Slowcooker – Witte wijn kip met pasta
The Greek Slow Cooker
Ik leerde Eleni Vonissakou kennen online jaren geleden en in 2013 kwam ze naar een workshop die Meeta en ik hielden in Almere. Sinds die tijd zijn we min of meer via social media in contact gebleven dus toen ik een berichtje van Eleni ontving of ik een kopie van haar eerste boek wilde ontvangen zei ik natuurlijk geen nee.
Ten eerste niet omdat Eleni de heerlijkste Griekse gerechten op tafel tovert én omdat haar boek allemaal slowcooker recepten bevat! De fotografie van Eleni is sfeervol en donker. Ik hou ervan en als je van Grieks eten houdt en een slowcooker hebt dan is het boek echt een aanrader. Enige nadeel is dat het in het Engels is, dus wel handig als je daar mee overweg kunt. Het boek is wel te koop via bol.com en kun je hier vinden.
Zoete baksels uit de slowcooker
Ik was nogal geïntrigeerd door het feit dat Eleni zoete baksels in de slowcooker maakt en daar een handig systeem voor heeft bedacht zodat je het ook weer makkelijk eruit kunt halen. Het staat met stap voor stap foto’s uitgelegd voorin het boek. Gelukkig is het makkelijker dan het klinkt. Dus hoewel ik eigenlijk het liefst de 9-ingredient olive oil cake wilde maken is het de kip geworden. Want ik moest ook nog avondeten bedenken dus dat was een logischer keuze.
Kip met witte wijn en pasta
Ik koos voor de “white wine chicken with orzo” (witte wijn kip) maar de orzo die ik dacht te hebben bleek verdwenen… (hebben jullie dat ook wel eens.. zo irritant!) dus uiteindelijk een andere pasta genomen. Ik had nog even mijn twijfels of het allemaal ging lukken maar het kreeg een dikke duim omhoog van Tom dus missie geslaagd!
Witte wijn kip met orzo
Benodigdheden
Ingrediënten
- 140 gr ui fijn gesneden
- 900 gr kipdijfilet
- 120 ml witte wijn van goede kwaliteit
- 60 ml citroensap vers geperst
- 30 ml olijfolie
- 15 gr verse peterselie fijn gehakt
- 1 tl zout
- 3/4 tl zwarte peper
- 1 tl gedroogde tijm
- 240 gr orzo pasta of andere kleine pasta
- 240 ml kokend water plus extra indien nodig
- Gruyere kaas of kefalotyri kaas om te serveren
Instructies
- In de slowcooker doe je de kip, ui, wijn, citroensap, olijfolie, peterselie, zout, peper en tijm
- Kook op de lage stand voor 5 tot 6 uur of tot de kip gaar is en uit elkaar valt.
- Zet de slowcooker op de hoge stand en voeg de orzo toe. Roer en kook op de hoge stand tot de orzo de meeste vloeistof heeft opgenomen. Begin met het toevoegen van heet water. om te beginnen ongeveer 120 ml en dan elke keer 60 ml erbij tot de pasta gaar gekookt is. De totale kooktijd van de pasta zal ongeveer 25-35 minuten zijn. Niet vergelijkbaar met normale kooktijden voor de pasta dus!
- Als de orzo al dente is zet je de slowcooker uit. Het is een vrij vochtige consistentie maar de pasta blijft vocht absorberen terwijl het wacht om gegeten te worden.
- Serveer direct met de geraspte kaas.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Van een totaal andere orde maar zeker even lekker is deze slowcooker kip met pindasaus
Ik ben vegan en dol op de Griekse keuken, zéker als ik het ook nog in de slowcooker kan maken. Staan er in dit kookboek ook vegetarische en/of veganistische recepten of groentegerechten voor in de slowcooker? Zou ik gewéldig vinden!
Dit gerecht met kip ga ik voor een vriend maken, ben benieuwd wat hij ervan vindt….
He Sylvia. O dat denk ik haast wel. Ik moet het boek even opzoeken. Ik heb nogal veel kookboeken en kon hem zo snel niet vinden. Kom erop terug!
Lijkt me heerlijk, deze ga ik snel eens maken! Heb je nog andere Griekse slowcooker recepten?
Niet op de site geloof ik, maar het boek is wel echt een aanrader als je van Griekse gerechten houdt en van een slowcooker!