Suikervrije appelkoeken met noten
Zijn het notenkoeken of zijn het appelkoeken? Deze suikervrije appelkoeken met lekker veel noten zijn hoe dan ook heerlijk en niet ingewikkeld om te maken!
Appelkoeken met noten en havermout
De eerste versie van deze appelkoeken was wat aan de droge kant. Wel lekker maar er miste ook een beetje zoet. Je wilt tenslotte wel iets zoetigs proeven als je een appelkoek eet. Ook al is deze dus suikervrij.
Het zoete komt hier van de appel, de banaan en twee eetlepels erythritol. Het was voor mij de eerste keer dat ik hiermee iets heb gebakken. Ik ben er nog niet achter wat de exacte verhouding is ten opzichte van gewone suiker maar ga er zeker meer mee doen dus wordt vervolgd.
Het deeg
Om de appelkoeken te maken heb je niet veel nodig. Een pannetje om de boter te smelten, een kom om de rest te mengen en een weegschaaltje. De koeken zelf bak je op een bakplaat.
Om het deeg te maken weeg je de ingrediënten af en je mengt ze allemaal eenvoudig in een kom. Het is vrij plakkerig dus echt hele gladde koeken zul je er niet van krijgen maar dat maakt ze extra rustiek. Ik heb de boter eenvoudig gesmolten en de eieren er losgeklopt bijgedaan.
Van het deeg maak je ongeveer 8 niet al te kleine koeken. Je kunt er natuurlijk ook kleinere appelkoeken van maken. Hou dan wel rekening met een kortere baktijd.
Wat is erythritol?
Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde voeding. Het is een suikeralcohol en bevat geen calorieën en heeft geen effect op de bloedsuiker. Dat maakt het een ideale vervanging van gewone tafelsuiker. Het is van nature zo wit en er is dus verder geen bewerking aan te pas gekomen.
Erythritol is net wat minder zoet dan gewone tafelsuiker. Gebruik je het dus in een recept ter vervanging van kristalsuiker dan zul je net iets meer nodig hebben. Ik heb niet heel veel gebruikt in dit recept en de koeken zijn dan ook niet overmatig zoet. Je zou er gerust nog wat extra bij kunnen doen.
Erythritol kun je kopen in de online winkels of je vindt het onder een andere naam in de supermarkt. Er zijn een aantal merken die het op de markt brengen maar het dan anders noemen. Even checken in het schap met de suikervervangers en dan zoeken naar 100% erythritol. Ik koop het zelf online. Dat is dan wel zo makkelijk.
Als je het echter vergelijkt met de prijs voor een kilo suiker merk je wel dat erythritol beduidend duurder is. Voor een kilo betaal je al snel iets van € 14,50. Ten opzichte van zo’n 1,50 voor een kilootje suiker. Duur dus maar als je het niet veel gebruikt is het wel een goede optie als suikervervanger. Ik ga binnenkort zeker nog vaker iets maken met erythritol. Vind het wel een interessant goedje.
Overigens kun je het in deze koeken ook vervangen voor honing of gewone suiker. Weglaten is ook nog een optie maar dan mis je wel echt een beetje smaak. We probeerden het helemaal zonder in versie 1 van de appelkoeken. Ik was er niet van onder de indruk.
Vormen van de koeken
Zoals al gezegd is het een vrij plakkerig deeg. Wil je het iets makkelijker kunnen vormen dan kun je je handen even insmeren met wat olijfolie. Dan blijft het minder aan je handen plakken. Ik heb ze niet echt heel dun gemaakt. Het moeten lekker stevige koeken worden.
Bakken in de oven op 180˚C voor ongeveer 20 minuten of tot goudbruin en gaar.
Appelkoeken met noten
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C.
- Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, havermout, zout, bakpoeder, erythritol en kaneel toe en roer dit even goed door.
- Laat de appelrasp in een vergiet goed uitlekken en druk het vocht er uit. Hak de noten in stukken. Probeer dit niet te grof te maken. Pureer de banaan.
- Meng de appelrasp, banaanpuree, eieren, gesmolten boter, citroenzest, rozijnen en noten door het deeg.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm er 8 koekjes op.
- Bak ongeveer 20 minuten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Beste Simone,
Je recept is niet helemaal compleet want ergens moet er een stap zijn wanneer je de boter en de eieren toevoegt. Ook staat er 1 citroenrasp: wat is precies de bedoeling? Zest van 1 citroen of 1 theelepel citroenrasp?
Nu heb ik mijn bakervaring maar laten spreken.
De koeken zijn inderdaad niet overmatig zoet en toch erg smaakvol.
He Janny Ah ik zie het ja! Er is een hele stap verdwenen. Ga het meteen fiksen. Dankjewel voor het doorgeven en fijn dat ze in de smaak vielen. Het is overigens rasp van 1 citroen. Zal dat nog even duidelijk er bij zetten