Challah – gevlochten Joods brood
Challah is een traditioneel Joods gevlochten brood wat gemaakt wordt met de shabbat. Het is ook heel geschikt om te maken voor de paasdagen natuurlijk!
Zelf challah maken
Oorspronkelijk is challah een Joods brood maar rondom de paasdagen zie je het ook nog wel eens zo her en der hier verschijnen. En terecht want het is een prachtig brood en heerlijk om op de paastafel te zetten.
Het vlechten van de challah vergt nog wel een beetje oefening. Als je goed kijkt naar dit brood dan zie je dat ik hier ook een fout heb gemaakt in het vlechten (dat zie je links aan de onderkant). Maar uiteindelijk maakt het niet zoveel uit, want smaken doet het toch wel.
Kneden
Het belangrijkste bij dit brood (en bij heel veel broden) is dat het goed gekneed wordt. Dat is waar ik nog wel eens een steekje laat vallen, want iets met geduld enzo. Maar het is de moeite waard om het goed te doen. Handig om het gedeeltelijk door de machine te laten doen en dan het laatste stukje met de hand.
Persoonlijk vind ik dat laatste stukje kneden een must voor een echt goed resultaat, maar dat zal ook per machine verschillen. De challah laat je vervolgens goed rijzen waarna het vlechten kan beginnen. Je kunt ervoor kiezen om maar 3 vlechten te gebruiken. Dat maakt het wat makkelijker, maar 6 vlechten kan ook. Maak het jezelf zo makkelijk of zo moeilijk mogelijk. En nogmaals; als je ergens een foutje maakt in het vlechten van de challah is er vast niemand die je er op aankijkt!
Het is een prachtig brood om te serveren met de paasdagen of maak het voor kerst of wanneer je er maar zin in hebt.
Wil je weten hoe je het vlechten van de challah goed doet? Check dan hier de site van Levine met uitleg over het vlechten van de challah.
Check ook deze recepten:
Challah
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 30 gr suiker
- 10 gr zout
- 7 gr instant gist
- 30 ml plantaardige olie
- 2 grote eieren licht geklopt
- 2 grote eidooiers licht geklopt
- 190 gr water op kamertemperatuur
- 2 eiwit geklopt tot het gaat schuimen om mee te bestrijken
- sesamzaadjes of maanzaad om te decoreren
Instructies
- Roer de bloem, suiker, zout en gist in een mengkom.
- In een aparte kom mix je de olie, eieren, eigelen en het water (hou een paar eetlepels water apart)bij elkaar. Giet het eimengsel bij het bloemmengsel. Meng met een pollepel of met de deeghaken van je mixer op de laagste stand tot alles bij elkaar komt en een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe indien nodig.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed voor 10 minuten met de hand of 6 minuten met je mixer tot een soepel deeg. Leg de bol deeg in een met vet ingesmeerde kom en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 tot anderhalf uur)
- Verdeel het deeg vervolgens in drie of zes repen en vlecht het in elkaar
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Zodra je deeg gevormd is, laat je het nog een keer rijzen op de bakplaat (voor 30 minuten) waarmee het straks ook de oven in gaat.
- Bestrijk je deeg met het eiwit en besprenkel met de sesam- of maanzaadjes en zet in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Beste Simone,
De Challah is het brood dat op vrijdag gebakken wordt voor de sjabat. Zeker niet voor pesach (het joodse paasfeest0 Want dan moet het huis/werkplaats helemaal van gist gezuiverd zijn Gedurende de 7 dagen dat pessach duurt eten we ongedesemnd broord (matzes). GEdurende Pessach mag er zelf geen bier ijn huis zijn. Waar je dus vandaan hebt gehaald dat de challah ook gedurende pessach gegegeten zou worden is me een raadsel. De challah is er ech alleen voor de shabat..
He Iman, Als je de tekst leest dan staat er niet dat het brood in de Joodse gemeenschap voor Pasen wordt gegeten maar dat het brood joods is én bij ons met Pasen nog wel eens gemaakt wordt. Dat is dus niet hetzelfde.. 😉
Pingback: Lekker weekend: de 3 lekkerste paasbrunch recepten | Simone's Kitchen