Kip op bierblikje | simoneskitchen.nl
Recept afdrukken
3.67 van 3 stemmen

Kip op bierblik

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip echte dudes kopen natuurlijk geen plofkip maar een kip die ook nog een beetje een leven heeft gehad. Dat is natuurlijk wel wat duurder, maar wanneer jij je dit kunt veroorloven zul je ook merken dat de smaak echt veel beter is.
  • 1 sixpack bier

Voor de marinade om in te smeren

  • 2 el Olijfolie
  • 1 el bier
  • 2 takjes Tijm
  • 2 takken Rozemarijn
  • 1 teen Knoflook
  • ½ el Zout
  • ½ el Peper

Voor de dry rub

  • ½ el paprikapoeder
  • 1/3 el gerookte paprikapoeder
  • ½ el zwarte peper
  • ½  el zout
  • 1 el bruine suiker als je gemalen palmsuiker hebt, nog beter!
  • ½ el venkelzaad
  • ½ el korianderzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Let er op dat je de roosters en dergelijke verwijdert, want de kip moet straks rechtop gebraden worden. Je hebt dus ruimte nodig.
  • Open 1 blikje bier en schenk hiervan ongeveer 4/5 in een glas (er moet rond de 2,5 cm in het blikje achterblijven). Zet het glas in de koeling en laat het restje bier in het blikje op temperatuur komen op het aanrecht.
  • Meng de olijfolie in een grote kom met de tijmblaadjes, de knoflook en de rozemarijn die je fijngehakt hebt.
  • Voeg aan dit mengsel een flinke eetlepel bier toe (denk aan het glas dat in de koelkast staat) en ook nog flink wat zout en gemalen peper.
  • Wrijf de kip lekker in met dit oliemengsel. Ook goed onder de vleugeltjes en alle andere plekjes die moeilijk bereikbaar zijn.
  • Maal in de vijzel de venkel en korianderzaadjes samen met het zout fijn en voeg hierna de peper, suiker, en de paprikapoeders toe.
  • Meng de kruidenmix goed door elkaar en smeer de geoliede kip lekker een rijkelijk in met het kruidenmengsel.
  • Was je handen, pak het glas met bier uit de koeling en drink dit op terwijl de oven op temperatuur komt.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, stop je het blikje met het restje bier in de poepert van de kip en zet de hele constructie rechtop in een platte ovenschaal.
  • Als je een vleesthermometer hebt, prik die dan in het dikste deel van een kippendij en zet de kip rechtop in de oven.
  • De reden waarom je het blikje zo leeg hebt gemaakt is dat het vocht nu alleen in het onderste deel van het blikje zit, waar de kip niet als een beschermend dekentje overheen hangt. Het bier kan nu veel sneller op temperatuur komen en wellicht nog een klein beetje een stoomfunctie hebben.
  • Het vlees moet een temperatuur van 75 graden hebben voordat je de kip uit de oven kunt halen.
  • Als je een krokant korstje wilt hebben, laat je de oven de hele tijd op 200 graden staan.
  • Geef je de voorkeur aan sappig kippenvlees, met als minpunt een slap en rubberig velletje? Dan draai je de temperatuur van de over na een half uur terug naar 100 graden.
  • De kip moet zeker een uur in de oven, dus je hebt ruim tijd om één van de vijf over gebleven blikjes bier uit het sixpack op te drinken.
  • Wanneer je de kip uit de over haalt laat je deze nog minimaal 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
  • Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.
  • Serveer de kip met grof gesneden en geroosterde groenten en de rest van het sixpack bier.