Mascarpone frambozen trifle
Deze prachtige mascarpone frambozen trifle is niet alleen makkelijk om te maken, het is ook nog eens een mooi dessert om te zien. Heerlijk om te serveren met homemade cranberry saus.
Ultiem kerstdessert: mascarpone frambozen trifle
Als je nou het ultieme recept zoekt voor de kerst dagen dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken. Deze mascarpone trifle ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook nog eens heel makkelijk om te maken en superlekker.
Wat vind je in deze post terug?
Ik maakte deze voor het eerst twee jaar geleden rond de kerstdagen. Wij doen altijd een ronde met het testen van recepten want zoals wel vaker, mankeert er nog wel eens iets aan een recept en het is altijd een beetje jammer als je daar op kerst zelf achter komt! Sta je dan met je goede gedrag en tien familie leden en een mislukt dessert. Niet wat je wilt toch?
Pimpen naar smaak
Dit recept voor een mascarpone frambozen trifle is erg lekker maar het heeft wel nog wat extra nodig. Ik geef je hieronder het basis recept met daarnaast wat suggesties om het een beetje ‘pittiger’ te maken.
Door alle room is het een vrij machtig maar ook een beetje vlak gerecht. Door er bijvoorbeeld wat citroen aan toe te voegen en de lange vingers even te dippen in bijvoorbeeld limoncello, krijgt het al meteen een veel interessantere smaak. Wil je liever geen alcohol? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in deze mascarpone frambozen trifle.
De allerlekkerste cranberrysaus
De mascarpone frambozen trifle is niet compleet zonder de cranberry saus…. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen niet weglaten want dit is DE ultieme cranberry saus. Al zeg ik het zelf… Het recept voor de cranberry saus vindt je hier!
Uit de vorm halen
Als je de trifle uit de vorm haalt is de kans groot dat je her en der wat van de lange vingers ziet. Dat kun je makkelijk oplossen door de mascarpone frambozen trifle af te strijken met wat extra slagroom of – als je nog wat over hebt – van je mascarpone mengsel. Onthoud ook dat je er straks nog slagroom op doet aan de bovenkant en eventuele andere versierselen. Dus eventuele gaatjes vullen zich dan ook vanzelf.
Dippen in de limoncello
De limoncello waar je de lange vingers in doopt kun je wat minder stevig maken door er wat water of sinaasappelsap aan toe te voegen als je niet teveel alcoholsmaak wilt. Of als je ook kinderen aan tafel hebt, kun je de limoncello vervangen voor sinaasappelsap.
Kan ik de mascarpone frambozen trifle de dag tevoren maken?
Ja dat kan zeker. Ik zou het niet langer dan een dag van tevoren maken. Er zit natuurlijk wel slagroom in. Ik maak het zelf altijd de ochtend als ik het ’s avonds wil eten. Dan heeft het lang genoeg de tijd om alle smaken goed in te laten trekken. Maar kom je in tijdnood met je kerstdessert dan kun je het zeker de dag ervoor klaarmaken. Doe wel de slagroom en eventuele andere decoratie pas vlak voor serveren erop.
Mascarpone frambozen trifle
Benodigdheden
Ingrediënten
- 2 blaadjes gelatine
- 300 gr frambozen
- 600 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 3-4 el lemoncurd of meer naar smaak
- 1 citroen rasp
- 1 vanille peul zaadjes bewaard
- 75 gr poedersuiker
- 150 ml limoncello
- 12 lange vingers
- geroosterde amandelschaafsel om te decoreren
- eetbare zilvere balletjes Dr. Oetker heeft zachte balletjes zodat je ook nog je gebit over hebt na de kerstdagen
Instructies
- Was een cakeblik van ongeveer 21 cm bij 8 cm bij 7 cm met koud water en bekleed met bakpapier. probeer er niet teveel kreukels in te krijgen. Ik heb de hoekjes eruit gesneden zodat je hem wat makkelijker glad kunt trekken. laat een beetje over de zijkanten heen hangen want je moet het straks naar binnen vouwen.
- Week je gelatine blaadjes in koud water voor 5 minuten.
- Doe 125 gr van de frambozen in een kom en pureer deze met een vork. Doe in een zeef en met de achterkant van een lepel druk je de frambozen puree door de zeef. Gooi de pitjes weg.
- Neem 450 ml van de slagroom en klop deze goed stijf. Klop de mascarpone in een aparte kom met de vanilllezaadjes en de suiker. Vouw de mascarpone door de slagroom tot deze glad is. Voeg de lemoncurd en de geraspte citroen hieraan toe. Roer weer goed tot alles gemengd is. (niet te hard kloppen maar omscheppen)
- Knijp de gelatine blaadjes uit en los deze op in 2 eetlepels van iets afgekoeld kokend water. Roer 2 el eetlepels van de gelatine mix door de frambozenpuree en roer de rest door de room.
- Schep wat van je room mengsel in het cakeblik om een laag te maken van ongeveer 1/2 cm dik. Besprenkel met een beetje van de frambozenpuree. Dip 2 lange vingers in de limoncello en leg deze in het bakblik tegen een kant aan. Eind tegen eind. Doe dit ook aan de andere kant van het blik en nog eens met twee vingers in het midden van je roomlaag.
