Makkelijk ontbijtkoek recept
Dit lekkere en super makkelijk ontbijtkoek recept is perfect om te maken als lekker snackje voor tussendoor of als onderdeel van je ontbijt.
Ontbijtkoek recept
Als kind kregen we vaak als een soort traktatie een plakje ontbijtkoek bij het ontbijt. Het was een uitzondering want over het algemeen bestonden onze ontbijtjes thuis uit een boterham met hagelslag of chocoladevlokken. Niet perse de beste manier om de dag te beginnen overigens, maar in die tijd was dat een normaal ontbijt. We hebben het tenslotte wel over een jaar of eh 50 geleden…
Blijkbaar zijn er meerdere manieren om ontbijtkoek te maken en ik zag zelfs bij Rutger een recept voor een ontbijtkoek die maar liefst twee dagen duurt om te maken. Dat duurt mij dan weer te lang, want als ik iets bak dan wil ik het ook graag relatief snel kunnen eten. Dus dit ontbijtkoek recept is lekker eenvoudig, maar echt net zo lekker als de ontbijtkoek die ik thuis te eten kreeg.
Ontbijtkoek met parelsuiker
Het toeval wil dat ik toevallig nog parelsuiker had liggen van het maken van dit suikerbrood. En ik hou wel van dat lekker knapperige laagje op mijn ontbijtkoek dus ik besloot om het er overheen te strooien. Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat de suiker naar beneden zou zakken in het beslag maar dat deed het niet. Het gaf dit ontbijtkoek recept wel een lekker knapperig korstje aan de bovenkant. Heerlijk om te eten met eenvoudig een lekkere lik roomboter.
Ontbijtkoek maken
Om dit ontbijtkoek recept te maken gebruikte ik zelfrijzend bakmeel. En ook nog een beetje extra bakpoeder waardoor de ontbijtkoek extra luchtig wordt. Verder deed ik er lekker veel koekkruiden in en een beetje extra kardemom. Dat laatste is optioneel maar als je kardemom lekker vindt dan is het een aanrader.
De volgende keer ga ik een versie maken met extra gember erin. Dat lijkt me ook heerlijk.
Ontbijtkoek recept
Materiaal
- 1 Cakeblik 25 cm
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g donkerbruine basterdsuiker
- 250 ml volle melk
- 4 el parelsuiker
- 1 el koekkruiden
- 1/2 tl kardemom
- 1 tl bakpoeder
- Verwarm de oven voor op 160˚C (onder en bovenwarmte)
- Meng de droge ingredienten in een kom. Doe de melk in een pannetje en verhit deze. Als de melk tegen de kook aanzit giet je het voorzichtig bij de droge ingredienten en je mengt dit door tot een glad beslag.
- Doe over in de bakvorm bekleed met bakpapier. Bestrooi met kandijsuiker (of dit halverwege de baktijd doen?) en bak in de oven voor ongeveer 60 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.