20140510-MH2A0411

Soms maak ik dingen tegen beter weten in. Dan zie je een recept en vraag je je af of dat nou wel helemaal klopt. Hebben jullie dat ook wel eens? Toch was ik geintrigeerd door de bereidingswijze van deze amandel sinaasappel cake en laten we wel wezen; de combinatie klinkt natuurlijk hemels! In de bereiding stond echter dat ik voor het maken van dit recept (het oorspronkelijke recept komt van de site van de zeeuwse knop vandaan) twee sinaasappels moest koken voor anderhalf uur. Daarna eventuele pitten verwijderen en met huid en haar blenden in de blender. Ok, dacht ik. Maar dat wordt toch bitter?

20140510-MH2A0405

Nou ja, laten we zeggen dat ik beter naar mijn eigen ingeving had moeten luisteren want inderdaad de cake is bitter. Het bakblik is een zeeuwse knop en ik vond dit wel een recept dat daar goed bij zou passen.

Ik ben niet zo thuis in de Zeeuwse geschiedenis maar deze bakvorm is in de vorm van de traditionele Zeeuwse knop die vroeger overal in Zeeland werd gedragen. Grote knopen waren voor de rijken, kleintjes voor de armen. En omdat de knop met het verdwijnen van de traditionele klederdracht een beetje naar de achtergrond raakt is dit bakblik gemaakt in de vorm van de zeeuwse knop (ik heb steeds de neiging om Zeeuwse knoop te zeggen maar blijkbaar moet het knop zijn). Ik was heel benieuwd of ik de cake zou kunnen storten en alle structuren van het blik nog zou kunnen zien maar dat ging erg goed door de siliconen coating. Ik heb hem wel goed ingesmeerd en met poedersuiker bestrooid.

20140510-MH2A0408

Het bakblik is te koop bij o.a. Kookpunt en is van zichzelf al een lekker feestelijk ding… 😉 Maar goed, die sinaasappel dus. Die was inderdaad goed zacht geworden en het blenderen ging prima, maar toen ik het mengsel proefde was het wel heel erg bitter. Toch maar bij het ei-amandelmengsel gedaan (wie a zegt moet ook b zeggen) en toen smaakte het al wel een stuk beter, maar jammer genoeg na het bakken blijft die bittere smaak toch teveel hangen.

Dus…. besloot ik om maar gewoon overnieuw te beginnen. De hoeveelheid was veel te veel voor dat ene blik en het eindresultaat veel te nat. Dat leek me toch allemaal niet zoals het moest. Dus… ik ging opnieuw aan de slag en dit was ook vele malen sneller trouwens; niet anderhalf uur wachten tot de sinaasappels gekookt waren, maar gewoon rasp en een beetje sap en klaar is keesje. Het resultaat? Een lekkere, sinaasappel cake. Hieronder dus het gecorrigeerde recept. Het midden deukte wel iets in uiteindelijk dus ik weet niet zeker of ik toch iets verkeerd heb gedaan maar het resultaat was lekker dus…

Amandel sinaasappel cake

De hoeveelheid hieronder is precies genoeg voor het beslag van de Zeeuwse knop vorm. Gebruik je een andere vorm let dan even op de inhoud.

Ingredients:

  • 4 eieren
  • 170 gr suiker
  • 170 gr amandelmeel
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 1 tl bakpoeder

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 160 C
  2. Klop de eieren met de suiker los en luchtig.
  3. Meng het amandelmeel met het bakpoeder en doe dit bij de eieren. Klop even door.
  4. Rasp de twee sinaasappels maar zorg ervoor dat je niet het witte gebruikt. Dat is bitter en dat is nu net wat we niet willen. Pers 1 van de sinaasappels uit en meet 50 ml af. Doe rasp en sap bij je amandelmengsel en roer even goed door.
  5. Boter de vorm goed in en bestuif met poedersuiker of bloem (als je het glutenvrij wilt houden gebruik dan uiteraard geen bloem maar poedersuiker) en doe het deeg in de vorm.
  6. Bak de cake tot hij goudbruin is en gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm en stort hem dan uit.
  7. Serveer met slagroom of poedersuiker