Makkelijk dessert voor de kerst. Klaar in 5 minuten
Een van de makkelijkste (en lekkerste) desserts om te maken voor de kerstdagen is dit heerlijke glaasje vol met lekkers. Het kost je amper 5 minuten om te maken en is een gegarandeerd succes. Plus het ziet eruit alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan.
Makkelijk dessert voor kerst
Het makkelijkste en misschien wel het lekkerste dessert om te maken tijdens de feestdagen. Geen zin in stress voor je dessert? Check dan dit lekkere en makkelijk recept. Klaar in een paar minuten!
Wat vind je allemaal terug in deze post?
Kerststress
Is bij jullie de kerst stress al toegeslagen? We hebben net vandaag definitief besloten wat het hoofdgerecht gaat worden (blijft nog even een verrassing) en het vlees is besproken bij de Lindenhoff dus dat is een horde minder te nemen, maar ik worstel met de bijgerechten.
Ik vind het al snel saai en ik wil er wat leuks van maken. Nou ja, in ieder geval heb ik hier voor jullie een super makkelijk dessert voor de kerst voor als je echt geen tijd en/of zin meer hebt om er meer van te maken.
Het is ook nog eens erg lekker. Je kunt dit dessert zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik heb hier gekochte schuimkoekjes (meringue) voor gebruikt, maar als je liever zelf meringues maakt… Dat kan natuurlijk ook.
Verder is het een kwestie van slagroom (zonder suiker) kloppen. Niet te stijf, maar er moeten wel piekjes blijven staan. Lekker lobbig moet het vooral zijn.
Je mengt de slagroom met lemon curd (Chivers vind ik erg lekker. Is te koop bij AH) en maakt het op smaak. Ik vind het zoet genoeg met alleen de curd maar je kunt er natuurlijk nog wat suiker doorkloppen als je dat wilt.
Wil je suiker gebruiken dan is het overigens handiger om dat voor het kloppen toe te voegen. Doe je dit later dan krijg je suikerkorrels in je dessert.
Toevoegen van de lemon curd
Afhankelijk van welke lemon curd je gebruikt kan het nogal stijf zijn. Dat mengt lastig met de slagroom. In dat geval voeg je de lemon curd toe aan de slagroom voordat het helemaal geklopt is. Dan mix je het dus even door met de garde en je krijgt een mooi glad resultaat.
Hoeveel lemon curd je toevoegt is ook een beetje een persoonlijke keus. Ik hou enorm van het zurige van lemon curd dus ik doe er veel in, maar meer of minder kan zeker.
Laagjes maken
Dan is het verder een kwestie van een mooi glas (is leuk, dan zie je alle laagjes) of een bakje vullen. Je kunt de meringue heel laten maar het is het lekkerste als je een extra laag maakt met gebrokkelde meringue en wat frambozen. En smullen maar!
Hoe lang van tevoren kun je het kerstdessert maken?
Het is dan wel een makkelijk kerstdessert maar er zijn natuurlijk wel een paar puntjes van aandacht. Juist omdat het zo lekker snel is, is het handig om dit niet te lang van tevoren te maken. Je wilt niet dat de meringue de crunch verliest of dat de slagroom uit gaat lopen. Maak het dus liefst vers. Het is echt letterlijk een paar minuten tijd.
Welk fruit is lekker bij het makkelijke kerstdessert?
Al het zachte fruit past hier goed bij. Ik maak het meestal met frambozen maar je kunt er ook goed mango voor gebruiken, blauwe bessen, passievrucht, aardbeien of perziken. Rood fruit ziet er wel altijd het gezelligste uit met kerst. Maar alles is mogelijk.
Ik vind lemon curd niet lekker. Wat kan ik in plaats daarvan gebruiken?
Probeer het eens met bijvoorbeeld dulce de leche. Die combinatie is wat zoeter en minder fris maar dat kun je een beetje oplossen door wat frisser fruit of wat meer fruit erbij te gebruiken. In plaats van dulce de leche kun je ook een ‘gewone’ karamelsaus gebruiken. Dit zou ik dan overigens eroverheen doen in plaats van erdoor. Of- dat is ook heel erg lekker en lekker kerstig – maak het eens met mijn cranberrysaus! Je kunt natuurlijk ook sinaasappelcurd gebruiken of een andere curd als je die kunt vinden.
Wat kan ik in plaats van de meringue gebruiken?
Je kunt prima een ander soort koekje gebruiken of gebruik eens iets van cake. Dan mis je wel het knapperige maar het kan zeker.
Ben je op zoek naar een variant hiervan die minstens zo snel is maar een hele andere smaak heeft? probeer dan eens het recept met chocolate chip koekjes en advocaat. Ook dat is een heel snel en makkelijk recept voor de kerst. Of check dit makkelijke bastogne dessert.
Makkelijk dessert voor de kerst
Benodigdheden
- 4 mooie glazen
Ingrediënten
- 4 stuks schuim meringue gekocht of zelf gemaakt
- 200 ml slagroom
- 125 gr Frambozen of ander rood fruit
- 4-5 el lemon curd ik gebruik een potje van Chivers oa verkrijgbaar bij Appie
Instructies
- Klop de slagroom stijf zonder suiker, zorg dat er wel piekjes zijn maar maak het niet té stijf. Meng de slagroom na het kloppen met de lemon curd en zorg dat het goed door elkaar is geroerd.