- Schep nog meer room over de lange vingers en tussen de gaten. Duw de helft van de overgebleven frambozen in de room in rijtjes tussen de lange vingers in. Besprenkel weer met wat van de puree en herhaal dit met de overgebleven lange vingers, room, frambozen en puree tot alles op is. Vouw je bakpapier over de bovenkant heen en zet dit voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ik vond 4 uur aan de korte kant, dus een hele nacht van tevoren is beter of gebruik een extra blaadje gelatine.
- Om te serveren klop je de overgebleven slagroom. Draai de terrine om op een mooie serveer schaal. Bedek met slagroom en bestrooi met de geroosterde amandelen en de zilveren balletjes.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Toch in een gewone vorm. Ik durfde het toch niet aan.
Als ik een siliconen cakevorm gebruik, moet ik dan ook bakpapier gebruiken?
He Diana. Hmmm, nee bakpapier heb je niet nodig dan maar ik vraag me af of het goed gaat in een siliconen bakvorm. Doordat die natuurlijk veel zachter is denk ik dat de vorm niet genoeg stevigheid heeft. Ik zou in dit geval toch voor een gewone cakevorm gaan en dan wel met bakpapier… 😉
Wat een super dessert! Qua looks en qua smaak. Ik m zeker vaker maken!
Ah fijn Diana. Heb je m gemaakt in een gewone vorm uiteindelijk of wel in de siliconen? Ben even benieuwd.
Hallo, Simone,
hartelijke bedankt voor een prachtige kerst recept! Waar kan ik het recept voor de lemoncurd vinden?
Mvg Gloria
Hè Gloria. Die vind je hier https://simoneskitchen.nl/lemon-curd/
Beste Simone,
Kan dit toetje ook wat langer van te voren gemaakt worden en dan in de vriezer bewaard tot gebruik?
Hoi Denise,
Ik denk dat dat wel zou moeten lukken, maar heb het zelf nog niet geprobeerd. Dus ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen. Gebaseerd op het recept en de ingredienten lijkt het me geen probleem.
Waar zou ik de slagroom mee kunnen vervangen aangezien mijn man een slagroom allergie heeft? Want het lijkt me een heerlijk recept om te maken.
Groetjes Nicole.
He Nicole, Als je man een slagroom allergie heeft dan zal de mascarpone ook niet echt goed vallen denk ik. Dat is namelijk gewoon slagroom maar dan meer ingedikt (je maakt mascarpone van slagroom) of kan hij daar wel tegen?
Want ik zou niet weten waar je het mee moet vervangen als de mascarpone en de slagroom afvalt. Je kunt er natuurlijk een kokosroom versie van maken maar dan wordt de smaak wel totaal anders. Dat zou ik eerst moeten uitproberen
Kan ik ook klopfix gebruiken door de slagroom i.p.v. gelatine?
Hoi Helma
Door de slagroom kan het wel. Door de frambozen natuurlijk niet maar ik denk dat het wel moet lukken zonder. Iets minder stevig misschien dus hou daar wel rekening mee.
Succes
Simone
Ik zou zo graag willen dat er in dit soort recepten geen gelatine maar agar gebruikt wordt. Dan kunnen de vega’s en vegans dit ook eens maken.
Is er een reden waarom dit niet gedaan wordt ?
Ik ga ervan uit dat iemand die vegan of vega eet wel weet hoe gelatine vervangen kan worden door agar agar.
Ziet er lekker uit. Kan je de lemoncurd ook vervangen door iets anders (ivm rauwe ei en zwangerschap)?
Bedankt voor de reactie
Hè Maike. Ja dat kan hoor. Je kunt er ipv de lemoncurd wat citroenrasp en klein beetje sap door doen. Even goed proeven dat het niet te zuur wordt. En ik denk wat extra suiker want dat mis je uit de lemoncurd. Naar smaak denk ik. Dus doe er zoveel door als je zelf lekker vind in combinatie met de citroen! Fijne dagen!
Pingback: Zelf de allerlekkerste cranberry saus maken | Simone's Kitchen
Groot succes, ik had 3 eetlepels. Lemoncurd toegevoegd aan de mascarpone, aanrader!
Ah fijn Ria! Blij dat het in de smaak is gevallen!
Hoi Simone, Dit lijkt me erg lekker, gebruik jij verse frambozen of zijn diepvries frambozen ook goed
Diepvries frambozen zijn natter. Ik gebruik zelf altijd verse. Als je niet anders hebt kan diepvries ook maar let op dat ze niet te nat zijn.
Hi Simone, dit ziet er heerlijk uit! Nu ben ik zwanger … is de triffle ook lekker zonder de sherry?
He Rosalie. Nou gefeliciteerd met je zwangerschap! Ja op zich kun je dat weglaten hoor en vervangen door iets als sinaasappelsap oid.
