Deze heerlijke romige aardpeer soep maak je met lekker veel bloemkool, groente- of kippenbouillon en is naar wens makkelijk vegan te maken.

Romige aardpeer soep met bloemkool

Romige aardpeer soep met bloemkool

Een tijdje terug alweer schreef ik een artikel over aardpeer (ook wel topinamboer of Jerusalem artisjok genaamd) en kwam vervolgens tot de ontdekking dat ik nog niet heel erg veel recepten met deze lekkere knolletjes op de site heb staan. Deze – oorspronkelijk afkomstig uit mijn kookboek Heerlijke Chaos – ontbrak dus nog. En dat is suf want het is een heerlijke soep!

Aardpeer is een wintergroente en is deze maand in principe voor het laatst verkrijgbaar. Dus je hebt nog net tijd om deze lekkere aardpeer soep te maken.

Ik vind bloemkool en aardpeer een geweldige combinatie. Het enige wat even handig is om te weten is dat aardpeer de neiging heeft om te verkleuren. We hadden de soep voor de shoot gemaakt en best een tijdje laten staan. Het resultaat was een grauwe kleur. Niet appetijtelijk. Het is makkelijk op te lossen door er een klein beetje extra room door te roeren, maar wel goed om te weten!

Vegan of niet zo vegan

Deze soep is van zichzelf vegan. Ik voeg er wel vaak kippenbouillon aan toe en het is ook heerlijk met wat extra creme fraiche erdoor en wat uitgebakken spek erover. Of je dat doet is dus geheel aan jou. Uiteraard gebruik je voor de vegan versie groentenbouillon en geen kippenbouillon.

De aardpeer heb ik hier geschild. Je kunt het zeker ook ongeschild gebruiken maar in de soep, die lekker wit is, krijg je dan wel een hele andere kleur. Daarom heb ik ze hier wel geschild. Maar dat is zeker optioneel.

Schil je de aardpeer niet voor de aardpeer soep dan wel even goed schoon borstelen. En rare pitjes wegsnijden. Tijdens het koken is het lekker om wat blaadjes tijm toe te voegen en die lekker mee te koken zodat de smaken er goed intrekken.

Aardpeer
Romige aardpeersoep met bloemkool
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Aardpeer soep met bloemkool

Heerlijk, romig en flexibel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 250-400 gram aardpeer
  • olijfolie om te bakken
  • 1 liter bouillon ik gebruikte kippen, maar wil je het vega houden doe dan groenten bouillon
  • optioneel creme fraiche
  • optioneel: uitgebakken spek verkruimeld voor erover

Instructies

  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit een ruime soeppan en bak hierin de ui en knoflook aan. Laat niet bruin worden maar zorg dat het zacht en glazig wordt.
  • Doe de roosjes bloemkool erbij en laat even meebakken.
  • Schil de aardpeer en voeg in stukken toe aan de bloemkool. Voeg wat blaadjes tijm toe.
  • Giet de bouillon erbij en laat het geheel een minuutje of twintig koken of tot de bloemkool en aardpeer gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer of een blender en serveer met creme fraiche
Gang: Soep
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: aardpeer, bloemkool
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 113kcal, Koolhydraten: 21g, Eiwit: 7g, Vet: 1g, Verzadigd vet: 0.5g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g, Natrium: 990mg, Kalium: 881mg, Vezels: 4g, Suiker: 10g, Vitamine A: 13IU, Vitamine C: 74mg, Calcium: 65mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!