Deze makkelijke versie van dan dan noedels (dan dan mian) is heerlijk pittig en staat in een handomdraai op tafel.

dan dan noedels

Dan dan noedels

SAMENWERKING

Dit dan dan noedel recept is een van mijn favorieten en het goede nieuws is dat het ook nog eens een heel snel gerecht is. Het street food gerecht komt oorspronkelijk uit de Sichuan-keuken, hoewel dit niet een volledig authentiek recept is. Dan dan noedels danken hun naam aan het feit dat straatverkopers in de regio dit gerecht in manden droegen die aan het uiteinde van een paal hingen. Uiteindelijk werd het gerecht vernoemd naar de draagpaal. Er is ook een soepversie, maar die is gebruikelijker in andere delen van China. Oorspronkelijk horen er ook Sichuan peperkorrels in het gerecht te zitten en als je die toevallig hebt, is dat een geweldige toevoeging.

Ik had ze niet dus ik koos ervoor om de dan dan noedels zonder de peperkorrels te maken. Het is pittig eten, dus als je niet van al te pittig houdt, kun je een en ander misschien een beetje aanpassen. Daarover later meer.

dan dan noedels

Wat heb je nodig om de dan dan noedels te maken?

Je hebt niet veel ingrediënten nodig om dit dan dan recept te maken. Je hebt natuurlijk Chinese noedels nodig. Maar om eerlijk te zijn kun je ze maken met elke soort noedels die je lekker vindt en in huis hebt. Eiernoedels, rijstnoedels, dunne noedels, ramen noedels of wat voor noedel je maar hebt. Ik heb yakisoba noedels (van Hakubaku) gebruikt omdat ik die bij de hand had.

Voor de pittige saus heb ik zoete sojasaus van ABC gebruikt, maar je kunt ook donkere sojasaus gebruiken in combinatie met wat honing. Hoisinsaus zou ook lekker zijn. Blijkbaar is er ook een Amerikaanse versie die pindakaas in de saus gebruikt. Lijkt me ook erg lekker.

Ik heb een combinatie gebruikt van de zoete soja met een pittige chilisaus (Ook van ABC). Je kunt die twee samen mengen in een kommetje of gewoon meteen in de pan doen.

Ik heb ook knoflookteentjes en rode chilipeper gebruikt. Crispy chili-olie is een geweldige toevoeging en je kunt dat kant-en-klaar kopen bij de meeste Aziatische supermarkten.

Qua groenten heb ik hier paksoi gebruikt, maar traditioneel wordt het ook wel geserveerd met andere bladgroentes.

dan dan noedels

Hoe maak je de dan dan noedels?

Het maken van de noedels begint met het maken van het krokante varkensgehakt. Of eigenlijk zou het knapperig gemalen varkensvlees moeten zijn, maar ik koos voor rundvlees. Varkensgehakt is hier niet zo makkelijk te vinden, dus ik koos voor rundvlees. Varkensvlees heeft meer vet, dus dat is lekkerder en droogt niet zo snel uit.

Je doet de olie in een grote koekenpan en voegt het gehakt toe. Roerbak ongeveer 10 minuten of tot het bruin en knapperig is. Voeg nu de knoflook en de rode chilipeper toe of gebruik in plaats daarvan rode pepervlokken. Als je sichuan peper korrels gebruikt, kneus je deze eerst in een stamper en vijzel voordat je ze toevoegt aan de pan.

dan dan noedels

Voeg nu je sauzen toe en roerbak nog een paar minuten. Haal het gehakt uit de pan.

Voeg indien nodig nog wat olie toe en roerbak dan de groenten. Eenmaal gaar of verlept (afhankelijk van wat je gebruikt) voeg je het vlees weer toe en roer je het rond. Voeg zwarte peper toe als je wilt en serveer de dan dan noodles met sesamzaadjes en groene uien.

Toevoegingen en variaties

Zoals ik al zei is dit geen recept voor authentieke dan dan noodles. Als je een meer traditionele versie wilt, kijk dan hier. (in het engels) Ik heb gewoon een makkelijke dan dan versie gemaakt die nog steeds de meeste van de originele smaken heeft, maar gemakkelijker thuis te maken is. Maar voel je natuurlijk vrij om Chinese sesampasta, sui mi ya cai (ingemaakte groenten) en wat andere originele ingrediënten toe te voegen. Blijkbaar heeft het echte gerecht nogal wat extra’s nodig.

Waar is de originele dan dan saus van gemaakt?

Oorspronkelijk wordt de saus gemaakt met sichuan peperkorrelpoeder, chinese zwarte azijn, sojasaus, chinese sesampasta en chili-olie.

Kan ik de dan dan noedels bewaren?

Als je restjes van de dan dan noedels hebt, kun je deze zeker in de koelkast bewaren en binnen één of twee dagen opnieuw opwarmen.

Ik hou niet van pittig, kan dit dan toch maken?

Je kunt de dan dan noedels zeker ook maken als je geen fan bent van pittig eten. In dat geval gebruik je alleen de zoete sojasaus en je laat de rode peper weg.

Check ook deze noedelgerechten:

dan dan noedels

Dan dan noedels

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenChinese keuken

Lekker makkelijk gerecht, ideaal voor door deweeks
Check the recipe in English
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr rundergehakt
  • 1 rode chili zaadjes verwijderd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el ABC Sweet soy sauce ketjap manis
  • 2 el ABC Original chilisaus sambal asli
  • 180 gr noedels (bijvoorbeeld yakisoba van Hakubaku)
  • 1 paksoi gesneden
  • 2 lente-uitjes gesneden
  • 1 el sesamzaad geroosterd
  • olie om te roerbakken

Hoe maak je dan dan noedels

  • Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart. Voeg wat olie toe om plakken te voorkomen.
  • Zet een wok op hoog vuur en voeg wat olie toe. Voeg het gehakt toe en roerbak 10 minuten of tot het gehakt knapperig en bruin is. Als het gehakt gaar is, verwijder dan het overtollige vet uit de pan. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak ook even mee. Voeg de zoete sojasaus en de chilisaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Haal uit de pan en gebruik de overgebleven olie om de paksoi te roerbakken tot deze gaar en geslonken is. Voeg het gehakt weer toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de noedels toe en schud alles goed door elkaar. Verdeel het geheel over twee kommen en serveer met de lente-ui en sesamzaadjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 707kcal | Koolhydraten: 95g | Eiwit: 35g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 1g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 1231mg | Kalium: 1724mg | Vezels: 7g | Suiker: 23g | Vitamine A: 1868IU | Vitamine C: 159mg | Calcium: 455mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met ABC sauzen

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.