Een van de makkelijkste (en lekkerste) desserts om te maken voor de kerstdagen is dit heerlijke glaasje vol met lekkers. Het kost je amper 5 minuten om te maken en is een gegarandeerd succes. Plus het ziet eruit alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan.

Makkelijk dessert voor de kerst | simoneskitchen.nl

Makkelijk dessert voor kerst

Het makkelijkste en misschien wel het lekkerste dessert om te maken tijdens de feestdagen. Geen zin in stress voor je dessert? Check dan dit lekkere en makkelijk recept. Klaar in een paar minuten!

Het makkelijkste kerstdessert | simoneskitchen.nl

Kerststress

Is bij jullie de kerst stress al toegeslagen? We hebben net vandaag definitief besloten wat het hoofdgerecht gaat worden (blijft nog even een verrassing) en het vlees is besproken bij de Lindenhoff dus dat is een horde minder te nemen, maar ik worstel met de bijgerechten.

Ik vind het al snel saai en ik wil er wat leuks van maken. Nou ja, in ieder geval heb ik hier voor jullie een super makkelijk dessert voor de kerst voor als je echt geen tijd en/of zin meer hebt om er meer van te maken.

Het is ook nog eens erg lekker. Je kunt dit dessert zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik heb hier gekochte schuimkoekjes (meringue) voor gebruikt, maar als je liever zelf meringues maakt… Dat kan natuurlijk ook.

Verder is het een kwestie van slagroom (zonder suiker) kloppen. Niet te stijf, maar er moeten wel piekjes blijven staan. Lekker lobbig moet het vooral zijn.

Je mengt de slagroom met lemon curd (Chivers vind ik erg lekker. Is te koop bij AH) en maakt het op smaak. Ik vind het zoet genoeg met alleen de curd maar je kunt er natuurlijk nog wat suiker doorkloppen als je dat wilt.

Wil je suiker gebruiken dan is het overigens handiger om dat voor het kloppen toe te voegen. Doe je dit later dan krijg je suikerkorrels in je dessert.

Toevoegen van de lemon curd

Afhankelijk van welke lemon curd je gebruikt kan het nogal stijf zijn. Dat mengt lastig met de slagroom. In dat geval voeg je de lemon curd toe aan de slagroom voordat het helemaal geklopt is. Dan mix je het dus even door met de garde en je krijgt een mooi glad resultaat.

Hoeveel lemon curd je toevoegt is ook een beetje een persoonlijke keus. Ik hou enorm van het zurige van lemon curd dus ik doe er veel in, maar meer of minder kan zeker.

makkelijk kerst dessert | simoneskitchen.nl

Laagjes maken

Dan is het verder een kwestie van een mooi glas (is leuk, dan zie je alle laagjes) of een bakje vullen. Je kunt de meringue heel laten maar het is het lekkerste als je een extra laag maakt met gebrokkelde meringue en wat frambozen. En smullen maar!

Hoe lang van tevoren kun je het kerstdessert maken?

Het is dan wel een makkelijk kerstdessert maar er zijn natuurlijk wel een paar puntjes van aandacht. Juist omdat het zo lekker snel is, is het handig om dit niet te lang van tevoren te maken. Je wilt niet dat de meringue de crunch verliest of dat de slagroom uit gaat lopen. Maak het dus liefst vers. Het is echt letterlijk een paar minuten tijd.

Welk fruit is lekker bij het makkelijke kerstdessert?

Al het zachte fruit past hier goed bij. Ik maak het meestal met frambozen maar je kunt er ook goed mango voor gebruiken, blauwe bessen, passievrucht, aardbeien of perziken. Rood fruit ziet er wel altijd het gezelligste uit met kerst. Maar alles is mogelijk.

Ik vind lemon curd niet lekker. Wat kan ik in plaats daarvan gebruiken?

Probeer het eens met bijvoorbeeld dulce de leche. Die combinatie is wat zoeter en minder fris maar dat kun je een beetje oplossen door wat frisser fruit of wat meer fruit erbij te gebruiken. In plaats van dulce de leche kun je ook een ‘gewone’ karamelsaus gebruiken. Dit zou ik dan overigens eroverheen doen in plaats van erdoor. Of- dat is ook heel erg lekker en lekker kerstig – maak het eens met mijn cranberrysaus! Je kunt natuurlijk ook sinaasappelcurd gebruiken of een andere curd als je die kunt vinden.

Wat kan ik in plaats van de meringue gebruiken?

Je kunt prima een ander soort koekje gebruiken of gebruik eens iets van cake. Dan mis je wel het knapperige maar het kan zeker.

Ben je op zoek naar een variant hiervan die minstens zo snel is maar een hele andere smaak heeft? probeer dan eens het recept met chocolate chip koekjes en advocaat. Ook dat is een heel snel en makkelijk recept voor de kerst.

Het makkelijkste kerstdessert | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4.10 van 20 stemmen

Makkelijk dessert voor de kerst

Het ultieme makkelijke dessert voor de kerstdagen
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • 4 mooie glazen

Ingrediënten

  • 4 stuks schuim meringue gekocht of zelf gemaakt
  • 200 ml slagroom
  • 125 gr Frambozen of ander rood fruit
  • 4-5 el lemon curd ik gebruik een potje van Chivers oa verkrijgbaar bij Appie

Instructies

  • Klop de slagroom stijf zonder suiker, zorg dat er wel piekjes zijn maar maak het niet té stijf. Meng de slagroom na het kloppen met de lemon curd en zorg dat het goed door elkaar is geroerd.
  • Breek de meringue in stukjes.
  • Maak nu laagjes in een glas of bakje naar wens, maar ik heb eerst de slagroom gedaan, dan meringue en daarop fruit.
  • Je kunt de laagjes herhalen als je een heel hoog glas hebt of het op 1 laagje houden als je een minder hoog bakje/glas hebt.
Gang: Dessert
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: lemon curd, meringue, slagroom

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Probeer ook eens deze kerstdesserts

Delen is fijn!