Noedels met snijbiet
Dit snelle snijbiet recept maak je met volkoren noedels, snijbiet natuurlijk, spekblokjes en tomatenblokjes. Lekker voor een snelle doordeweekse maaltijd!
Snijbiet
Ik kan aan snijbiet moeilijk weerstand bieden. Het is zo mooi en kleurig dat ik elke keer een bos koop (of eigenlijk bestel want ik koop het online) en het dan natuurlijk meteen op moet eten want zoals Tom laatst ook al vertelde in het stuk over snijbiet kun je het niet al te lang bewaren.
Maar wat dan te maken?
Dit recept voor noedels met snijbiet is eigenlijk min of meer toevallig tot stand gekomen en gebaseerd op alles wat ik nog in de koelkast en in de kast had liggen. Want zo werkt dat wel vaak bij mij. Wat is er nog? En wat kan ik daarmee maken? Nu is snijbiet redelijk makkelijk om te verwerken. Je kunt het wokken, bakken, stoven, stomen en koken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan wokken. Ik vind dat het op die manier het lekkerste is.
Maar probeer het ook zeker eens te verwerken in een salade, want je kunt snijbiet ook rauw eten. Vooral de stengels zijn dan lekker knapperig en als je gekleurde stengels kunt vinden dan ziet het er ook nog eens super gezellig uit.
Wil je het rauw eten dan verdient het wel aanbeveling om het blad eerst te snijden en dan te masseren met wat olijfolie. Maar ik dwaal af; dit recept voor noedels met snijbiet dus.
Glutenvrije noedels
Voor dit recept gebruikte ik noedels van bruine rijst en amaranth. Ik had die nog liggen, maar je kunt natuurlijk ook gewone noedels gebruiken. Overigens is dit ook goed te maken met courgette noedels. Als je dat doet kook ze dan uiteraard niet, maar wok de courgette even kort mee met de snijbiet. Dat geeft het lekkerste resultaat. Dat maakt het recept ook meteen koolhydraatarm.
Ik gebruikte hier spekblokjes door de noedels omdat ik dat heerlijk vind, maar je kunt desgewenst ook prima een vegetarisch snijbiet gerecht hiervan maken. In dat geval laat je eenvoudig de spekblokjes weg.
Pittig
Ik maak de tomatensaus die door de noedels met snijbiet gaat pittig met wat harissa. Voeg hiervan zoveel of zo weinig toe als je zelf wilt. Hou je niet van pittig laat het dan helemaal weg. Hou je van pittiger dan kun je er nog wat chilivlokken extra doorheen doen.
Maak het eindresultaat op smaak met peper en zout en genieten maar!
Noedels met snijbiet
Ingrediënten
- 125 gr noodles
- 100 gr spekblokjes
- 1 flinke ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijn gehakt
- 1 el olijfolie om te bakken
- 400 gr tomatenblokjes 1 blikje
- 1 tl chilivlokken
- 1/2 el misopaste
- 1 tl harissa
- 750 gr snijbiet
- 1 bosuitje
- peper
- zout
Instructies
- Begin met het schoonmaken van de snijbiet. Snij de stengels los van de bladeren in een V-vorm (langs de nerf snijden dus) en snij de stengels in plakjes.
- Rol de bladeren strak op en snij deze ook in plakjes en snij deze dan nog een keer extra doormidden.
- Neem een grote hapjespan en verhit hierin de olijfolie.
- Voeg de spekblokjes toe en bak deze even uit. Voeg de ui, knoflook en de snijbietstengels toe en bak dit ongeveer 10 minuten op rustig vuur. Voeg 1 tl chilivlokken toe en peper en zout om het mengsel op smaak te brengen. Voeg de bladeren toe en roerbak mee tot ze slinken.
- In een steelpannetje doe je de tomatenblokjes met de misopaste en de harissa en kook dit een beetje in zodat de tomatensaus iets dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper
- Kook ondertussen de noodles gaar in ruim kokend water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Meng de tomatensaus met je snijbietmengsel en serveer met de noodles.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Je bent vergeten om de snijbietbladeren toe te voegen in je recept.
Ah ik zie het! Thanks. Ga ik alsnog toevoegen!