Deze fijne romige paddenstoelensoep maak je met gemengde paddenstoelen. Deze bak je even kort aan (lekker om dat in de boter te doen) en voeg je aan het eind toe in de soep.

Romige paddenstoelensoep

Wat is jouw ultieme kerstvoorgerecht?

Als je het hebt over kerst dan heeft bijna iedereen minstens een driegangen menu. En de echt ambitieuze mensen gaan wel tot vijf of zes gangen. Persoonlijk vind ik het natuurlijk leuk om te koken maar heb ik geen zin in onnodige stress op het moment dat er veel mensen over de vloer komen. Dus kies ik toch vaak voor gemak, dingen die je al van tevoren klaar kunt maken of die binnen no time gereed zijn.

Romige paddenstoelensoep

Deze romige paddenstoelensoep valt in de categorie makkelijk en van tevoren klaar te maken. Het is licht genoeg om als voorgerecht te gebruiken en smaakt geweldig.

Je kunt er paddenstoelen in verwerken die jezelf lekker vindt. In dit geval verwerkten we er oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons en nog wat van die kleine paddenstoeltjes in. Zorg dat je de paddenstoelen even lekker aanbakt tot ze gaar zijn. In de soep doe je ze pas op het eind erbij dus daar garen ze niet echt verder. En je wilt wel bite hebben in de paddenstoelen maar ongaar zijn ze niet lekker natuurlijk.

Kou

Ondertussen is het – eindelijk – flink koud geworden. Of nou ja, flink… is misschien een overdreven omschrijving. tenslotte zitten we al aan het eind van het jaar dus dat het koud is zou normaal moeten zijn. Maar tot nu toe hebben we daar eigenlijk weinig van gemerkt. Dus ik ben blij dat het nu tenminste zo af en toe onder nul duikt. Ik bedenk dan altijd dat ik daar volgend jaar in de zomer profijt van hebt. Want minder muggen. Hoop ik.

Bovendien vind ik dat kou bij deze tijd van het jaar hoort. Ik vind niks stommer dan een kerstdag waarbij de zon schijnt en het 10 graden boven nul is. Kerst moet koud zijn en liefst met sneeuw natuurlijk, maar dat zal vast niet gebeuren.  En als er dan geen sneeuw ligt dan moet het grijs en donker zijn. Als er wél sneeuw ligt, dan mag de zon wel schijnen.

En verder heb ik helemaal geen kerstwensen. Hahaha.

Variaties op de romige paddenstoelensoep

In de basis is deze romige paddenstoelensoep de eenvoud zelve. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet een leuke twist aan kunt geven. Ik heb deze soep al eens eerder gemaakt met wat gorgonzola erdoor. Als je fan bent van blauwe kaas dan is dat echt een aanrader.

Wil je de gorgonzola toevoegen dan laat je die aan het eind in stukjes in de soep vallen en even smelten.

Kan de soep ook vegan gemaakt worden?

Ja dat kan heel makkelijk. Als je de romige paddenstoelensoep vegan wilt maken vervang je de kookroom voor kokosroom of voor amandelmelk. Gebruik je amandelmelk, hou er dan rekening mee dat dat iets dunner is dan de kookroom. Het kan zijn dat je de soep dan iets meer in moet dikken.

De boter waarmee je de paddenstoelen bakt vervang je voor olie of voor plantaardige boter en meer is er niet nodig om de soep vegan te maken.

Kan ik de bloem vervangen?

Wil je de soep indikken maar heb je een glutenallergie of wil je om wat voor reden dan ook geen bloem gebruiken? Die kun je heel makkelijk vervangen voor arrowroot. Arrowroot kun je bij de goed gesorteerde supermarkt kopen.

Romige paddenstoelensoep | simoneskitchen.nl

Romige paddenstoelensoep

5 van 2 stemmen
GangSoep
KeukenKerst

Lekkere romige soep die niet al te zwaar is. Ook lekker met wat gorgonzola erin!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 300 gr gemengde paddenstoelen in stukken gesneden
  • 250 ml kookroom
  • 1 liter bouillon bospaddenstoelen
  • 1 el bloem
  • 1 klont boter
  • paar takjes tijm
  • peper en zout

  • Bak de paddenstoelen beetgaar in de boter met tijm. In een soeppan bak je de ui aan tot deze glazig is. Voeg de bloem toe en bak deze even mee.
  • Voeg de bouillon toe en roer tot het kookt. Doe de kookroom erbij en laat het geheel al kokend even indikken. Doe de gebakken paddenstoelen op het laatst erbij.
  • De soep is zo al heel lekker maar wil je het nog wat specialer maken? Voeg dan een beetje gorgonzola toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 291kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 7g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 996mg | Kalium: 439mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 1049IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Fan van paddenstoelen? Probeer dan ook eens deze knolselderijsoep met wilde paddenstoelen of de (lactosevrije) romige champignonsoep!

Romige paddenstoelensoep

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.