- Breek de meringue in stukjes.
- Maak nu laagjes in een glas of bakje naar wens, maar ik heb eerst de slagroom gedaan, dan meringue en daarop fruit.
- Je kunt de laagjes herhalen als je een heel hoog glas hebt of het op 1 laagje houden als je een minder hoog bakje/glas hebt.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Oehhhh, mijn vader zou gezegd hebben:”alsof er een engeltje over je tong piest😁”. Wat een makkelijk recept! Ik heb i.p.v. de merengue, stukjes red velvet cake gebruikt. Presenteert ook erg mooi in laagjes in glazen coupes. De familie heeft zitten smullen👍. Dankjewel!
Ah wat leuk om te horen Marian! En goed idee van die red velvet!!
Bij mij houden ze ook van zuur. Ik heb er zelfs 6 lepels lemoncurd in gedaan.. 😬🙃 En ze vonden het allemaal lekker!
Heerlijk! Kan mij ook niet genoeg lemoncurd zijn hoor. haha
Super lekker! Perfecte concentratie van zuur en zoet, ik zou wel 4 lepels lemon curd doen ipv. 5 als je niet zo van zuur houd.. maar ik ga hem zeker nog een keer maken want super lekker!!!
Leuk Kara. En ja hoeveel lemon curd is persoonlijk denk ik. Ik hou wel van een beetje zuur 🙂
Was heerlijk! Ik heb er passievrucht blauwe bessen en bramen bij gedaan. Kids van 1 en 3 vonden het ook lekker.
Leuk Danique. En klinkt ook heerlijk!
Hoe lang kan je het toetje bewaren ?
Ik zou het gewoon vers maken. Dat is het lekkerste.
Beste Simone,
Ik heb het gemaakt als proef en het viel goed in de smaak, dus ga ik het ook met kerst maken.
Alleen kreeg ik de lemon curd met moeite gemengd met de slagroom. Het kwam als een klont uit het potje en na lang mengen verdwenen de meeste klontjes, maar niet alles. Had ik de lemon curd eerst moeten doorroeren misschien? Of iets verwarmen, doorroeren en dan mengen? Of allebei dezelfde temperatuur?
Heb je tips voor mij, zodat ik ook binnen 10 minuten klaar kan zijn? 🙂
Hé Miranda. Los roeren van de curd is een goed idee maar je kunt het ook aan de slagroom toevoegen als die bijna geklopt is. Dan mix je het nog even mee aan het eind en dan is het vast goed glad! Eet smakelijk en fijne dagen!
Pingback: Vijf x de lekkerste en makkelijkste kerstdesserts | Simone's Kitchen
I would love this in English if anyone could translate this for me. Please pretty please
He Susan, You can find it here http://insimoneskitchen.com/easiest-dessert-christmas/ That is the English version of Simone’s Kitchen… 🙂
Pingback: Kerstdiner inspiratie voor de late beslissers - Waar is Mam
Pingback: Snel kerstdessert met pistache en sinaasappel | Simone's Kitchen
Pingback: Happy Holidays! | Simone's Kitchen
Kan je dit dessert op voorhand maken ? Of moet het op het laatste ogenblik?
Ik zou het niet van tevoren maken. Dan verliest de meringue de knapperigheid. Je kunt wel de onderdelen vast klaar maken en dan op het laatste moment bij elkaar doen. Dat is zo gebeurd!
Pingback: Chocolate chip surprise - uit Heerlijke Chaos | Simone's Kitchen
Hoi. Lijkt me idd erg lekker. Dus voor 10 personen gebruik ik:
*2 potjes curd
* 1000-1250 slagroom (lijkt me wel veel )
*schuimkoekjes- meringue?
Gr Hannie
Ja het is natuurlijk veel maar he beter teveel als te weinig toch?
Hoi Simone,
Ik heb een klein vraagje. Voor hoeveel personen is dit gerecht ongeveer? Dan weet ik hoeveel ik van de ingrediënten moet kopen met kerstmis.
Groetjes, Merel
He Merel. Nou er staan geen hoeveelheden bij het recept dus dat is maar net hoeveel je gebruikt per glas. Een potje Lemon curd is meer dan genoeg voor vier of meer personen. Slagroom 500 ml voor vier en meringue een paar flinke stukken voor
Vier personen
Hallo Simone,
Lijkt me erg lekker. Hoeveel slagroom en lemoncurd gebruik je voor 4 personen?
Nancy
Hoi Nancy,
Ik heb het niet exact gemeten maar als je 250 ml slagroom aanhoudt en een paar eetlepels lemon curd zit je redelijk goed. Voor de lemon curd is het handig om na een paar eetlepels even te proeven of het naar je zin is. Kun je het altijd nog aanpassen. Succes!
ik heb het nagemaakt & het was erg lekker! Yum Yum Yum,…was het.
En zo lekker snel ook!
*zucht* ziet er weer heerlijk uit!
Bijgerechten saai..? Tja, als ze maar lekker zijn :).
Ben je er al uit wat je erbij gaat maken? (Spruiten met kastanjes is niet saai en erg lekker)
Wij gaan, hoe burgelijk, gourmetten, de kids vinden dat altijd erg leuk, dus waarom niet. Met 7 man achter die kleine pannetjes, eten, drinken en lachen! 🙂