Cranberries; ik kan er geen genoeg van krijgen en elk jaar weer van oktober tot en met december maak ik standaard liters van deze cranberrysaus. Het is een eenvoudig recept maar verschrikkelijk lekker. En nog beter; het past bij hartige gerechten, maar ook net zo goed bij zoete gerechten!
Maak zelf de allerlekkerste cranberrysaus!
Zoals beloofd hierbij het ultieme recept voor cranberrysaus. Het recept is eenvoudig maar zo ontzettend lekker dat ik het in het seizoen standaard in de koeling heb staan.
Wat vind je terug in deze post?
Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten dan is die mooi kort maar de smaak… de smaak dames en heren.. is niet te evenaren. Nou ja, ik ben er gek op en deze saus is heerlijk bij kalkoen, varkensvlees en menig dessert zoals de eerder genoemde mascarpone frambozen trifle. Heel erg multi functioneel dus en ik maak er tegenwoordig in de cranberry tijd een voorraadje van. Dit gaat de vriezer in zodat ik ook de rest van het jaar kan genieten van deze saus!
Wat gaat er in de cranberrysaus?
- Cranberries (check ook hier de lekkerste recepten met cranberries)
- Sinaasappelsap
- Steranijs
- Kaneel
- Suiker
Naar aanleiding van wat vragen die in de loop der tijd zijn binnengekomen hier nog wat faq.
Veel gestelde vragen:
Kan ik de suiker vervangen door honing/ahornsiroop/kokosbloesemsuiker in de cranberrysaus?
Ja dat kan. De smaak verandert dan natuurlijk dus probeer het vooral even uit, maar in de basis is de suiker of de suikervervanger puur bedoeld om het zure van de cranberries te neutraliseren dus kijk wat voor jou werkt
Kan ik de verse cranberries vervangen voor gedroogde cranberries om cranberrysaus te maken?
Nee. We hebben dit wel een keer uitgeprobeerd maar de structuur wordt meer jam-achtig en veel, veel zoeter. Ik zou dus zeker alleen verse cranberries gebruiken als je echt een lekkere friszoete saus wilt. Er zijn mensen die zeggen dat je ze wel kunt gebruiken als je ze eerst een flinke tijd laat wellen en daarna pas verder verwerkt, maar ik zou altijd voor verse gaan.
Moet ik water toevoegen om de cranberries te koken?
Nee, het sinaasappelsap is voldoende. Je kunt eventueel wel het sap vervangen voor water maar dat beïnvloed de smaak wel. Wil je dat doen; probeer het dan uit. Ik vind het zelf het lekkerste met sinaasappelsap.
Moet ik de cranberrysaus zeven?
Nee dat hoeft niet. Dat is een persoonlijke keus. Als je hem na het koken zo laat heb je in weze een cranberry compote. Je kunt hem ook pureren en niet zeven. Dan is het wat fijner als de compote maar wat grover dan de saus. Alledrie lekker. Ik gebruik meestal de staafmixer om de saus te pureren en laat het verder zo. De saus wordt dan wat dikker door de mee gepureerde velletjes.
Hoe lang kan ik cranberrysaus bewaren?
In de koeling blijft de cranberrysaus zeker een week goed. Haal voor gebruik wel uit de koeling want hij dikt ook iets in door de kou. Even goed doorroeren voor gebruik. Wil je hem langer bewaren vries het dan in en ontdooi voor gebruik. Je kunt de saus dus heel goed al ruim voor de kerst maken. Scheelt weer kerststress.
Kan ik de cranberrysaus maken met bevroren cranberries van vorig jaar
Ja dat kan prima. Even laten ontdooien natuurlijk maar verder zal dat hetzelfde smaken als verse. Een pakje cranberries uit de supermarktvriezer gebruiken kan uiteraard ook.
Waarmee kan ik de cranberrysaus het beste pureren?
Je kunt hiervoor het beste een goede staafmixer gebruiken, maar in een blender gaat het ook. Let dan wel op dat de vloeistof niet te heet is want dan komt het er meestal door de stoom uit. Dus in dat geval eerst laten afkoelen. Het gladste resultaat krijg je in een high speed blender.
