Deze beauty is er eentje om met handschoenen aan te pakken. De pindakaas chocolade cheesecake van Nigella Lawson is misschien wel beroemd. En daar is een goede reden voor!

chocolade pindakaas cheesecake | simoneskitchen.nl

Pindakaas cheesecake met chocola

Een heerlijke pindakaas cheesecake met een topping van chocola. Machtig is het wel, maar dat betekent alleen maar dat je er extra lang mee doet!

Charlotte en ik hadden een van onze regelmatige kook- en baksessies en terwijl we door een aantal boeken aan het bladeren waren kwamen we terecht bij een pindakaas cheesecake van Nigella Lawson. Ik ben vergeten in welk boek het stond maar ik kan wel zeggen dat het een aanrader is om te maken.

Het grappige is dat deze pindakaas cheesecake enorm in de smaak viel bij alle mannen die die hem geproefd hebben. De vrouwen vonden het ook erg lekker, maar vonden de cheesecake aan de machtige kant. Nou ja dat ie machtig is dat klopt. Kleine stukjes van serveren is dus een goed idee.

Nigella Lawson chocolade pindakaas cheesecake | simoneskitchen.nl

Kleine stukjes

Zolang je de stukjes dus klein houdt is dit echt een geweldig lekkere cheesecake. Bovendien is het voordeel van die kleine stukjes dat je er ook veel meer mensen mee kunt voorzien. Dat betekent dat deze cheesecake zeker voor 12 mensen een stuk oplevert.

Het leuke aan deze pindakaas cheesecake is dat je al met de bodem begint met het toevoegen van pinda’s en chocola. Je draait de ingrediënten voor de bodem fijn tot het een klont vormt. Dit druk je goed stevig in de springvorm (van 24cm) en je zet het tot gebruik in de koeling om even uit te harden.

Vervolgens begin je met het maken van de vulling. Ik gebruik hier gladde pindakaas voor, dus niet de variant met nootjes. Dat kan eventueel wel maar glad is qua structuur in deze cheesecake wel lekkerder. Heb je echter alleen maar pindakaas met nootjes liggen dan kan dat uiteraard ook. Welke soort pindakaas je gebruikt maakt niet zoveel uit.

Het maakt uiteraard voor de smaak wel wat uit, maar het is niet zo dat het eindresultaat afhangt van de soort pindakaas. Gewoon je favoriet gebruiken dus.

Wil je de pindakaas cheesecake ook maken? Check dan het volledige recept hieronder.

Wil je liever een wat lichtere cheesecake maken dan kan ik je mijn mango cheesecake van harte aanbevelen. Of deze pompoen cheesecake. Of – nu we toch bezig zijn – de cheesecake in 5 minuten! 😉

Pindakaas chocolade cheesecake

Nigella lawson’s Chocolade pindakaas cheesecake

5 van 1 stem
GangKoek en gebak

Een heerlijke (maar machtige) cheesecake waar je met name mannen heel blij mee maakt.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 20 minuten

12 personen

Materiaal

  • Springvorm van 24 cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 gr biscuitjes
  • 50 gr gezouten pinda’s
  • 100 gr donkere chocola
  • 50 gr zachte ongezouten boter

Voor de vulling

  • 500 gr roomkaas
  • 3 grote eieren
  • 3 eigeel
  • 200 gr suiker
  • 125 ml zure room
  • 250 gr gladde pindakaas

Voor de topping

  • 250 ml zure room
  • 100 gr melkchocola
  • 30 gr lichtbruine basterdsuiker

  • Verwarm de oven voor op 170 C.
  • Doe de biscuitjes, pinda’s, donkere chocola en de boter in een keukenmachine en draai dit tot het een klont vormt. Doe dit op de bodem van een springvorm van 23 cm (bedekt met bakpapier) en druk het in de bodem en tegen de kanten aan om de korst te vormen.
  • Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Maak je keukenmachine kom schoon en doe hier nu de roomkaas, eieren en eidooiers, suiker, zure room (de 125 ml) en de pindakaas is en draai dit tot een glad mengsel.
  • Giet de vulling in je gekoelde springvorm met de bodem en bak deze in de voorverwarmde oven voor een uur. Check het na een minuut of vijftig. De top moet stevig en droog aanvoelen (alleen de top, dus eronder mag het nog best een beetje wiebelen)
  • Haal de cheesecake uit de oven terwijl je de topping maakt.
  • Verwarm de 250 ml zure room met de melk chocola en de bruine suiker zachtjes tot de chocola en de suiker goed gemengd zijn met de room. Haal van het vuur.
  • Giet het roommengsel voorzichtig op de cheesecake en strijk het glad.
  • Zet het geheel nog terug in de oven voor een tien minuutjes en haal dan eruit. Overigens is de bovenste laag dan nog niet gehard, dit gebeurd in de koeling.
  • Eenmaal uit de oven volledig laten afkoelen, dan afdekken en in de koeling zetten voor de nacht.
  • Zodra je hem wilt eten kun je hem het beste van tevoren uit de koeling halen. De smaak komt het best tot zijn recht als het niet te koud is. Te warm is ook niet goed, omdat de bovenkant dan vooral een beetje te smeuiig wordt om goed te kunnen snijden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 638kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwit: 13g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 21g | Transvet: 1g | Cholesterol: 161mg | Natrium: 385mg | Kalium: 360mg | Vezels: 3g | Suiker: 37g | Vitamine A: 983IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 110mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.