Simone's Kitchen

Challah – gevlochten paasbrood

Challah | simoneskitchen.nl

Zelf challah maken

Oorspronkelijk is challah een Joods brood maar rondom de paasdagen zie je het ook nog wel eens zo her en der hier verschijnen. En terecht want het is een prachtig brood en heerlijk om op de paastafel te zetten.

Het vlechten is nog wel een dingetje. Ik kan natuurlijk al helemaal geen brood bakken dus deze heeft Esmee gemaakt tijdens een van onze kooksessies.. 🙂

Zelf challah maken | simoneskitchen.nl

Vlechten

Kun je haar vlechten dan kun je ongetwijfeld ook brood vlechten. Deze challah is lang dus je bent even bezig maar eerlijk gezegd maakt het ook niet meteen heel veel uit. Als het eenmaal gebakken is komt het allemaal vanzelf weer goed. Dus maak je niet te druk als het vlechten niet van een leien dakje gaat.

Het is een prachtig brood om te serveren met de paasdagen of maak het voor kerst of wanneer je er maar zin in hebt.

Voor de oplettende kijken; je hebt waarschijnlijk al gespot dat er in onze challah een fout tijdens het vlechten is ingeslopen. Zoals ik al zei; smaakt ook prima zo!

Wil je weten hoe je het vlechten goed doet? Check dan hier de site van Levine met uitleg over het vlechten van de challah.

Challah | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Challah

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 45 min
Rijstijd: 1 uur 30 min
Totale tijd: 1 uur 5 min

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 30 gr suiker
  • 10 gr zout
  • 7 gr instant gist
  • 30 ml plantaardige olie
  • 2 grote eieren licht geklopt
  • 2 grote eidooiers licht geklopt
  • 190 gr water op kamertemperatuur
  • 2 eiwit geklopt tot het gaat schuimen om mee te bestrijken
  • sesamzaadjes of maanzaad om te decoreren

Instructies

  • Roer de bloem, suiker, zout en gist in een mengkom.
  • In een aparte kom mix je de olie, eieren, eigelen en het water (hou een paar eetlepels water apart)bij elkaar. Giet het eimengsel bij het bloemmengsel. Meng met een pollepel of met de deeghaken van je mixer op de laagste stand tot alles bij elkaar komt en een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe indien nodig.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed voor 10 minuten met de hand of 6 minuten met je mixer tot een soepel deeg. Leg de bol deeg in een met vet ingesmeerde kom en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 tot anderhalf uur)
  • Verdeel het deeg vervolgens in drie of zes repen en vlecht het in elkaar (je kunt hier zien hoe je dat moet doen)
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Zodra je deeg gevormd is, laat je het nog een keer rijzen op de bakplaat (voor 30 minuten) waarmee het straks ook de oven in gaat.
  • Bestrijk je deeg met het eiwit en besprenkel met de sesam- of maanzaadjes en zet in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Pingback: Lekker weekend: de 3 lekkerste paasbrunch recepten | Simone's Kitchen

  2. Beste Simone,
    De Challah is het brood dat op vrijdag gebakken wordt voor de sjabat. Zeker niet voor pesach (het joodse paasfeest0 Want dan moet het huis/werkplaats helemaal van gist gezuiverd zijn Gedurende de 7 dagen dat pessach duurt eten we ongedesemnd broord (matzes). GEdurende Pessach mag er zelf geen bier ijn huis zijn. Waar je dus vandaan hebt gehaald dat de challah ook gedurende pessach gegegeten zou worden is me een raadsel. De challah is er ech alleen voor de shabat..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.