Zijn het notenkoeken of zijn het appelkoeken? Deze suikervrije appelkoeken met lekker veel noten zijn hoe dan ook heerlijk en niet ingewikkeld om te maken!

Appelkoeken met noten

Appelkoeken met noten en havermout

De eerste versie van deze appelkoeken was wat aan de droge kant. Wel lekker maar er miste ook een beetje zoet. Je wilt tenslotte wel iets zoetigs proeven als je een appelkoek eet. Ook al is deze dus suikervrij.

Het zoete komt hier van de appel, de banaan en twee eetlepels erythritol. Het was voor mij de eerste keer dat ik hiermee iets heb gebakken. Ik ben er nog niet achter wat de exacte verhouding is ten opzichte van gewone suiker maar ga er zeker meer mee doen dus wordt vervolgd.

Ingredienten voor de appelkoeken

Het deeg

Om de appelkoeken te maken heb je niet veel nodig. Een pannetje om de boter te smelten, een kom om de rest te mengen en een weegschaaltje. De koeken zelf bak je op een bakplaat.

Om het deeg te maken weeg je de ingrediënten af en je mengt ze allemaal eenvoudig in een kom. Het is vrij plakkerig dus echt hele gladde koeken zul je er niet van krijgen maar dat maakt ze extra rustiek. Ik heb de boter eenvoudig gesmolten en de eieren er losgeklopt bijgedaan.

Van het deeg maak je ongeveer 8 niet al te kleine koeken. Je kunt er natuurlijk ook kleinere appelkoeken van maken. Hou dan wel rekening met een kortere baktijd.

Appelkoeken met noten

Wat is erythritol?

Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde voeding. Het is een suikeralcohol en bevat geen calorieën en heeft geen effect op de bloedsuiker. Dat maakt het een ideale vervanging van gewone tafelsuiker. Het is van nature zo wit en er is dus verder geen bewerking aan te pas gekomen.

Erythritol is net wat minder zoet dan gewone tafelsuiker. Gebruik je het dus in een recept ter vervanging van kristalsuiker dan zul je net iets meer nodig hebben. Ik heb niet heel veel gebruikt in dit recept en de koeken zijn dan ook niet overmatig zoet. Je zou er gerust nog wat extra bij kunnen doen.

Erythritol kun je kopen in de online winkels of je vindt het onder een andere naam in de supermarkt. Er zijn een aantal merken die het op de markt brengen maar het dan anders noemen. Even checken in het schap met de suikervervangers en dan zoeken naar 100% erythritol. Ik koop het zelf online. Dat is dan wel zo makkelijk.

Als je het echter vergelijkt met de prijs voor een kilo suiker merk je wel dat erythritol beduidend duurder is. Voor een kilo betaal je al snel iets van € 14,50. Ten opzichte van zo’n 1,50 voor een kilootje suiker. Duur dus maar als je het niet veel gebruikt is het wel een goede optie als suikervervanger. Ik ga binnenkort zeker nog vaker iets maken met erythritol. Vind het wel een interessant goedje.

Overigens kun je het in deze koeken ook vervangen voor honing of gewone suiker. Weglaten is ook nog een optie maar dan mis je wel echt een beetje smaak. We probeerden het helemaal zonder in versie 1 van de appelkoeken. Ik was er niet van onder de indruk.

Appelkoeken met noten

Vormen van de koeken

Zoals al gezegd is het een vrij plakkerig deeg. Wil je het iets makkelijker kunnen vormen dan kun je je handen even insmeren met wat olijfolie. Dan blijft het minder aan je handen plakken. Ik heb ze niet echt heel dun gemaakt. Het moeten lekker stevige koeken worden.

Bakken in de oven op 180˚C voor ongeveer 20 minuten of tot goudbruin en gaar.

Appelkoeken met noten

Appelkoeken met noten

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Heerlijke suikervrije appelkoeken met lekker veel noten en rozijnen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

8 koeken

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 75 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el erythritol
  • Snufje zout
  • 100 gram geraspte appel
  • 1 banaan gepureerd
  • 50 gram boter gesmolten
  • 2 ei losgeklopt
  • 75 gram ongezouten gemengde noten
  • 40 gram rozijnen
  • 1 citroen (rasp van 1 citroen)

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, havermout, zout, bakpoeder, erythritol en kaneel toe en roer dit even goed door.
  • Laat de appelrasp in een vergiet goed uitlekken en druk het vocht er uit. Hak de noten in stukken. Probeer dit niet te grof te maken. Pureer de banaan.
  • Meng de appelrasp, banaanpuree, eieren, gesmolten boter, citroenzest, rozijnen en noten door het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm er 8 koekjes op.
  • Bak ongeveer 20 minuten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 248kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 6g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 60mg | Kalium: 314mg | Vezels: 4g | Suiker: 4g | Vitamine A: 237IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 58mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze appelige recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.