mg | Kalium: 97mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 24IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 54mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.