Dit heerlijke recept voor een Haagse kakker is even werk om te maken, maar dan heb je ook wel wat! Perfect voor de feestdagen of voor elke gelegenheid waarbij je trek hebt in een Haagse kakker.

een Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Haagse kakker

Heel eerlijk had ik nog nooit van een Haagse kakker gehoord toen ik gevraagd werd om een recept te maken met deze lokale lekkernij. Na enig gegoogle kwam ik tot de conclusie dat een Haagse kakker eenvoudig een krentenbrood is wat gevuld wordt met spijs.

Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een stol maar dan net weer even anders. De Haagse kakker is waarschijnlijk ooit ontstaan omdat de Hagenaren (Haginezen??) eigenlijk een beetje krenterig waren en zich groter wilden voordoen dan ze eigenlijk waren door een royaal gevuld krentenbrood te bakken. Dit werd vervolgens kado gedaan… Aldus luidt het internet, maar als jij het beter weet waar de naam vandaan komt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Poffer

Overigens kan ik me nog heel goed herinneren uit mijn tijd dat ik zelf bij een banketbakker werkte (ja echt, van alle markten thuis ben ik.. :)) dat we daar een “poffer” maakte. De poffer was ook een hele grote krentenbol gevuld met spijs. Ik gok ongeveer een vergelijkbaar recept. Ik ging dit keer op zoek naar een recept voor de Haagse kakker en kwam uit op dit recept van Menno (van Heel Holland Bakt) en besloot deze te maken. Groter, vermoed ik, dan de oorspronkelijke “kakkers’ maar man, wat is dat lekker!

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Zelf amandelspijs maken

Ik had ook nog nooit zelf spijs gemaakt en dat was wel heel verrassend eenvoudig. Ik vond onze versie een tikkie aan de droge kant, waarschijnlijk doordat ik gemalen amandel heb gebruikt in plaats van amandelschaafsel.

Ik ga het zeker nog een keer zelf maken en zal kijken of ik dan de verbeterde versie online kan zetten. Voor deze zou ik aanraden om het recept te volgen. In het recept staat de oorspronkelijke versie met amandelschaafsel. Mocht je hem maken en het spijs is smeuïg, laat het me dan even weten. Dan weet ik waar het fout is gegaan.

Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Maken van de Haagse kakker

Het maken van dit waanzinnig lekkere brood is even werk. Het moet natuurlijk rijzen, maar het is verder niet ingewikkeld om te maken. Ik ben geen held in brood bakken, maar als zelfs mij dit lukt dan kun jij het ook.

De Haagse kakker is heerlijk om te maken en te serveren met een flinke klont roomboter. Het is een groot brood dus er gaat aardig wat uit. Serveer in kleine stukken want het is machtig!

een Haagse kakker | simoneskitchen.nl

Haagse kakker van Menno

3 van 10 stemmen
GangBrood
KeukenHollandse keuken

Dit onwaarschijnlijk lekkere recept voor een Haagse kakker wil je geprobeerd hebben!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 45 minuten
Rijstijd1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

20 personen

Materiaal

Ingrediënten

Deeg

  • 225 gr rozijnen
  • 225 gr krenten
  • 1 vanillestokje of
  • 1 tl vanille-extract
  • 365 ml volle melk
  • 14 g instantgist
  • 660 gr bloem
  • 12 gr zout
  • 70 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 70 gr fijne kristalsuiker
  • zonnebloemolie

kaneel-amandelspijs

  • 300 gr amandelschaafsel
  • 300 gr fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 1 eiwit van een ei
  • 1 el honing

Topping

  • 1 biologisch ei losgeklopt
  • 3 el amandelschaafsel
  • Extra een springvorm met een doorsneden van 26 cm

  • Zet eerst een kom klaar waarin je de krenten en rozijnen laat wellen voor ongeveer 30 minuten in lauwwarm water.
  • Zet een pannetje op met de melk en de vanille. Laat dit opwarmen (tot max 40 ˚C) maar zorg dat het niet te heet wordt. Doe de gist erbij (14 gr is twee zakjes gist) en laat even staan. Overigens is deze stap niet dringend noodzakelijk als je instant gist gebruikt.
  • Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, het zout, de boter, het ei, de suiker en de vanillemelk. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of als je een machine hebt, ongeveer 5 minuten in de machine tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van en leg in een -met olie ingesmeerde- kom. Dek af met een doek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.

Spijs

  • Voor het maken van de spijs doe je 300 gr suiker, 300 gr amandelschaafsel samen met de honing, eiwit en kaneel in een keukenmachine en maal je alles samen fijn. Het spijs moet egaal van kleur zijn. Als je net als wij amandelmeel gebruikt. doe er dan 1 eiwit extra in. Rol het uit tussen twee stukken bakpapier en maak een ronde vorm die in je bakvorm past (en 2 cm ruimte rondom laat) Leg het spijs tot gebruik in de koeling.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Neem je gerezen deeg en kneed de rozijnen erdoor heen. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier ballen van. Druk eentje onderin je bakblik (doe bakpapier op de bodem van je bakblik) en leg hier de plak spijs op. Bestrijk de vrije randen van je deeg met een losgeklopt ei. Leg dan de tweede bal erop en druk deze goed op elkaar tot de spijs is ingesloten.
  • Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden tijdens de tweede rijs.
  • Bestrijk de bovenkant van je brood met het losgeklopte ei en bestrooi met nog wat amandelschaafsel. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 200˚C en bak voor 20-25 minuten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 401kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 9g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 18mg | Natrium: 276mg | Kalium: 386mg | Vezels: 5g | Suiker: 21g | Vitamine A: 131IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 85mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.