Simone's Kitchen

Mascarpone frambozen trifle

Mascarpone frambozen trifle kerstdessert | simoneskitchen.nl

Als je nou het ultieme recept zoekt voor de kerst dagen dan hoef je eigenlijk niet verder te zoeken. Deze mascarpone trifle ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook nog eens heel makkelijk om te maken en superlekker. Ik maakte deze voor het eerst twee jaar geleden rond de kerstdagen. Wij doen altijd een ronde met het testen van recepten want zoals wel vaker, mankeert er nog wel eens iets aan een recept en het is altijd een beetje jammer als je daar op kerst zelf achter komt! Sta je dan met je goede gedrag en tien familie leden en een mislukt dessert. Niet wat je wilt toch?

Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Dit recept is erg lekker maar het heeft wel nog wat extra nodig. Ik geef je hieronder het basis recept met daarnaast wat suggesties om het een beetje ‘pittiger’ te maken Door alle room is het een vrij machtig maar ook een beetje vlak gerecht. Door er bijvoorbeeld wat citroen aan toe te voegen en de lange vingers even te dippen in bijvoorbeeld limoncello, krijgt het al meteen een veel interessantere smaak. En de cranberry saus…. Die kun je eigenlijk met goed fatsoen niet weglaten want dit is DE ultieme cranberry saus. Al zeg ik het zelf… Het recept voor de cranberry saus vindt je hier!

2 van 1 stem
Mascarpone frambozen trifle | simoneskitchen.nl
Mascarpone frambozen trifle
Voorbereiding
20 min
Koelkast
4 uur
 
Zoals gezegd kan dit dessert nog wel wat extra gebruiken. De sherry heb ik vervangen door limoncello en lemoncurd en citroenrasp toegevoegd aan het mascarpone mengsel. De cranberry saus is er echt heel erg lekker bij! Liever geen alcohol? Vervang de limoncello door sinaasappelsap. Wel lekker om hier een kneepje citroensap door te doen. Hier week je vervolgens de lange vingers op dezelfde manier in.
Soort: Dessert
Keyword: mascarpone
Servings: 8 personen
Ingredienten
  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gr frambozen
  • 600 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 3-4 el lemoncurd of meer naar smaak
  • 1 citroen rasp
  • 1 vanille peul zaadjes bewaard
  • 75 gr poedersuiker
  • 150 ml limoncello
  • 12 lange vingers
  • geroosterde amandelschaafsel om te decoreren
  • eetbare zilvere balletjes Dr. Oetker heeft zachte balletjes zodat je ook nog je gebit over hebt na de kerstdagen
Instructies
  1. Was een cakeblik van ongeveer 21 cm bij 8 cm bij 7 cm met koud water en bekleed met bakpapier. probeer er niet teveel kreukels in te krijgen. Ik heb de hoekjes eruit gesneden zodat je hem wat makkelijker glad kunt trekken. laat een beetje over de zijkanten heen hangen want je moet het straks naar binnen vouwen.
  2. Week je gelatine blaadjes in koud water voor 5 minuten.
  3. Doe 125 gr van de frambozen in een kom en pureer deze met een vork. Doe in een zeef en met de achterkant van een lepel druk je de frambozen puree door de zeef. Gooi de pitjes weg.
  4. Neem 450 ml van de slagroom en klop deze goed stijf. Klop de mascarpone in een aparte kom met de vanilllezaadjes en de suiker. Vouw de mascarpone door de slagroom tot deze glad is. Voeg de lemoncurd en de geraspte citroen hieraan toe. Roer weer goed tot alles gemengd is. (niet te hard kloppen maar omscheppen)
  5. Knijp de gelatine blaadjes uit en los deze op in 2 eetlepels van iets afgekoeld kokend water. Roer 2 el eetlepels van de gelatine mix door de frambozenpuree en roer de rest door de room.
  6. Schep wat van je room mengsel in het cakeblik om een laag te maken van ongeveer 1/2 cm dik. Besprenkel met een beetje van de frambozenpuree. Dip 2 lange vingers in de limoncello en leg deze in het bakblik tegen een kant aan. Eind tegen eind. Doe dit ook aan de andere kant van het blik en nog eens met twee vingers in het midden van je roomlaag.
  7. Schep nog meer room over de lange vingers en tussen de gaten. Duw de helft van de overgebleven frambozen in de room in rijtjes tussen de lange vingers in. Besprenkel weer met wat van de puree en herhaal dit met de overgebleven lange vingers, room, frambozen en puree tot alles op is. Vouw je bakpapier over de bovenkant heen en zet dit voor minimaal 4 uur in de koelkast. Ik vond 4 uur aan de korte kant, dus een hele nacht van tevoren is beter of gebruik een extra blaadje gelatine.
  8. Om te serveren klop je de overgebleven slagroom. Draai de terrine om op een mooie serveer schaal. Bedek met slagroom en bestrooi met de geroosterde amandelen en de zilveren balletjes.

