Challah – gevlochten paasbrood

Challah | simoneskitchen.nl

Oorspronkelijk is challah een Joods brood maar rondom de paasdagen zie je het ook nog wel eens zo her en der hier verschijnen. En terecht want het is een prachtig brood en heerlijk om op de paastafel te zetten. Het vlechten is nog wel een dingetje. Ik kan natuurlijk al helemaal geen brood bakken dus deze heeft Esmee gemaakt tijdens een van onze kooksessies.. πŸ™‚

Zelf challah maken | simoneskitchen.nl

Voor de oplettende kijken zit er ook hier een klein foutje in het vlechtwerk, maar ach, waar het komt is het donker zei mijn moeder altijd al dus dat geldt natuurlijk ook hier. In het recept zit een link naar de site van Levine waar ze uitlegt hoe je de vlechten maakt. Ze legt het vele malen beter uit dan ik ooit zal kunnen dus check het filmpje en de foto’s maar even!

Challah

Ingredients:

  • 500 gr bloem
  • 30 gr suiker
  • 10 gr zout
  • 7 gr instant gist
  • 30 ml plantaardige olie
  • 2 grote eieren, licht geklopt
  • 2 grote eidooiers, licht geklopt
  • 190 gr water, op kamertemperatuur
  • 2 eiwit, geklopt tot het gaat schuimen om mee te bestrijken
  • sesamzaadjes of maanzaad om te decoreren

Directions:

  1. Roer de bloem, suiker, zout en gist in een mengkom.
  2. In een aparte kom mix je de olie, eieren, eigelen en het water (hou een paar eetlepels water apart)bij elkaar. Giet het eimengsel bij het bloemmengsel. Meng met een pollepel of met de deeghaken van je mixer op de laagste stand tot alles bij elkaar komt en een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe indien nodig.
  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed voor 10 minuten met de hand of 6 minuten met je mixer tot een soepel deeg. Leg de bol deeg in een met vet ingesmeerde kom en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 tot anderhalf uur)
  4. Verdeel het deeg vervolgens in drie of zes repen en vlecht het in elkaar (je kunt hier zien hoe je dat moet doen)
  5. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  6. Zodra je deeg gevormd is, laat je het nog een keer rijzen op de bakplaat (voor 30 minuten) waarmee het straks ook de oven in gaat.
  7. Bestrijk je deeg met het eiwit en besprenkel met de sesam- of maanzaadjes en zet in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *