Sinaasappelcake met amandelmeel; glutenvrij en vol met sinaasappelsmaak! Deze sinaasappelcake maakte ik in de zeeuwse knop vorm.

Sinaasappelcake met amandelmeel

Sinaasappelcake

Alweer een hele tijd geleden kreeg ik deze Zeeuwse knop bakvorm kado en het leek me geweldig om daar een lekkere sinaasappelcake van te maken. Het oorspronkelijke recept kwam van de site van de zeeuwse knop vandaan maar vond ik achteraf niet lekker. Tijd dus om de sinaasappelcake opnieuw te maken. En deze versie is heerlijk. Lekker sinaasappelig en niet ingewikkeld om te maken.

20140510-MH2A0405

Glutenvrij

De sinaasappelcake is ook nog eens volledig glutenvrij. Wel opletten dat je ook glutenvrij bakpoeder gebruikt als het belangrijk is dat de cake inderdaad glutenvrij is. Voor mij maakt het niet zoveel uit, dus ik gebruik gewoon bakpoeder uit de supermarkt.

Ik hou enorm van de smaak van amandelmeel. Dat is zo lekker en in deze cake komt het goed tot zijn recht. De sinaasappelsmaak zelf ook. De cake lijkt heel erg op de sinaasappel-amandelcake die ik al eerder maakte, maar is net weer even anders.

20140510-MH2A0408

Zeeuwse knop

Let wel op dat de hoeveelheid die in deze bakvorm past vrij specifiek is. Wil je het in een andere bakvorm bakken dan zul je moeten kijken hoe het met de inhoud zit. Je kunt het natuurlijk altijd in een cakeblik of in een springvorm bakken. De sinaasappelcake zal dan wel veranderen qua baktijd, dus ook dat is er eentje om op te letten.

Ik was wel benieuwd of de sinaasappelcake goed uit de vorm zou komen. Vooral door alle details was dat nog een spannend moment, maar door de siliconen coating ging dat eigenlijk zonder probleem.

En de sinaasappelcake zelf is waanzinnig lekker. Absoluut de moeite waard om eens te maken. Het is een makkelijk recept en geserveerd met een lekkere bol ijs de ultieme traktatie.

Wat is de zeeuwse knop eigenlijk?

De Zeeuwse knop of Zeeuwse knoop is een specifiek sieraad uit Zeeland en heeft de vorm van een bloem met dezelfde naam.

Probeer ook eens deze lekkere nectarine cake met amandelmeel.

20140510 MH2A0411

Sinaasappelcake met amandel

4.41 van 5 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenGlutenvrij

De hoeveelheid hieronder is precies genoeg voor het beslag van de Zeeuwse knop vorm. Gebruik je een andere vorm let dan even op de inhoud.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur

12 personen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 170 gr suiker
  • 170 gr amandelmeel
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 1 tl bakpoeder

  • Verwarm de oven voor op 160˚ C
  • Klop de eieren met de suiker los en luchtig.
  • Meng het amandelmeel met het bakpoeder en doe dit bij de eieren. Klop even door.
  • Rasp de twee sinaasappels maar zorg ervoor dat je niet het witte gebruikt. Dat is bitter en dat is nu net wat we niet willen. Pers 1 van de sinaasappels uit en meet 50 ml af. Doe rasp en sap bij je amandelmengsel en roer even goed door.
  • Boter de vorm goed in en bestuif met poedersuiker of bloem (als je het glutenvrij wilt houden gebruik dan uiteraard geen bloem maar poedersuiker) en doe het deeg in de vorm.
  • Bak de cake tot hij goudbruin is en gaar. Dit duurt ongeveer 50 minuten tot een uur. Laat volledig afkoelen in de vorm en stort hem dan uit.
  • Serveer met slagroom of poedersuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 158kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 5g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 55mg | Natrium: 21mg | Kalium: 71mg | Vezels: 2g | Suiker: 15g | Vitamine A: 88IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 57mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.