Mascarpone frambozen trifle als kerstdessert | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

43 comments

  1. Avatar

    Ipv limoncello, zou ammaretto ook lekker zijn?

    Het ziet er heerlijk uit!!

  2. Avatar

    Great, ik heb een receptje voor oudejaar!
    Bedankt!

  3. Avatar

    Mooi feestelijk nagerecht, maar waar zou ik de lange vingers in kunnen dopen, als ik geen alcohol wil gebruiken?

    • Simone van den Berg

      O daar kun je echt alles voor gebruiken Anita. Je kunt bijvoorbeeld sinaasappelsap gebruiken, of ander sapje (citroen, is ook lekker fris) of koffie (zoals bij de originele tiramisu) Alles wat nat is en naar jouw smaak en wat past bij de smaken van de trifle!

  4. Avatar

    Hallo,
    Dit toetje ziet er prachtig en lekker uit.
    Zou ik dit ook zonder suiker kunnen maken? Bijvoorbeeld suikervrije biskwie en zotstof gebruiken?
    Gr Carla.

    • Simone van den Berg

      Hoi Carla,
      Ja hoor dat moet zeker kunnen. Mascarpone heeft niet heel veel nodig om lekker te zijn dus dat kun je goed doen met zoetstof en suikervrije biskwie moet ook geen probleem zijn. Het is een flexibel dessert dus gebruik gewoon wat jij mag of kunt eten. Moet helemaal lukken! Je kunt de poedersuiker bijvoorbeeld vervangen door stevia (dan wel iets minder omdat stevia enorm zoet is) en geen idee of er suikervrije lange vingers bestaan maar dat zou zeker kunnen. Succes Simone

  5. Avatar

    Hoi Simone,

    Wat is de maximale tijd dat dit vtv gemaakt kan worden? Ik heb het eerste kerstdag nodig. Zou ik het maandag al kunnen maken?

  6. Avatar

    Ga dit dinsdag maken, lijkt me superlekker maar heb een vraag over punt 5.
    Je lost de gelatine op in 2 el water en vervolgens moeten er 2 el door de puree en de rest??? door de room maar is er wel een rest?

    • Simone van den Berg

      He Ardien, ja goeie vraag op zich maar ja hoor er is wel wat meer. Als je de gelatine oplost in het hete water moet je ze uitknijpen als je ze uit het koude water haalt.
      Maar er blijft altijd wel wat water aan ‘hangen’ plus het volume van de gelatine zelf, is er nog wel wat over om door de room te doen. Een grote hoeveelheid zal het inderdaad niet zijn.

  7. Avatar

    Nog even een vraag, als ik limoncello gebruik is de sherry niet meer nodig?

  8. Avatar

    Zo, staat in de koeling! Ben benieuwd! Ik maak het morgen naast de amandelen en balletjes denk ik ook nog af met wat gesmolten pure chocolade…lijkt me een leuk contrast! Kan niet wachten op dat moment dat het mes erin gaat, nieuwsgierig naar de binnenkant!!! Fijne dagen allemaal. En thanks voor dit super xmas recept!

  9. Avatar

    Ipv sherry citroenlimonadesiroop gebruikt (1 deel water 1 deel siroop). Geweldig dessert om het kerstdiner mee af te sluiten

  10. Avatar

    Heeerlijk! Groot succes in combinatie met de cranberrysaus. Heb wel de rasp van 2 citroenen door het mascarpone/slagroom mengsel gedaan en de sherry vervangen door witte wijn. Maar echt heerlijk <3

  11. Avatar

    Het was een overheerlijk en feestelijk toetje (zonder alcohol) en viel enorm in de smaak bij allen. Zeker voor herhaling vatbaar. Dankjewel Simone!

  12. Avatar

    Waar kan ik het recept voor de cranberry saus vinden?
    Mvg sylvia

  13. Avatar

    Hoi Simone
    Wat een super leuk kerstrecept!i Ik ga het maken voor kerst maar heb een een korte vraag. Is de maat van het cakeblik niet wat aan de kleine kant voor  10personen.?

    • Simone van den Berg

      Nee, in principe snij je het in plakken dus formaat ‘normale’ cakeplak. Natuurlijk, als je grotere plakken wilt snijden (maar na een kerstdiner is er vaak niet heel veel ruimte meer over in de maag… 🙂 dan zul je niet genoeg hebben, maar voor normaal gebruik wel hoor!

  14. Avatar

    Hi Simone, dit ziet er heerlijk uit! Nu ben ik zwanger … is de triffle ook lekker zonder de sherry?

  15. Avatar

    Hoi  Simone,   Dit lijkt me erg lekker, gebruik jij verse frambozen of zijn diepvries frambozen ook goed

  16. Avatar

    Groot succes, ik had 3 eetlepels. Lemoncurd toegevoegd aan de mascarpone, aanrader!

  17. Pingback: Zelf de allerlekkerste cranberry saus maken | Simone's Kitchen

  18. Avatar

    Ziet er lekker uit. Kan je de lemoncurd ook vervangen door iets anders (ivm rauwe ei en zwangerschap)?
    Bedankt voor de reactie

    • Simone van den Berg

      Hè Maike. Ja dat kan hoor. Je kunt er ipv de lemoncurd wat citroenrasp en klein beetje sap door doen. Even goed proeven dat het niet te zuur wordt. En ik denk wat extra suiker want dat mis je uit de lemoncurd. Naar smaak denk ik. Dus doe er zoveel door als je zelf lekker vind in combinatie met de citroen! Fijne dagen!

  19. Avatar

    Ik zou zo graag willen dat er in dit soort recepten geen gelatine maar agar gebruikt wordt. Dan kunnen de vega’s en vegans dit ook eens maken.
    Is er een reden waarom dit niet gedaan wordt ?

  20. Avatar

    Kan ik ook klopfix gebruiken door de slagroom i.p.v. gelatine?

  21. Avatar

    Waar zou ik de slagroom mee kunnen vervangen aangezien mijn man een slagroom allergie heeft? Want het lijkt me een heerlijk recept om te maken.
    Groetjes Nicole.

    • Simone van den Berg

      He Nicole, Als je man een slagroom allergie heeft dan zal de mascarpone ook niet echt goed vallen denk ik. Dat is namelijk gewoon slagroom maar dan meer ingedikt (je maakt mascarpone van slagroom) of kan hij daar wel tegen?

      Want ik zou niet weten waar je het mee moet vervangen als de mascarpone en de slagroom afvalt. Je kunt er natuurlijk een kokosroom versie van maken maar dan wordt de smaak wel totaal anders. Dat zou ik eerst moeten uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos