Simone's Kitchen

Citroenvis met knolselderijfrietjes

citroenvis met knolselderijfrietjes

Citroenvis met knolselderijfrietjes

In mijn nooit aflatende poging om meer vis te eten bedacht ik dit ongelofelijk lekkere gerecht. De citroenvis met knolselderijfrietjes is heel eenvoudig om te maken en hoewel je even moet wachten op de oven, is het qua voorbereiding zo klaar.

De zoete aardappelfrietjes kennen we inmiddels allemaal wel zo’n beetje. Je wordt er zelfs min of meer mee dood gegooid. Maar je kunt ook hele lekkere frietjes maken met andere groentes. Zo heb ik hier bij de citroenvis knolselderijfrietjes gemaakt, maar ook pastinaak of zelfs courgette maakt echt geweldige frietjes. Voor de courgette zal ik binnenkort een recept delen. Dat is net weer even anders voorbereiden dan bij een wortelgroente.

Knolselderij

Knolselderij blijf ik ook echt wel een ondergewaarde groente vinden. Je kunt er echt veel meer mee doen dan je denkt. Knolselderijsoep is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om knolselderij te verwerken, maar deze frietjes zijn denk ik nog wel lekkerder dan die van zoete aardappel.

Voor het maken van de citroenvis gebruikte ik hier kabeljauw. Dat is een vrij dure vis, dus als je wilt kun je dit ook vervangen voor een andere witvis naar keuze. De held van dit gerecht is natuurlijk het krokante korstje van amandelen met citroen en peterselie.

In de oven

Omdat je de citroenvis in de oven bereid blijft het korstje ook mooi intact. Dat kan eventueel wel in de pan maar de kans dat het eraf glijdt is vrij groot. Bij het omkeren wil dat nog wel eens een beetje fout gaan. In de oven is dit keer dan ook makkelijker om te verwerken.

Bovendien staat je oven toch al aan om de knolselderijfrietjes te verwerken. De frietjes hebben een iets langere tijd nodig dan zoete aardappel. Laat ze wel lang genoeg garen want ongare knolselderijfriet is gewoon niet zo lekker.

citroenvis met knolselderijfrietjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Krokante citroenvis met knolselderijfrietjes

Een heerlijk gerecht met weer eens een ander soort frietjes!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gr kabeljauwfilets of andere witvis
  • 2 tl citroenrasp
  • 1 el citroensap
  • 2 el verse peterselie fijngehakt
  • zeezout en versgemalen peper
  • 50 gr amandelen gehakt, geen amandelmeel!
  • 1 knolselderij schoongemaakt en in frietjes gesneden

Limoenmayonaise

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Voor de knolselderijfrietjes maak je een aparte bakplaat en hierop leg je de frietjes in 1 laag neer. Bestrooi met peper en zout en bak de frietjes gaar in 20-30 minuten.
  • Haal uit de oven en zet de temperatuur naar 200˚C
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de visfilets op.
  • Meng in een kom de fijngehakte amandelen, citroenrasp, peper en zout en de peterselie. Mix het even door.
  • Bedek de visfilets met het mengsel en druppel er wat citroensap overheen.
  • Bak de vis in de oven voor ongeveer 5-7 minuten of tot het gaar is en goudbruin
  • Serveer de vis met de knolselderijfrietjes en limoenmayonaise
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: knolselderij, Vis

Voedingswaarde

Calorieën: 549kcal, Koolhydraten: 37g, Eiwit: 37g, Vet: 30g, Verzadigd vet: 4g, Meervoudigd onverzadigd vet: 13g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g, Transvet: 1g, Cholesterol: 73mg, Natrium: 540mg, Kalium: 1810mg, Vezels: 9g, Suiker: 7g, Vitamine A: 397IU, Vitamine C: 39mg, Calcium: 241mg, Ijzer: 4mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.