Simone's Kitchen

De zeeuwse knop amandel sinaasappel cake

20140510-MH2A0411

Soms maak ik dingen tegen beter weten in. Dan zie je een recept en vraag je je af of dat nou wel helemaal klopt. Hebben jullie dat ook wel eens? Toch was ik geintrigeerd door de bereidingswijze van deze amandel sinaasappel cake en laten we wel wezen; de combinatie klinkt natuurlijk hemels! In de bereiding stond echter dat ik voor het maken van dit recept (het oorspronkelijke recept komt van de site van de zeeuwse knop vandaan) twee sinaasappels moest koken voor anderhalf uur. Daarna eventuele pitten verwijderen en met huid en haar blenden in de blender. Ok, dacht ik. Maar dat wordt toch bitter?

20140510-MH2A0405

Nou ja, laten we zeggen dat ik beter naar mijn eigen ingeving had moeten luisteren want inderdaad de cake is bitter. Het bakblik is een zeeuwse knop en ik vond dit wel een recept dat daar goed bij zou passen.

Ik ben niet zo thuis in de Zeeuwse geschiedenis maar deze bakvorm is in de vorm van de traditionele Zeeuwse knop die vroeger overal in Zeeland werd gedragen. Grote knopen waren voor de rijken, kleintjes voor de armen. En omdat de knop met het verdwijnen van de traditionele klederdracht een beetje naar de achtergrond raakt is dit bakblik gemaakt in de vorm van de zeeuwse knop (ik heb steeds de neiging om Zeeuwse knoop te zeggen maar blijkbaar moet het knop zijn). Ik was heel benieuwd of ik de cake zou kunnen storten en alle structuren van het blik nog zou kunnen zien maar dat ging erg goed door de siliconen coating. Ik heb hem wel goed ingesmeerd en met poedersuiker bestrooid.

20140510-MH2A0408

Het bakblik is te koop bij o.a. Kookpunt en is van zichzelf al een lekker feestelijk ding… 😉 Maar goed, die sinaasappel dus. Die was inderdaad goed zacht geworden en het blenderen ging prima, maar toen ik het mengsel proefde was het wel heel erg bitter. Toch maar bij het ei-amandelmengsel gedaan (wie a zegt moet ook b zeggen) en toen smaakte het al wel een stuk beter, maar jammer genoeg na het bakken blijft die bittere smaak toch teveel hangen.

Dus…. besloot ik om maar gewoon overnieuw te beginnen. De hoeveelheid was veel te veel voor dat ene blik en het eindresultaat veel te nat. Dat leek me toch allemaal niet zoals het moest. Dus… ik ging opnieuw aan de slag en dit was ook vele malen sneller trouwens; niet anderhalf uur wachten tot de sinaasappels gekookt waren, maar gewoon rasp en een beetje sap en klaar is keesje. Het resultaat? Een lekkere, sinaasappel cake. Hieronder dus het gecorrigeerde recept. Het midden deukte wel iets in uiteindelijk dus ik weet niet zeker of ik toch iets verkeerd heb gedaan maar het resultaat was lekker dus…

Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Amandel sinaasappel cake

De hoeveelheid hieronder is precies genoeg voor het beslag van de Zeeuwse knop vorm. Gebruik je een andere vorm let dan even op de inhoud.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 12 personen

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 170 gr suiker
 • 170 gr amandelmeel
 • rasp van 2 sinaasappels
 • 50 ml vers sinaasappelsap
 • 1 tl bakpoeder

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160 C
 • Klop de eieren met de suiker los en luchtig.
 • Meng het amandelmeel met het bakpoeder en doe dit bij de eieren. Klop even door.
 • Rasp de twee sinaasappels maar zorg ervoor dat je niet het witte gebruikt. Dat is bitter en dat is nu net wat we niet willen. Pers 1 van de sinaasappels uit en meet 50 ml af. Doe rasp en sap bij je amandelmengsel en roer even goed door.
 • Boter de vorm goed in en bestuif met poedersuiker of bloem (als je het glutenvrij wilt houden gebruik dan uiteraard geen bloem maar poedersuiker) en doe het deeg in de vorm.
 • Bak de cake tot hij goudbruin is en gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm en stort hem dan uit.
 • Serveer met slagroom of poedersuiker

 

 

 

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

21 comments

 1. Avatar

  Hoi Simone, ziet er weer lekker uit! Op Souvlaki for the soul staat ook een recept waarin twee hele, gekookte sinaasappels verwerkt worden. Super lekker, en helemaal niet bitter. Het kan dus wel! http://souvlakiforthesoul.com/2013/08/orange-and-almond-cake-recipe

 2. Avatar

  Wat zonde van je werk en van de ingrediënten. Toch moet het wel kunnen, ik heb laatst ook zoiets gemaakt en van bitter was geen sprake, we vonden het juist heerlijk. Heb ik uit voorzorg wel onbespoten sinaasappels gebruikt, misschien dat dat een verschil maakt.

