Simone's Kitchen

Haagse kakker van Menno

een Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Of ik het wellicht leuk zou vinden om een recept voor een Haagse kakker te maken voor de site Leuk in Den Haag. Een wat??? Was mijn reactie, want ik had echt nog nooit van een Haagse kakker gehoord… 🙂 Enig internet speurwerk wees al snel uit dat een Haagse kakker eenvoudigweg een soort krentenbrood is gevuld met spijs. Je zou bijna zeggen dat het een stol is, maar het is net even anders. De Haagse kakker is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat de Hagenaren (Haginezen??) eigenlijk een beetje krenterig waren en zich groter wilden voordoen dan ze eigenlijk waren door een royaal gevuld krentenbrood te bakken. Dit werd vervolgens kado gedaan… Aldus luidt het internet, maar als jij het beter weet waar de naam vandaan komt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Overigens kan ik me nog heel goed herinneren uit mijn tijd dat ik zelf bij een banketbakker werkte (ja echt, van alle markten thuis ben ik.. :)) dat we daar een “poffer” maakte. De poffer was ook een hele grote krentenbol gevuld met spijs. Ik gok ongeveer een vergelijkbaar recept, maar goed; ik ging dit keer op zoek naar een recept voor de Haagse kakker en kwam uit op dit recept van Menno (van Heel Holland Bakt) en besloot deze te maken. Groter, vermoed ik, als de oorspronkelijke “kakkers’ maar man, wat is dat lekker!

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Ik had ook nog nooit zelf spijs gemaakt en dat was wel heel verrrassend eenvoudig. Ik vond onze versie een tikkie aan de droge kant, waarschijnlijk doordat we gemalen amandel hebben gebruikt in plaats van amandelschaafsel. Ik ga het zeker nog een keer zelf maken en zal kijken of ik dan de verbeterde versie online kan zetten. Voor deze zou ik aanraden om het recept te volgen. Mocht je hem maken en het spijs is smeuiig, laat het me dan even weten. Dan weet ik waar het fout is gegaan.

Ken je Leuk in Den Haag trouwens nog niet, dan zeker even een kijkje nemen. Leuk als je in de regio woont, maar ook als je voor een dagje uit naar Den Haag nog wat inspiratie nodig hebt!

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

een Haagse kakker | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Haagse kakker van Menno

Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 45 min
Rijstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 225 gr rozijnen
  • 225 gr krenten
  • 1 vanillestokje of
  • 1 tl vanille-extract
  • 365 ml volle melk
  • 14 g instantgist
  • 660 gr bloem
  • 12 gr zout
  • 70 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 70 gr fijne kristalsuiker
  • zonnebloemolie

kaneel-amandelspijs

  • 300 gr amandelschaafsel
  • 300 gr fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 1 eiwit van een ei
  • 1 el honing

Topping

  • 1 biologisch ei losgeklopt
  • 3 el amandelschaafsel
  • Extra een springvorm met een doorsneden van 26 cm

Instructies

  • Zet eerst een kom klaar waarin je de krenten en rozijnen laat wellen voor ongeveer 30 minuten in lauwwarm water.
  • Zet een pannetje op met de melk en de vanilla. Laat dit opwarmen (tot max 40 ˚C) maar zorg dat het niet te heet wordt. Doe de gist erbij (14 gr is twee zakjes gist) en laat even staan. Overigens is deze stap niet dringend noodzakelijk als je instant gist gebruikt.
  • Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, het zout, de boterm het ei, de suiker en de vanillemelk door. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of als je een machine hebt, ongeveer 5 minuten in de machine tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van en leg in een -met olie ingesmeerde- kom. Dek af met een doek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.

Spijs

  • Voor het maken van de spijs doe je 300 gr suiker, 300 gr amandelschaafsel samen met de honing, eiwit en kaneel in een keukenmachine en maal je alles samen fijn. Het spijs moet egaal van kleur zijn. Als je net als ons amandelmeel gebruikt. doe er dan 1 eiwit extra 1. Rol het uit tussen twee stukken bakpapier en maak een rond dat in je bakvorm past (en 2 cm ruimte rondom laat) en leg koel weg.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Neem je gerezen deeg en kneed de rozijnen erdoor heen. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier ballen van. Druk eentje onderin je bakblik (doe bakpapier op de bodem van je bakblik) en leg hier de plak spijs op. Bestrijk de vrije randen van je deeg met een losgeklopt ei. Doe dan de tweede bal erop en druk deze goed op elkaar tot de spijs is ingesloten.
  • Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden tijdens de tweede rijs.
  • Bestrijk de bovenkant van je brood met het losgeklopte ei en bestrooi met nog wat amandelschaafsel. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 200˚C en bak voor 20-25 minuten.
Auteur: Menno

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

  1. Avatar

    Oh zo lekker! Het doet me bijna aan kerst denken met het spijs, ziet er heel erg goed uit Simone!

  2. Avatar

    Heerlijk! At het regelmatig toen ik nog in Den Haag woonde. Als ik zelf amandelspijs maak, dan doe ik er het hele ei bij, dus ook het eigeel. Misschien kan je dat de volgende keer proberen om het smeuïger te maken. Fijn weekend!

  3. Avatar

    Dit ziet er heerlijk uit! Alleen wat ik nou het verschil met een normale stol? Dat er kaneel door het spijs zit?

    • Simone van den Berg

      Goeie vraag… 🙂 Ik geloof dat er door een echte stol meer ‘dingen’ gaan dus sukade en dat soort spul. Ik heb nog nooit een echte stol gebakken (o schande) maar het zal niet een mega groot verschil zijn denk ik… Andere vorm maar ja dat is niet zo spannend…

  4. Avatar

    Vorige maand geen kerststol gekocht in de supermarkt, maar dit brood ziet er toch wel heel aanlokkelijk uit. Tijd om deze eens een keer zelf te maken, thanks!

  5. Avatar

    Lijkt ook een beetje op de Udenhoutse Broeder. Volgens mij hebben meerdere steden, dorpen, bakkers een variant op dit gerecht.
    Ik ben er in ieder geval dol op: de Udenhoutse Broeder dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!