Simone's Kitchen

Nigella Lawson’s pindakaas chocolade cheesecake

chocolade pindakaas cheesecake | simoneskitchen.nl

Chocolade pindakaas cheesecake

Man, man… Alleen van die titel al kom je tien kilo aan… Want het is best een mondvol. In meer dan een opzicht! Het was Charlotte’s idee om dit recept te maken (altijd fijn om iemand anders de schuld te geven…) en dus hebben we dat gedaan tijdens een van onze regelmatige terugkerende kooksessies.
Het maken is simpel genoeg en daar hoef jehet zeker niet voor te laten.
Maar de taart is MACHTIG en ja dat is in dit geval met hoofdletters.

Nigella Lawson chocolade pindakaas cheesecake | simoneskitchen.nl

En Charlotte en ik waren het er allebei over eens dat de taart snel gaat tegenstaan. Een heel klein stukje is lekker, maar dan… Dan wil je niet meer.
Waarom postje dan toch deze taart vraag je je misschien af?
Nou kijk, ten eerste omdat ik vind dat er niks mis is aan af en toe een minder geslaagd recept te plaatsen mits de meningen verdeeld zijn. En dat was in dit geval zeker zo. Want de taart ging schoon op toen de ‘mannen’ hier langs kwamen. Een vriend van Tom presteerde het zelfs om twee stukken naar binnen te werken.
Ik concludeer nu dan ook spontaan ter plekke dat het wellicht meer een mannentaart is? Want ook mijn vader at zowel zijn eigen stuk als de helft van die van mijn moeder op. Maar we noemden hem vroeger ook wel ‘El Kliko’ dus wellicht is dat niet representatief.

Kortom, genoeg twijfel om dit recept toch te plaatsen, want zoals ik al zei, smaken verschillen en hou je van pindakaas dan is dit vast een aanrader.
Voor mij geld in ieder geval dat het een eenmalig experiment was.

Zelf proberen? Hier is het recept. O en heb je hem al eens gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd naar jou bevindingen!

Wil je liever een wat lichtere cheesecake maken dan kan ik je mijn mango cheesecake van harte aanbevelen. Of deze pompoen cheesecake. Of – nu we toch bezig zijn – de cheesecake in 5 minuten! 😉

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Nigella lawson's Chocolade pindakaas cheesecake

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 gr biscuitjes
  • 50 gr gezouten pinda's
  • 100 gr donkere chocola
  • 50 gr zachte ongezouten boter

Voor de vulling

  • 500 gr roomkaas
  • 3 grote eieren
  • 3 eigeel
  • 200 gr suiker
  • 125 ml zure room
  • 250 gr gladde pindakaas

Voor de topping

  • 250 ml zure room
  • 100 gr melkchocola
  • 30 gr lichtbruine basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 C.
  • Doe de biscuitjes, pinda's, donkere chocola en de boter in een keukenmachine en draai dit tot het een klont vormt. Doe dit op de bodem van een springvorm van 23 cm (bedekt met bakpapier) en druk het in de bodem en tegen de kanten aan om de korst te vormen.
  • Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Maak je keukenmachine kom schoon en doe hier nu de roomkaas, eieren en eidooiers, suiker, zure room (de 125 ml) en de pindakaas is en draai dit tot een glad mengsel.
  • Giet de vulling in je gekoelde springvorm met de bodem en bak deze in de voorverwarmde oven voor een uur. Check het na een minuut of vijftig. De top moet stevig en droog aanvoelen (alleen de top dus eronder mag het nog best een beetje wiebelen)
  • Haal de cheesecake uit de oven terwijl je de topping maakt.
  • Verwarm de 250 ml zure room met de melk chocola en de bruine suiker zachtjes tot de chocola en de suiker goed gemengd zijn met de room. Haal van het vuur.
  • Giet het roommengsel voorzichtig op de cheesecake en strijk het glad.
  • Zet het geheel nog terug in de oven voor een tien minuutjes en haal dan eruit. Overigens is de bovenste laag dan nog niet gehard, dit gebeurd in de koeling.
  • Eenmaal uit de oven volledig laten afkoelen, dan afdekken en in de koeling zetten voor de nacht.
  • Zodra je hem wilt eten kun je hem het beste van tevoren uit de koeling halen. De smaak komt het best tot zijn recht als het niet te koud is. Te warm is ook niet goed, omdat de bovenkant dan vooral een beetje te smeuiig wordt om goed te kunnen snijden.
Auteur: Nigella Lawson

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Avatar

    Ik vind hem er wel ER-RUG lekker uitzien! Ik begrijp wat je bedoelt met dat hij snel zou kunnen tegenstaan, dat heb ik namelijk ook weleens met bepaalde dingen. Een stukje is lekker, maar daar blijft het dan bij. Aangezien ik wel hou van de combinatie van pindakaas en chocolade ga ik hem toch een proberen 🙂 Ik ben benieuwd!

    Liefs Desiree

  2. Avatar

    Allereerst wil ik zeggen dat de taart er ondanks dat ‘ie snel gaat tegenstaan, op de foto helemaal niet snel gaat tegenstaan. Ik kan er uren naar kijken 😉 zeker door mijn detox haha. Nee maar kan me het goed voorstellen door de smaak. Zelf houd ik totaal niet van pindakaas. Ik lust het inmiddels wel, maar vroeger vond ik het zo vies. Ik denk dat je de diehard pindakaas fanaten hier wel blij mee maakt.

    Wel een goede pre-detox dit haha 😉

  3. Avatar

    De foto’s zien er in ieder geval erg lekker uit!
    Zou je dit recept ook kunnen maken met bijvoorbeeld notenpasta? Ik ben allergisch voor pinda’s, maar vind noten en notenpasta wel erg lekker. Deze hebben ze alleen niet helemaal glad. Volgens mij is het een leuke/lekkere taart voor een verjaardag en dan iedereen een (heel) klein stukje geven. Dan hoef je er ook niet heel veel te maken (ook al is dat ook wel weer jammer).

    • Simone van den Berg

      He Marieke, Ja ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen. Als het niet helemaal glad is lijkt me ook niet zo’n probleem dus ik zeg, gewoon proberen en laat dan even weten hoe ie geworden is! Ben ik dan wel weer benieuwd naar… 🙂 En een heel klein stukje is zeker aan te raden!

  4. Pingback: Pindakaas pannacotta met chocoladesaus | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!