Cranberrysaus uit de slowcooker
Aangezien ik mijn cranberrysaus echt wel elk jaar een paar keer maak leek het me een goed idee om te testen hoe het gaat als ik het in de slowcooker bereidt. Cranberrysaus uit de slowcooker dus. In de basis is de bereiding in de slowcooker niet veel anders dan die in een gewone pan. Het enige verschil is de verhouding van de ingrediënten. Dit is wat ik heb aangehouden in een slowcooker.
- 350 g cranberries
- 3 stuks steranijs
- 2 stokjes kaneel
- 150 gr witte basterdsuiker
- 200 gr sinaasappelsap
In een slowcooker is het grootste verschil dat het vocht niet zo verdampt en je dus minder nodig hebt voor een goede saus. Wil je de saus iets dunner dan kun je tot 300 ml sap toevoegen. Na afloop heb ik de cranberrysaus gepureerd en de smaak is net zo lekker.
Ik gebruikte voor de cranberrysaus uit de slowcooker bevroren cranberries van vorig jaar. Die gingen zo hup de slowcooker in. Ik liet ze voor 3,5 uur in de slowcooker op de lage stand.
Cranberry compote
Wil je eens cranberry compote maken? Het recept daarvoor vind je hier: cranberry compote. Het grootste verschil is ook hier weer de verhouding vocht ten opzichte van de cranberries.
Nog meer sausrecepten
Ben je op zoek naar andere sausrecepten? Check dan zeker onderstaande sauzen ook eens:
De ultieme cranberry saus
Ingrediënten
- 250 gr cranberries
- 3 stuks steranijs
- 2 stokjes kaneel
- 200 gram suiker – minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima
- 360 ml sinaasappelsap vers
Benodigdheden
Instructies
- Doe alle ingrediënten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.
- Laat het zachtjes koken tot alle cranberry’s zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes. Doe in een blender en pureer tot het glad is. Let even op als de saus nog warm in de blender want de stoom wil dan ontsnappen met alle gevolgen van dien. Best even af laten koelen dus.
- Zodra gepureerd haal je de saus door een zeef om alle velletjes te verwijderen.
Voedingswaarde informatie per portie:
Disclaimer:
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Ik kan op de valreep voor kerst nergens meer aan kaneelstokjes komen. Kan ik ook gewone kaneel toevoegen? En zo ja, hoeveel kaneel denk je dat equivalent is aan de smaak van 2 stokjes? Dank je wel alvast ☺️
He Simone. Hmmm, dat is tricky. Meekoken is altijd vrij subtiel omdat je het ook weer verwijderd. Gebruik je gemalen dan zou ik niet meer dan 1 theelepel doen denk ik. Om te voorkomen dat het gaat overheersen.
Fijne feestdagen!
Kan ik er port doorheen doen en zo ja, hoe veel?
Hoi Karin. Ja dat past qua smaak wel. Hoeveel ligt er een beetje aan wat je wilt. Ik zou een gedeelte van het sinaasappelsap vervangen voor port. 1/3 voor Port denk ik. Maar ik heb het niet getest natuurlijk dus dit is een aanname.
Wat een heerlijke saus! Zojuist gemaakt voor het kerstdiner van morgen. De saus wordt sowieso geserveerd bij de tournedos. Ik zit te denken om een beetje apart te houden voor het toetje; Eton mess met aardbeien, frambozen, rode besjes en een frambozensiroop. Denk dat deze cranberry saus er mooi bij kan als een tegenhanger door het subtiele zuurtje.
Tot nu toe een aanrader! Makkelijk te maken en heerlijk van smaak!
Heerlijk Claudia! Ik at hem dit jaar bij de kalkoen en bij het dessert (kersttrifle)
Ik neem aan (hoop eigenlijk) dat dit ook lekker smaakt bij kiprollade. Hoop ik dat goed?
O zeker! Maar ik vind bijna alles lekker met cranberrysaus. Haha. Maar past heel goed bij kiprollade!
Hahaha dank je wel voor je snel antwoord. Ik serveer m bij de kiprollade! Dat is nu direct besloten.
Ik heb m gisteravond genaakt en wat is dit lekker!! T hele gezin was t er er een eens. En dat wil hier wat zeggen. ‘Fris met een zuurtje’ was de eerste reactie.
IK ben benieuwd wat t komende jaar vanuit jou ons gaat brengen. Je heb heerlijke recepten en ik kom graag bij je zoeken.
Mooie en lekkere feestdagen! En een gezond 2022 toegewenst!!
Beste Simone,
Ik was op zoek naar een lekkere cranberry saus die ik bij uw recepten vond. Deze heb ik nl. nodig voor een kerstijstaart in cakevorm. Bij de bewuste ijstaart zijn ook merinques schuimkoekjes nodig in de smaak pistache waar ik moeilijk aan kan komen . Heb al overal geinformeerd,
Nu zag ik bij u op de foto ook een ijstaart in cakevorm afgebeeld die ik ook erg mooi vond en me erg lekker leek. Heeft u daar ook een recept van en zo ja, waar kan ik dit vinden. Bij voorbaat veel dank voor de moeite.
Hoi Eveline. De cake die je op de foto zag is geen ijstaart maar een mascarpone frambozen trifle. Wel superlekker in combinatie met de cranberrysaus en makkelijker te maken dan de ijstaart (denk ik) maar het recept vind je hier https://simoneskitchen.nl/mascarpone-frambozen-trifle/
Succes!
Ik heb een pot cranberriecompote, kan ik daar ook saus van maken. Zo ja hoe moet ik dat dan doen? Groetjes Imca
Nee dat gaat niet lukken Imca.
Hoi! Kan je deze saus ook warm serveren?
Ja hoor dat kan zeker!
Verrukkelijk!! Dank je voor het fijne recept
Beste Simone,
Heel fijn dat ik zo simpel recept heb gevonden van jou. Mijn saus smaakt alleen heel erg naar steranijs. Ik heb alles 2x gedaan, aangezien ik voor een grote groep de saus maak. De steranijs overheerst echt enorm, kan jij mij tips geven hoe ik dat kan oplossen? Ik heb al meer suiker toegevoegd. Is meer jus nodig of kaneel misschien?
Ik hoor het graag en alvast bedankt!
O dat is jammer. De beste oplossing zou zijn om meer cranberries toe te voegen (en dan natuurlijk niet nog meer steranijs) maar ik weet niet of je nog cranberries hebt. Dan wordt de smaak van de steranijs als het ware verdund. Ik ben bang dat meer suiker of kaneel niet gaat helpen.
Supersaus! Heerlijk was ie en makkelijk. Wat wil je nog meer. ???
Ah fijn Saskia! Jij hij is top he! 🙂
Dit jaar ook weer deze saus gemaakt. Alleen heb ik inderdaad nu minder suiker gebruikt (180g) . Dan vind ik het zuur/zoet iets mooier in balans. Maar hij is makkelijk en erg lekker. Fijne ?dagen.
Hallo Simone,
na een tijd zoeken naar een goed recept bij jou terechtgekomen.
Inmiddels is mijn huis gevult met de ultieme Kerstgeur: cranberry’s,
steranijs en kaneel. Ik heb een kilo cranberry’s gebruikt en alle
ingrediënten ook in verhouding verhoogd. En ja, dit is de ultieme
cranberrysaus!
Ja hij is heerlijk hè! Geniet ervan!
Sorry bedoel natuurlijk steranijs☺️
Hahaha… Ja ik denk al, moet er stefanie in? :))
Gemalen anijszaad kun je wel gebruiken maar begin met niet al teveel. Ik denk dat de smaak daarvan snel gaat overheersen. Het meekoken van de steranijs is een subtielere smaak. Begin met een halve tl en proef het daarna even. Kun je altijd nog een beetje meer toevoegen indien nodig!