Pindakaas cheesecake met chocola van Nigella Lawson
Deze beauty is er eentje om met handschoenen aan te pakken. De pindakaas chocolade cheesecake van Nigella Lawson is misschien wel beroemd. En daar is een goede reden voor!
Pindakaas cheesecake met chocola
Een heerlijke pindakaas cheesecake met een topping van chocola. Machtig is het wel, maar dat betekent alleen maar dat je er extra lang mee doet!
Charlotte en ik hadden een van onze regelmatige kook- en baksessies en terwijl we door een aantal boeken aan het bladeren waren kwamen we terecht bij een pindakaas cheesecake van Nigella Lawson. Ik ben vergeten in welk boek het stond maar ik kan wel zeggen dat het een aanrader is om te maken.
Het grappige is dat deze pindakaas cheesecake enorm in de smaak viel bij alle mannen die die hem geproefd hebben. De vrouwen vonden het ook erg lekker, maar vonden de cheesecake aan de machtige kant. Nou ja dat ie machtig is dat klopt. Kleine stukjes van serveren is dus een goed idee.
Kleine stukjes
Zolang je de stukjes dus klein houdt is dit echt een geweldig lekkere cheesecake. Bovendien is het voordeel van die kleine stukjes dat je er ook veel meer mensen mee kunt voorzien. Dat betekent dat deze cheesecake zeker voor 12 mensen een stuk oplevert.
Het leuke aan deze pindakaas cheesecake is dat je al met de bodem begint met het toevoegen van pinda’s en chocola. Je draait de ingrediënten voor de bodem fijn tot het een klont vormt. Dit druk je goed stevig in de springvorm (van 24cm) en je zet het tot gebruik in de koeling om even uit te harden.
Vervolgens begin je met het maken van de vulling. Ik gebruik hier gladde pindakaas voor, dus niet de variant met nootjes. Dat kan eventueel wel maar glad is qua structuur in deze cheesecake wel lekkerder. Heb je echter alleen maar pindakaas met nootjes liggen dan kan dat uiteraard ook. Welke soort pindakaas je gebruikt maakt niet zoveel uit.
Het maakt uiteraard voor de smaak wel wat uit, maar het is niet zo dat het eindresultaat afhangt van de soort pindakaas. Gewoon je favoriet gebruiken dus.
Wil je de pindakaas cheesecake ook maken? Check dan het volledige recept hieronder.
Wil je liever een wat lichtere cheesecake maken dan kan ik je mijn mango cheesecake van harte aanbevelen. Of deze pompoen cheesecake. Of – nu we toch bezig zijn – de cheesecake in 5 minuten! 😉
Nigella lawson’s Chocolade pindakaas cheesecake
Benodigdheden
- Springvorm van 24 cm
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 gr biscuitjes
- 50 gr gezouten pinda’s
- 100 gr donkere chocola
- 50 gr zachte ongezouten boter
Voor de vulling
- 500 gr roomkaas
- 3 grote eieren
- 3 eigeel
- 200 gr suiker
- 125 ml zure room
- 250 gr gladde pindakaas
Voor de topping
- 250 ml zure room
- 100 gr melkchocola
- 30 gr lichtbruine basterdsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 C.
- Doe de biscuitjes, pinda’s, donkere chocola en de boter in een keukenmachine en draai dit tot het een klont vormt. Doe dit op de bodem van een springvorm van 23 cm (bedekt met bakpapier) en druk het in de bodem en tegen de kanten aan om de korst te vormen.
- Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Maak je keukenmachine kom schoon en doe hier nu de roomkaas, eieren en eidooiers, suiker, zure room (de 125 ml) en de pindakaas is en draai dit tot een glad mengsel.
- Giet de vulling in je gekoelde springvorm met de bodem en bak deze in de voorverwarmde oven voor een uur. Check het na een minuut of vijftig. De top moet stevig en droog aanvoelen (alleen de top, dus eronder mag het nog best een beetje wiebelen)
- Haal de cheesecake uit de oven terwijl je de topping maakt.
- Verwarm de 250 ml zure room met de melk chocola en de bruine suiker zachtjes tot de chocola en de suiker goed gemengd zijn met de room. Haal van het vuur.
- Giet het roommengsel voorzichtig op de cheesecake en strijk het glad.
- Zet het geheel nog terug in de oven voor een tien minuutjes en haal dan eruit. Overigens is de bovenste laag dan nog niet gehard, dit gebeurd in de koeling.
- Eenmaal uit de oven volledig laten afkoelen, dan afdekken en in de koeling zetten voor de nacht.
- Zodra je hem wilt eten kun je hem het beste van tevoren uit de koeling halen. De smaak komt het best tot zijn recht als het niet te koud is. Te warm is ook niet goed, omdat de bovenkant dan vooral een beetje te smeuiig wordt om goed te kunnen snijden.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Pindakaas pannacotta met chocoladesaus | Simone's Kitchen
De foto’s zien er in ieder geval erg lekker uit!
Zou je dit recept ook kunnen maken met bijvoorbeeld notenpasta? Ik ben allergisch voor pinda’s, maar vind noten en notenpasta wel erg lekker. Deze hebben ze alleen niet helemaal glad. Volgens mij is het een leuke/lekkere taart voor een verjaardag en dan iedereen een (heel) klein stukje geven. Dan hoef je er ook niet heel veel te maken (ook al is dat ook wel weer jammer).
He Marieke, Ja ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Als het niet helemaal glad is lijkt me ook niet zo’n probleem dus ik zeg, gewoon proberen en laat dan even weten hoe ie geworden is! Ben ik dan wel weer benieuwd naar… 🙂 En een heel klein stukje is zeker aan te raden!
Allereerst wil ik zeggen dat de taart er ondanks dat ‘ie snel gaat tegenstaan, op de foto helemaal niet snel gaat tegenstaan. Ik kan er uren naar kijken 😉 zeker door mijn detox haha. Nee maar kan me het goed voorstellen door de smaak. Zelf houd ik totaal niet van pindakaas. Ik lust het inmiddels wel, maar vroeger vond ik het zo vies. Ik denk dat je de diehard pindakaas fanaten hier wel blij mee maakt.
Wel een goede pre-detox dit haha 😉
Ik vind hem er wel ER-RUG lekker uitzien! Ik begrijp wat je bedoelt met dat hij snel zou kunnen tegenstaan, dat heb ik namelijk ook weleens met bepaalde dingen. Een stukje is lekker, maar daar blijft het dan bij. Aangezien ik wel hou van de combinatie van pindakaas en chocolade ga ik hem toch een proberen 🙂 Ik ben benieuwd!
Liefs Desiree
Ik ben benieuwd wat je er dan van vind Desiree! Op een lege maag is het wel te doen hoorde ik later nog van Charlotte! Maar ja om het nou als lunch of ontbijt te nemen is wellicht ook een beetje too much!