 3. Avatar

  Dat recept met die hele sinaasappels is van Claudia Roden en staat in haar boek “De Joodse Keuken”. Ik heb het gemaakt en het is een heerlijke taart met een volle sinaasappelsmaak. Het recept staat ook op mijn blog. Ik vind die Zeeuwse knop een erg mooie vorm,

  • Simone van den Berg

   Ik heb inmiddels al meerdere versies met hele sinaasappels gezien.. 😉 Het recept dat ik gebruikte komt van de site van de zeeuwseknop.nl. Ik zal die op jouw site ook eens bekijken en zien wat er anders is. Ja de vorm is prachtig! Ben er heel blij mee. Ga ik nu even op zoek naar jouw Claudia Roden recept!

 4. Avatar

  Mooie vorm, ben benieuwd naar de sinaasappelcake. Zelf heb ik onderstaand recept een keer uitgeprobeerd in dit bakblik, lekker voor bij een salade. Viel erg in de smaak (recept is ‘geleend’ van Goddelijke huisvrouw)

  Nodig: Zeeuwse kaasknop
  225 g bloem
  1 zakje bakpoeder
  mespuntje gemalen komijn (djinten)
  125 g geraspte oude kaas
  3 bosuitjes, in ringetjes
  1 ei
  225 ml melk
  50 g boter, gesmolten

  Eerst verwarm je de oven op 200°C. Vet de knop goed in met boter. Zeef de bloem, het bakpoeder en de komijn boven een kom. Meng de geraspte kaas en de bosuitjes erdoor. Roer het ei los met een vork. Meng vanuit een kuiltje de melk en gesmolten boter door de bloem. Meng tot slot het ei erdoor. Het wordt een klonterig beslag, maar stop met roer zodra je geen meel meer ziet. Schep het beslag in de zeeuwse knop en zet hem 20 minuten in het midden van de oven. Los de knop op een rooster en laat de kaasknop afkoelen.

 5. Avatar

  Zoals ik al zei: wat een mooie foto! Word er echt heel vrolijk van en dat mag ook wel in deze barre tijden 😉 wat zou ik nu zin hebben in een dikke plak hiervan.

  Echt een mooi bakblik ook! Daar moet ik ook eens voor gaan sparen. Jammer dat hij eerst bitter was, maar je aangepaste variant klinkt heerlijk!

 6. Avatar

  Hij ziet er wel erg lekker uit! Leuke vorm ook! Als ik een recept zou zien met hele sinaasappels zou ik ook enorm twijfelen. Het is er toch zo ingestampt dat je het wit van een sinaasappel nooit moet gebruiken. Toch ben ik eigenwijs genoeg om het zelf ook eens te proberen.

 7. Avatar

  Wat een superleuk bakblik!! En toevallig nog een zakje amandelmeel staan, waarvan ik nog niet wist wat ik ermee ging doen 😉

 8. Avatar

  hallo,
  het bakblik is zeker een topper, en dat mag ik wel zeggen als een echte zeeuw, je kan er ook een speciaal bakboek voor bestellen met recepten van over de hele wereld!
  en bak je er niet mee, er zit een ring aan om hem op te hangen voor de sier!
  Je kan er een gewoon cake recept in doen, dan rijst hij er een beetje bovenuit maar das niet erg…. suc6!

 9. Avatar

  Ik heb ‘m net gemaakt en de suiker vervangen door 200gr honing! Ook erg lekker! Bedankt voor het recept.

 10. Avatar

  Dag allemaal, heel interessant om jullie ervaringen te lezen met het recept van de website van Tinka. In ieder geval bespart die aanpassing van jou, Simone, veel tijd, die je niet meer moet rekenen voor het koken van de sinasappels. Ik heb het gisteren zo geprobeerd als jij vorstelt en het lukte goed. Mag ik jou fantasische fotos voor de duitse Zeeuwse-knop-onlineshop gebruiken met dit recept en link naar deze blog? Ze zijn zo mooi. Groetjes, Dagmar

 11. Avatar

  Zojuist het beslag gemaakt volgens je recept Simone. Gezien de positieve reacties maar gewoon uitgestort in mijn bakblikje. Ondertussen vraag ik mij af of de boter / olie van het ingrediënten lijstje gevallen is. Of komt het echt goed zonder “vet”. Ik bak wel eens wat maar elk recept bevat altijd wel boter of olie. Vandaar mijn vraag. Wel prettig als dit lukt. Dan kan ik weer een recept toevoegen aan mijn lactose- en gluten-vrije bak verzameling. Ik gebruikte overigens voor de sinaasappel schil een hele fijn tool, een Zester. Gegarandeerd geen witte bittere schil in je beslag!
  Groeten, Carla

 12. Pingback: Sinaasappel-amandel cake van La Paloma Café | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!