Hoi Simone
Wat een super leuk kerstrecept!i Ik ga het maken voor kerst maar heb een een korte vraag. Is de maat van het cakeblik niet wat aan de kleine kant voor 10personen.?
Nee, in principe snij je het in plakken dus formaat ‘normale’ cakeplak. Natuurlijk, als je grotere plakken wilt snijden (maar na een kerstdiner is er vaak niet heel veel ruimte meer over in de maag… 🙂 dan zul je niet genoeg hebben, maar voor normaal gebruik wel hoor!
Waar kan ik het recept voor de cranberry saus vinden?
Mvg sylvia
He Sylvia, Die vind je hier http://simoneskitchen.nl/cranberry-saus/ Ik heb de link nu ook in het recept gezet voor het gemak.. 🙂
Het was een overheerlijk en feestelijk toetje (zonder alcohol) en viel enorm in de smaak bij allen. Zeker voor herhaling vatbaar. Dankjewel Simone!
Fijn dat het in de smaak is gevallen Anita!
Heeerlijk! Groot succes in combinatie met de cranberrysaus. Heb wel de rasp van 2 citroenen door het mascarpone/slagroom mengsel gedaan en de sherry vervangen door witte wijn. Maar echt heerlijk <3
Lekker Anne! Ja die citroenen maken het wat frisser he?
Ipv sherry citroenlimonadesiroop gebruikt (1 deel water 1 deel siroop). Geweldig dessert om het kerstdiner mee af te sluiten
Fijn dat ie geslaagd is Ewout!
Zo, staat in de koeling! Ben benieuwd! Ik maak het morgen naast de amandelen en balletjes denk ik ook nog af met wat gesmolten pure chocolade…lijkt me een leuk contrast! Kan niet wachten op dat moment dat het mes erin gaat, nieuwsgierig naar de binnenkant!!! Fijne dagen allemaal. En thanks voor dit super xmas recept!
O dat klinkt heel erg goed Kim! Ben benieuwd en hele fijne kerstdagen!
Recept
Wilde je wat vragen Joke? Ik krijg alleen 1 woord binnen nu?
Nog even een vraag, als ik limoncello gebruik is de sherry niet meer nodig?
Hè Moniek. Klopt. Je gebruikt de limoncello dan ipv de sherry.
Ga dit dinsdag maken, lijkt me superlekker maar heb een vraag over punt 5.
Je lost de gelatine op in 2 el water en vervolgens moeten er 2 el door de puree en de rest??? door de room maar is er wel een rest?
He Ardien, ja goeie vraag op zich maar ja hoor er is wel wat meer. Als je de gelatine oplost in het hete water moet je ze uitknijpen als je ze uit het koude water haalt.
Maar er blijft altijd wel wat water aan ‘hangen’ plus het volume van de gelatine zelf, is er nog wel wat over om door de room te doen. Een grote hoeveelheid zal het inderdaad niet zijn.
Hoi Simone,
Wat is de maximale tijd dat dit vtv gemaakt kan worden? Ik heb het eerste kerstdag nodig. Zou ik het maandag al kunnen maken?
He Moniek,
Ja dat denk ik wel. Als je het maandag eind van de dag maakt en in de koeling bewaard dan moet het goed komen. Het wordt hooguit wat steviger maar dat kan wel.
Nog even een aanvulling. als het je qua timing lukt zou ik het toch liever dinsdag maken. Het kan wel maandag maar er zit natuurlijk wel slagroom in dus voor de zekerheid dinsdag beter!
Hallo,
Dit toetje ziet er prachtig en lekker uit.
Zou ik dit ook zonder suiker kunnen maken? Bijvoorbeeld suikervrije biskwie en zotstof gebruiken?
Gr Carla.
Hoi Carla,
Ja hoor dat moet zeker kunnen. Mascarpone heeft niet heel veel nodig om lekker te zijn dus dat kun je goed doen met zoetstof en suikervrije biskwie moet ook geen probleem zijn. Het is een flexibel dessert dus gebruik gewoon wat jij mag of kunt eten. Moet helemaal lukken! Je kunt de poedersuiker bijvoorbeeld vervangen door stevia (dan wel iets minder omdat stevia enorm zoet is) en geen idee of er suikervrije lange vingers bestaan maar dat zou zeker kunnen. Succes Simone
Mooi feestelijk nagerecht, maar waar zou ik de lange vingers in kunnen dopen, als ik geen alcohol wil gebruiken?
O daar kun je echt alles voor gebruiken Anita. Je kunt bijvoorbeeld sinaasappelsap gebruiken, of ander sapje (citroen, is ook lekker fris) of koffie (zoals bij de originele tiramisu) Alles wat nat is en naar jouw smaak en wat past bij de smaken van de trifle!
Great, ik heb een receptje voor oudejaar!
Bedankt!
Ipv limoncello, zou ammaretto ook lekker zijn?
Het ziet er heerlijk uit!!
He Moniek
Ja ik denk dat amaretto ook prima kan, maar dat maakt het wel wat zwaarder en ik denk dat de limoncello beter past in het fruitige van de frambozen maar je kunt het altijd proberen natuurlijk