Simone's Kitchen

DudeFood dinsdag: De zoektocht van een Dude

gefrituurde ontbijtkoek | simoneskitchen.nl

Ik ga jullie meenemen in één van de belangrijkste redenen waarom ik op deze aardkloot rondloop.
Het is sinds mijn middelbare schooltijd een onderdeel van mijn bestaan geworden en ik ben er eigenlijk continu mee bezig.

Het is zoiets waarvan je kunt zeggen dat je er dag en nacht mee aan de gang bent en wanneer ik het niet concreet doe, dan zit ik wel achter ingewikkelde computerprogramma’s of wiskundige schema’s op een schoolbord om te onderzoeken of ik met mijn levensdoel echt het hoogst haalbare heb kunnen realiseren.
En dan net wanneer ik bij mezelf denk: ‘Ja, dit is echt een kunstwerk geworden van magistraal formaat. Je hebt het voor elkaar. Beter kan echt niet. Je mag nu rusten.’
Dan denk ik een paar seconden later weer: ‘Maar als ik temperatuur dan met 2,33 graden verlaag, dan zal de consistentie nog eerder stollen. zonder in te boeten op homogeniteit.’
Je mag gerust stellen dat ik inmiddels al een hoogleraar ben in deze materie en ik weet zeker dat ik in dit rijke leven nooit uitgeleerd zal raken op dit specifieke, boeiende, fascinerende, mysterieuze, maar vooral voldoening gevende vakgebied. Ik heb het hier natuurlijk over… frituren! 20150727-MH2A8131

Want wat is er toch mooier in het leven dan smaakvolle zaken nog meer smaak te geven door ze te frituren.
En, om eerlijk te zijn, alles wordt toch lekkerder, wanneer je het frituurt?
De frituur heeft al veel geheimen aan mij moeten prijsgeven, door mijn volhardende onderzoek in de friturologie.
Ik begon, zoals zovelen, met het ‘eenvoudig’ frituren van patatjes. Niet eens van die hand gesneden frieten, maar gewoon uit zo’n plastic zak onder uit de diepvries.

En toen ik die bleke en witte stokjes, langzaam zag transformeren in prachtige, krokante patatten, begreep ik dat frituurvet het equivalent is van vloeibaar goud.
Vanaf dat moment ben ik continu bezig met het kraken van de optimale formules om van alles en nog wat te frituren.
Zo heb ik,een behoorlijke learning curve ontwikkeld in de friturologie en ik heb ook een Masters hierin gevolgd. Ik mag mezelf, met gepaste trots, Hoge Friet Piet, noemen.
Van diepvries patat, naar hand gesneden friet, door naar de bamischijven en frikandellen. Ik knalde alle, voor frituur bestemde producten erdoorheen, met als (bitter)balletje op de horizon dat doel om exotischer zaken te laten zakken in het goudgele vocht van 180 graden.
Een aantal baanbrekende ontdekkingen op het frietgebied heb ik al eerder met jullie gedeeld, zoals onder andere: de Hong Kong Foei hotdog en gefrituurde kippenpootjes.

20150727-MH2A8135

En natuurlijk liet ik me ook inspireren door andere, grote geesten die de frituur centraal stelden in één of meerdere van hun gerechten. Hier kwamen de gevulde en gefrituurde jalapeños bijvoorbeeld vandaan.
Ik heb in mijn zoektocht ook een donkerder en duisterder periode mee gemaakt. Dat was die tijd dat ik, tegen beter weten in, zaken wilde frituren zoals: slagroomtaart en vla.
Dat was inderdaad een zwarte bladzijde in mijn kronieken van de zoektocht van de frituur.
Maar na een afkickproject bij verslavingsdeskundige Friet Bakker, heb ik mijn positieve bakkant weer kunnen omhelzen en leg me nu alleen nog maar toe op het frituren van zaken die ertoe doen.
Zoals bijvoorbeeld het frituren van ontbijtkoek. Dit luistert heel nauw en slechts de allergrootsten in de wetenschap van frituren kennen het geheim van goed gefrituurde ontbijtkoek.
Vandaag deel ik mijn geheime kennis met jullie en geef jullie hierbij ook direct een waanzinnig recept voor een prachtig en zoet frituurbeslag. Dit beslag doet het trouwens ook enorm goed wanneer je fruit zoals banaan of aardbei wilt frituren.

Veel succes met het meester worden van het ultieme recept voor gefrituurde ontbijtkoek en ik laat me graag uitdagen voor een volgende frituurpuzzel.

Gefrituurde ontbijtkoek
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gefrituurde ontbijtkoek

Stukjes ontbijtkoek in zoet bierbeslag en daarna tot perfectie gefrituurd. De ultieme uitdaging voor iedere Dude die van frituren houdt.
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 ontbijtkoek in plakken gesneden en de plakken vervolgens door de helft of in kwarten
 • olie om in te frituren
 • 1 ei losgeklopt
 • 20 gr bloem

Voor het beste zoete bierbeslag:

 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 dl melk
 • 1 dl pils
 • 2 eieren
 • 3 el geraspte kokos
 • 2 tl suiker
 • 1 tl zout

Instructies

 • Verwarm een dikke laag olie in een wok of diepe koekenpan tot 160 graden
 • meng alle ingrediënten voor het beslag door elkaar in een diepe kom of een diep bord
 • maak een produktiestraatje in deze volgorde: bord met ontbijtkoek, kom met losgeklopt ei, bord met bloem, kom met zoet biersbeslag, uitlekbordje
 • Haal de ontbijtkoek door het ei, de bloem en vervolgens het beslag, dan even op het uitlekbordje.
 • Frituur de ontbijtkoek in beslag ongeveer een minuut aan iedere kant en laat ze vervolgens even uitlekken op een bordje met keukenpapier
 • Serveer met poedersuiker erover heen.
 • Pas op, want iedere stap heeft valkuilen die je zelf zult moeten ontdekken om tot de ultieme frituurkoek te komen.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

1 comment

 1. Avatar

  haha wat een grappig recept.
  Ik heb ook allerlei recepten op mijn blog staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!