Simone's Kitchen

Mascarpone frambozen trifle

Mascarpone frambozen trifle kerstdessert | simoneskitchen.nl

Ultiem kerstdessert: mascarpone frambozen trifle

Als je nou het ultieme recept zoekt voor de kerst dagen dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken. Deze mascarpone trifle ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook nog eens heel makkelijk om te maken en superlekker.

Ik maakte deze voor het eerst twee jaar geleden rond de kerstdagen. Wij doen altijd een ronde met het testen van recepten want zoals wel vaker, mankeert er nog wel eens iets aan een recept en het is altijd een beetje jammer als je daar op kerst zelf achter komt! Sta je dan met je goede gedrag en tien familie leden en een mislukt dessert. Niet wat je wilt toch?

Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Pimpen naar smaak

Dit recept voor een mascarpone frambozen trifle is erg lekker maar het heeft wel nog wat extra nodig. Ik geef je hieronder het basis recept met daarnaast wat suggesties om het een beetje ‘pittiger’ te maken.

Door alle room is het een vrij machtig maar ook een beetje vlak gerecht. Door er bijvoorbeeld wat citroen aan toe te voegen en de lange vingers even te dippen in bijvoorbeeld limoncello, krijgt het al meteen een veel interessantere smaak. Wil je liever geen alcohol? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in deze mascarpone frambozen trifle.

De allerlekkerste cranberrysaus

De mascarpone frambozen trifle is niet compleet zonder de cranberry saus…. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen niet weglaten want dit is DE ultieme cranberry saus. Al zeg ik het zelf… Het recept voor de cranberry saus vindt je hier!

Mascarpone frambozen trifle | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.5 van 10 stemmen

Mascarpone frambozen trifle

Zoals gezegd kan dit dessert nog wel wat extra gebruiken. De sherry heb ik vervangen door limoncello en lemoncurd en citroenrasp toegevoegd aan het mascarpone mengsel. De cranberry saus is er echt heel erg lekker bij! Liever geen alcohol? Vervang de limoncello door sinaasappelsap. Wel lekker om hier een kneepje citroensap door te doen. Hier week je vervolgens de lange vingers op dezelfde manier in.
Voorbereidingstijd: 20 min
Koelkast: 4 uur
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gr frambozen
  • 600 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 3-4 el lemoncurd of meer naar smaak
  • 1 citroen rasp
  • 1 vanille peul zaadjes bewaard
  • 75 gr poedersuiker
  • 150 ml limoncello
  • 12 lange vingers
  • geroosterde amandelschaafsel om te decoreren
  • eetbare zilvere balletjes Dr. Oetker heeft zachte balletjes zodat je ook nog je gebit over hebt na de kerstdagen

Instructies

  • Was een cakeblik van ongeveer 21 cm bij 8 cm bij 7 cm met koud water en bekleed met bakpapier. probeer er niet teveel kreukels in te krijgen. Ik heb de hoekjes eruit gesneden zodat je hem wat makkelijker glad kunt trekken. laat een beetje over de zijkanten heen hangen want je moet het straks naar binnen vouwen.
  • Week je gelatine blaadjes in koud water voor 5 minuten.
  • Doe 125 gr van de frambozen in een kom en pureer deze met een vork. Doe in een zeef en met de achterkant van een lepel druk je de frambozen puree door de zeef. Gooi de pitjes weg.
  • Neem 450 ml van de slagroom en klop deze goed stijf. Klop de mascarpone in een aparte kom met de vanilllezaadjes en de suiker. Vouw de mascarpone door de slagroom tot deze glad is. Voeg de lemoncurd en de geraspte citroen hieraan toe. Roer weer goed tot alles gemengd is. (niet te hard kloppen maar omscheppen)
  • Knijp de gelatine blaadjes uit en los deze op in 2 eetlepels van iets afgekoeld kokend water. Roer 2 el eetlepels van de gelatine mix door de frambozenpuree en roer de rest door de room.
  • Schep wat van je room mengsel in het cakeblik om een laag te maken van ongeveer 1/2 cm dik. Besprenkel met een beetje van de frambozenpuree. Dip 2 lange vingers in de limoncello en leg deze in het bakblik tegen een kant aan. Eind tegen eind. Doe dit ook aan de andere kant van het blik en nog eens met twee vingers in het midden van je roomlaag.
  • Schep nog meer room over de lange vingers en tussen de gaten. Duw de helft van de overgebleven frambozen in de room in rijtjes tussen de lange vingers in. Besprenkel weer met wat van de puree en herhaal dit met de overgebleven lange vingers, room, frambozen en puree tot alles op is. Vouw je bakpapier over de bovenkant heen en zet dit voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ik vond 4 uur aan de korte kant, dus een hele nacht van tevoren is beter of gebruik een extra blaadje gelatine.
  • Om te serveren klop je de overgebleven slagroom. Draai de terrine om op een mooie serveer schaal. Bedek met slagroom en bestrooi met de geroosterde amandelen en de zilveren balletjes.

Notities

De hoeveelheid gelatine in dit recept is niet veel. Door het toevoegen van de gelatine aan de twee eetlepels water verdubbeld de hoeveelheid ongeveer naar 2 eetlepels. Twijfel je of er meer nodig is? Je kunt natuurlijk ook iets meer gelatine aan het recept toevoegen.
Gang: Dessert
Trefwoord: mascarpone
Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.