Als er iets is waar ik geen weerstand aan kan bieden dan is het wel een echt lekker Fries suikerbrood. Dat zoete van de parelsuiker, gecombineerd met het knapperige… Hemel op aarde. En dan met een lik lekkere boter natuurlijk. Meer heb je niet nodig!

Suikerbrood zelf maken

Zelf suikerbrood maken

Het leek me geweldig om eens een keer zelf suikerbrood te maken. Of dit gelijk is aan het Friese suikerbrood? Waarschijnlijk niet. Ik noem het dus maar gewoon suikerbrood, voor ik iemand tegen de schenen schop. Hoe dan ook; dit is echt een waanzinnig lekker brood.

Het allerlekkerste is het natuurlijk als het nog een beetje warm is. Maar dat maakt het ook meteen gevaarlijk lekker want ik geloof dat ik tijdens de shoot al het halve brood had opgepeuzeld.

Parelsuiker

Het grappige is dat ik de parelsuiker voor dit brood in oktober kocht in Frankrijk toen ik op bezoek was bij Eva van Eefkooktzo. Ik wilde er toen al een suikerbrood mee maken, maar het duurde uiteindelijk nog tot mei van dit jaar voor het zover was. Nu bederft parelsuiker niet natuurlijk en je kunt het ook gewoon in Nederland kopen. Niet nodig om het uit Frankrijk te halen, maar dat maakt het misschien wel weer extra bijzonder.

Maken van het deeg

Uiteraard begin je voor het maken van het suikerbrood eerst met het deeg. Het is een gistdeeg dus je hebt wel wat tijd nodig om het deeg elke keer tussendoor te laten rijzen. Maar dan heb je ook wel wat! Het deeg zelf is vrij basic met uitzondering van het toevoegen van wat gembersiroop. Ik gebruikte hier een kant- en klaar flesje gembersiroop voor.

De vulling van het suikerbrood is natuurlijk hetgeen het bijzonder maakt. Dat is de parelsuiker en de koekkruiden. Je smelt voor de vulling de boter en hier roer je de parelsuiker en de koekkruiden doorheen. Je kneedt dit mengsel kort door het deeg heen door het eroverheen te verdelen en daarna het deeg nog een keer te vouwen en mengen tot je een mooi soepel deeg hebt. In de beschrijving in de receptkaart vind je de volledige instructies.

Suikerbrood maken

Rollen van het suikerbrood

Je kunt in de gesneden plakken brood goed zien dat het is opgerold. Het brood zelf was lekker fluffy en heerlijk zoet. Je hoeft het suikerbrood dus ook niet met iets anders dan alleen een goede boter te besmeren.

Zorg er wel voor dat je het brood goed laat afkoelen voor je het snijdt. Het hoeft niet helemaal koud te zijn maar warmer dan lauwwarm is niet handig. Het brood gaat dan scheuren en dat is zonde. Ik heb me echt moeten bedwingen want de geur alleen al is watertandend lekker!

Zelf suikerbrood bakken

Hou je van brood bakken?

Zelf suikerbrood bakken

Suikerbrood

5 van 3 stemmen
GangBrood
KeukenHollandse keuken

Ben je dol op suikerbrood? Maak dan deze heerlijke lekkernij eens zelf
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 2 uur 30 minuten
totaal 3 uur

12 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

brood

  • 350 gram bloem
  • 150 ml melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 7 gram zout
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 ml gembersiroop + extra voor bestrijken

vulling

  • 150 gram parelsuiker + extra voor de bovenkant
  • 15 gram boter + extra voor bakblik
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 el kristalsuiker

  • Verwarm de melk tot lauw en los de gist en basterdsuiker er in op. Roer even door en laat 10 minuten staan.
  • Meng in de kom gezeefde bloem en zout. Voeg het gistmengsel, gembersiroop, boter en ei toe en meng met de deeghaak van een machine tot een soepel deeg (kan ook wel met de hand, maar het wordt een vrij nat deeg).
  • Vet een kom in met olie of boter en doe het deeg hierin. Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
  • Smelt voor de vulling 15 gram boter en roer de kandijsuiker en koekkruiden er doorheen.
  • Vet een bakblik of cakevorm in met wat boter en bestrooi met kristalsuiker.
  • Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik, en strooi de helft van de vulling er overheen. Vouw het deeg 2 keer dubbel en kneed kort door. Rol dan weer uit tot een rechthoek, waarbij de korte kant even lang is als de vorm waar het in gaat. Smeer de andere helft van de vulling er overheen. Rol de rechthoek op en leg de rol, met de naad naar beneden, in de vorm. Dek af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven op 190°C. Bestrijk het brood met nog een beetje gembersiroop en strooi er nog wat kandijsuiker overheen, druk een beetje aan. Bak ongeveer 40-45 minuten.
  • Stort na het bakken op een rooster en laat goed afkoelen voor je het aansnijdt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 199kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 4g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 259mg | Kalium: 66mg | Vezels: 1g | Suiker: 14g | Vitamine A: 124IU | Vitamine C: 0.02mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.