Paarse spruitjes salade met appel
Paarse spruitjessalade
Ik ben een beetje verliefd…. Verliefd op het spruitje. Als mijn moeder me nu kon horen zou ze met haar oren staan te klapperen, want ik was – zonder twijfel – de lastigste spruiten eter aller tijde. Weigerde gewoon om zo’n snottebal in mijn mond te stoppen. Uiteindelijk sloten we een compromis. Het compromis was dat ik minstens één spruitje zou eten, als die op tafel stonden. En zelfs daar deed ik moeilijk over. Dat is inmiddels al een tijdje veranderd, maar de laatste weken staan echt in het teken van de spruit. Wat een fijne kleine dingen zijn het toch!
Spruitenseizoen
En sinds ik de paarse spruitjes vorig jaar ontdekte en een salade met farro maakte, is de liefde eigenlijk compleet. De paarse spruit moet je soms even zoeken, maar je kunt hem gewoon in de supermarkt vinden. Niet altijd op dezelfde plek als gewone spruiten. De paarse spruit is prachtig, vind ik zelf.
De smaak is ietsje noot-achtiger als de groene variant en minder bitter. Al vind ik dat bij gewone spruiten tegenwoordig ook wel meevallen. Koken doe ik normaal al nooit met spruitjes en de paarse spruit moet je zeker niet koken want dan verdwijnt de kleur en hou je een grijs balletje over.
Smaakt nog steeds lekker, maar ziet er wat minder charmant uit. Alle andere bereidingswijzen hebben dat probleem niet. Die paarse kleur is overigens gewoon een natuurlijke variatie en wordt veroorzaakt door anthocyanen die van nature al in koolsoorten aanwezig is. Dat je het maar even weet… 🙂
Geroosterde spruitjes
Mijn favoriete manier van bereiden van de paarse spruitjes is roosteren. Ik heb recepten gezien waar spruitjes rauw in een salade werden verwerkt, maar ik vind dat persoonlijk toch net even iets te hard knagen. Dus ik rooster ze ook voor een salade even kort in de oven. Dan is het echte rauwe eraf en is het veel lekkerder. Hier heb ik de spruitjes gecombineerd met cranberries, pecannoten en appel met een beetje blauwe kaas en smullen maar!
Paarse spruitjes salade met appel
Ingrediënten
- 300 gr paarse spruitjes
- 1 el olijfolie
- 50 gr pecannoten
- 50 gr blauwe kaas
- 1 appel
- 50 gr cranberries
Dressing
- 2 el appelciderazijn
- 2 el olijfolie
- sap van 1/2 limoen
- peper
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
- Maak de spruitjes schoon en snij ze heel dun of haal ze door de keukenmachine heen zodat je dunne plakjes hebt. Spreid deze uit op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Zet tien minuten in de voorverwarmde oven. Laat iets afkoelen voor je het in de salade verwerkt
- Ondertussen schil en snij je de appel en besprenkel je deze met een beetje limoensap.
- Meng de spruitjes met de appel, de cranberries en de noten en doe in een bord. Kruimel de blauwe kaas erover,
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
I am one of those weirdos who LOVES Brussels sprouts – so this salad sounds right up my alley. Always looking for new ways to use them 🙂
Haha.. I never used to love them but have grown to love them over the years! These are delicious and I have a whole load of other delicious Brussels Sprouts recipes I’ll be sharing later.. 😉
I LOVE purple brussels sprouts! Personally I don’t like completely raw sprouts in my salad either. I like the idea of putting them in the oven for just a wee bit. Love this salad SImone! <3
Thanks Rakhee! They do look pretty right?