Deze prachtige mascarpone frambozen trifle is niet alleen makkelijk om te maken, het is ook nog eens een mooi dessert om te zien. Heerlijk om te serveren met homemade cranberry saus.

Mascarpone frambozen trifle kerstdessert | simoneskitchen.nl

Ultiem kerstdessert: mascarpone frambozen trifle

Als je nou het ultieme recept zoekt voor de kerst dagen dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken. Deze mascarpone trifle ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook nog eens heel makkelijk om te maken en superlekker.

Ik maakte deze voor het eerst twee jaar geleden rond de kerstdagen. Wij doen altijd een ronde met het testen van recepten want zoals wel vaker, mankeert er nog wel eens iets aan een recept en het is altijd een beetje jammer als je daar op kerst zelf achter komt! Sta je dan met je goede gedrag en tien familie leden en een mislukt dessert. Niet wat je wilt toch?

Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Pimpen naar smaak

Dit recept voor een mascarpone frambozen trifle is erg lekker maar het heeft wel nog wat extra nodig. Ik geef je hieronder het basis recept met daarnaast wat suggesties om het een beetje ‘pittiger’ te maken.

Door alle room is het een vrij machtig maar ook een beetje vlak gerecht. Door er bijvoorbeeld wat citroen aan toe te voegen en de lange vingers even te dippen in bijvoorbeeld limoncello, krijgt het al meteen een veel interessantere smaak. Wil je liever geen alcohol? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in deze mascarpone frambozen trifle.

De allerlekkerste cranberrysaus

De mascarpone frambozen trifle is niet compleet zonder de cranberry saus…. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen niet weglaten want dit is DE ultieme cranberry saus. Al zeg ik het zelf… Het recept voor de cranberry saus vindt je hier!

Uit de vorm halen

Als je de trifle uit de vorm haalt is de kans groot dat je her en der wat van de lange vingers ziet. Dat kun je makkelijk oplossen door de mascarpone frambozen trifle af te strijken met wat extra slagroom of – als je nog wat over hebt – van je mascarpone mengsel. Onthoud ook dat je er straks nog slagroom op doet aan de bovenkant en eventuele andere versierselen. Dus eventuele gaatjes vullen zich dan ook vanzelf.

Afsmeren van de trifle

Dippen in de limoncello

De limoncello waar je de lange vingers in doopt kun je wat minder stevig maken door er wat water of sinaasappelsap aan toe te voegen als je niet teveel alcoholsmaak wilt. Of als je ook kinderen aan tafel hebt, kun je de limoncello vervangen voor sinaasappelsap.

Kan ik de mascarpone frambozen trifle de dag tevoren maken?

Ja dat kan zeker. Ik zou het niet langer dan een dag van tevoren maken. Er zit natuurlijk wel slagroom in. Ik maak het zelf altijd de ochtend als ik het ’s avonds wil eten. Dan heeft het lang genoeg de tijd om alle smaken goed in te laten trekken. Maar kom je in tijdnood met je kerstdessert dan kun je het zeker de dag ervoor klaarmaken. Doe wel de slagroom en eventuele andere decoratie pas vlak voor serveren erop.

Mascarpone frambozen trifle | simoneskitchen.nl

Mascarpone frambozen trifle

3.47 van 15 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke mascarpone frambozen trifle is nog lekkerder als je het serveert met homemade cranberry saus.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
Koelkast4 uur
totaal 4 uur 20 minuten

8 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gr frambozen
  • 600 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 3-4 el lemoncurd of meer naar smaak
  • 1 citroen rasp
  • 1 vanille peul zaadjes bewaard
  • 75 gr poedersuiker
  • 150 ml limoncello
  • 12 lange vingers
  • geroosterde amandelschaafsel om te decoreren
  • eetbare zilvere balletjes Dr. Oetker heeft zachte balletjes zodat je ook nog je gebit over hebt na de kerstdagen

  • Was een cakeblik van ongeveer 21 cm bij 8 cm bij 7 cm met koud water en bekleed met bakpapier. probeer er niet teveel kreukels in te krijgen. Ik heb de hoekjes eruit gesneden zodat je hem wat makkelijker glad kunt trekken. laat een beetje over de zijkanten heen hangen want je moet het straks naar binnen vouwen.
  • Week je gelatine blaadjes in koud water voor 5 minuten.
  • Doe 125 gr van de frambozen in een kom en pureer deze met een vork. Doe in een zeef en met de achterkant van een lepel druk je de frambozen puree door de zeef. Gooi de pitjes weg.
  • Neem 450 ml van de slagroom en klop deze goed stijf. Klop de mascarpone in een aparte kom met de vanilllezaadjes en de suiker. Vouw de mascarpone door de slagroom tot deze glad is. Voeg de lemoncurd en de geraspte citroen hieraan toe. Roer weer goed tot alles gemengd is. (niet te hard kloppen maar omscheppen)
  • Knijp de gelatine blaadjes uit en los deze op in 2 eetlepels van iets afgekoeld kokend water. Roer 2 el eetlepels van de gelatine mix door de frambozenpuree en roer de rest door de room.
  • Schep wat van je room mengsel in het cakeblik om een laag te maken van ongeveer 1/2 cm dik. Besprenkel met een beetje van de frambozenpuree. Dip 2 lange vingers in de limoncello en leg deze in het bakblik tegen een kant aan. Eind tegen eind. Doe dit ook aan de andere kant van het blik en nog eens met twee vingers in het midden van je roomlaag.
  • Schep nog meer room over de lange vingers en tussen de gaten. Duw de helft van de overgebleven frambozen in de room in rijtjes tussen de lange vingers in. Besprenkel weer met wat van de puree en herhaal dit met de overgebleven lange vingers, room, frambozen en puree tot alles op is. Vouw je bakpapier over de bovenkant heen en zet dit voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ik vond 4 uur aan de korte kant, dus een hele nacht van tevoren is beter of gebruik een extra blaadje gelatine.
  • Om te serveren klop je de overgebleven slagroom. Draai de terrine om op een mooie serveer schaal. Bedek met slagroom en bestrooi met de geroosterde amandelen en de zilveren balletjes.

Notities

De hoeveelheid gelatine in dit recept is niet veel. Door het toevoegen van de gelatine aan de twee eetlepels water verdubbeld de hoeveelheid ongeveer naar 2 eetlepels. Twijfel je of er meer nodig is? Je kunt natuurlijk ook iets meer gelatine aan het recept toevoegen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 587kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 7g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 27g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 0.001g | Cholesterol: 153mg | Natrium: 64mg | Kalium: 166mg | Vezels: 3g | Suiker: 21g | Vitamine A: 1654IU | Vitamine C: 17mg | Calcium: 114mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.