Haagse kakker van Menno
Dit heerlijke recept voor een Haagse kakker is even werk om te maken, maar dan heb je ook wel wat! Perfect voor de feestdagen of voor elke gelegenheid waarbij je trek hebt in een Haagse kakker.
Haagse kakker
Heel eerlijk had ik nog nooit van een Haagse kakker gehoord toen ik gevraagd werd om een recept te maken met deze lokale lekkernij. Na enig gegoogle kwam ik tot de conclusie dat een Haagse kakker eenvoudig een krentenbrood is wat gevuld wordt met spijs.
Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een stol maar dan net weer even anders. De Haagse kakker is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat de Hagenaren (Haginezen??) eigenlijk een beetje krenterig waren en zich groter wilden voordoen dan ze eigenlijk waren door een royaal gevuld krentenbrood te bakken. Dit werd vervolgens kado gedaan… Aldus luidt het internet, maar als jij het beter weet waar de naam vandaan komt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Poffer
Overigens kan ik me nog heel goed herinneren uit mijn tijd dat ik zelf bij een banketbakker werkte (ja echt, van alle markten thuis ben ik.. :)) dat we daar een “poffer” maakte. De poffer was ook een hele grote krentenbol gevuld met spijs. Ik gok ongeveer een vergelijkbaar recept. Ik ging dit keer op zoek naar een recept voor de Haagse kakker en kwam uit op dit recept van Menno (van Heel Holland Bakt) en besloot deze te maken. Groter, vermoed ik, dan de oorspronkelijke “kakkers’ maar man, wat is dat lekker!
Zelf amandelspijs maken
Ik had ook nog nooit zelf spijs gemaakt en dat was wel heel verrassend eenvoudig. Ik vond onze versie een tikkie aan de droge kant, waarschijnlijk doordat ik gemalen amandel heb gebruikt in plaats van amandelschaafsel.
Ik ga het zeker nog een keer zelf maken en zal kijken of ik dan de verbeterde versie online kan zetten. Voor deze zou ik aanraden om het recept te volgen. In het recept staat de oorspronkelijke versie met amandelschaafsel. Mocht je hem maken en het spijs is smeuïg, laat het me dan even weten. Dan weet ik waar het fout is gegaan.
Maken van de Haagse kakker
Het maken van dit waanzinnig lekkere brood is even werk. Het moet natuurlijk rijzen, maar het is verder niet ingewikkeld om te maken. Ik ben geen held in brood bakken, maar als zelfs mij dit lukt dan kun jij het ook.
De Haagse kakker is heerlijk om te maken en te serveren met een flinke klont roomboter. Het is een groot brood dus er gaat aardig wat uit. Serveer in kleine stukken want het is machtig!
Haagse kakker van Menno
Materiaal
Ingrediënten
Deeg
- 225 gr rozijnen
- 225 gr krenten
- 1 vanillestokje of
- 1 tl vanille-extract
- 365 ml volle melk
- 14 g instantgist
- 660 gr bloem
- 12 gr zout
- 70 gr boter op kamertemperatuur
- 1 ei
- 70 gr fijne kristalsuiker
- zonnebloemolie
kaneel-amandelspijs
- 300 gr amandelschaafsel
- 300 gr fijne kristalsuiker
- 3 tl kaneel
- 1 eiwit van een ei
- 1 el honing
Topping
- 1 biologisch ei losgeklopt
- 3 el amandelschaafsel
- Extra een springvorm met een doorsneden van 26 cm
- Zet eerst een kom klaar waarin je de krenten en rozijnen laat wellen voor ongeveer 30 minuten in lauwwarm water.
- Zet een pannetje op met de melk en de vanille. Laat dit opwarmen (tot max 40 ˚C) maar zorg dat het niet te heet wordt. Doe de gist erbij (14 gr is twee zakjes gist) en laat even staan. Overigens is deze stap niet dringend noodzakelijk als je instant gist gebruikt.
- Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, het zout, de boter, het ei, de suiker en de vanillemelk. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of als je een machine hebt, ongeveer 5 minuten in de machine tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van en leg in een -met olie ingesmeerde- kom. Dek af met een doek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Spijs
- Voor het maken van de spijs doe je 300 gr suiker, 300 gr amandelschaafsel samen met de honing, eiwit en kaneel in een keukenmachine en maal je alles samen fijn. Het spijs moet egaal van kleur zijn. Als je net als wij amandelmeel gebruikt. doe er dan 1 eiwit extra in. Rol het uit tussen twee stukken bakpapier en maak een ronde vorm die in je bakvorm past (en 2 cm ruimte rondom laat) Leg het spijs tot gebruik in de koeling.
- Laat de rozijnen goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Neem je gerezen deeg en kneed de rozijnen erdoor heen. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier ballen van. Druk eentje onderin je bakblik (doe bakpapier op de bodem van je bakblik) en leg hier de plak spijs op. Bestrijk de vrije randen van je deeg met een losgeklopt ei. Leg dan de tweede bal erop en druk deze goed op elkaar tot de spijs is ingesloten.
- Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225 graden tijdens de tweede rijs.
- Bestrijk de bovenkant van je brood met het losgeklopte ei en bestrooi met nog wat amandelschaafsel. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 200˚C en bak voor 20-25 minuten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Heerlijk brood! Met verse gist gemaakt, want dat had ik nog. (Bij de rijstijd van 1 uur komt nog wel de 45 minuten rijzen in de vorm.)
Een brood wat regelmatig in de oven geschoven zal worden!
Ja heerlijk brood hè!
Zie hoe het internet werkt!
Na jaren kom ik je recept op Pinterest tegen.
Gister voor het eerst deze krentenbrood gemaakt, vandaag genieten van de overheerlijke Haagse Kakker.
Wat is die lekker, komt zeer zeker in mijn boekje met favorieten recepten.
En de amandelspijs, heb ik lekker met een heel eitje gemaakt.
Lekker smeuïg was deze…. 🤗
Heerlijk Ingrid. Ja is zeker een heerlijk krentenbrood!
Lijkt ook een beetje op de Udenhoutse Broeder. Volgens mij hebben meerdere steden, dorpen, bakkers een variant op dit gerecht.
Ik ben er in ieder geval dol op: de Udenhoutse Broeder dan.
Ja ach hoe je het noemt maakt ook
Niet uit toch? As het maar lekker is!
Vorige maand geen kerststol gekocht in de supermarkt, maar dit brood ziet er toch wel heel aanlokkelijk uit. Tijd om deze eens een keer zelf te maken, thanks!
Dit ziet er heerlijk uit! Alleen wat ik nou het verschil met een normale stol? Dat er kaneel door het spijs zit?
Goeie vraag… 🙂 Ik geloof dat er door een echte stol meer ‘dingen’ gaan dus sukade en dat soort spul. Ik heb nog nooit een echte stol gebakken (o schande) maar het zal niet een mega groot verschil zijn denk ik… Andere vorm maar ja dat is niet zo spannend…
Dit ziet er lekker uit, ook in Nijmegen kennen we zoiets dergelijks.
Heerlijk! At het regelmatig toen ik nog in Den Haag woonde. Als ik zelf amandelspijs maak, dan doe ik er het hele ei bij, dus ook het eigeel. Misschien kan je dat de volgende keer proberen om het smeuïger te maken. Fijn weekend!
Ah goede tip Cecile! Ga ik voor een volgende keer zeker proberen! Jij ook een fijn weekend!
Oh zo lekker! Het doet me bijna aan kerst denken met het spijs, ziet er heel erg goed uit Simone!
Haha… Dat dacht ik ook precies toen ik hem aan het maken was. Spijs en krentenbrood doen dat toch wel vaak voor mij hoor… En voeg kaneel toe en de kerst is compleet!