Wat is er nou lekkerder op een herfstige en druilerige dag dan een lekker warme kop champignonsoep? Deze romige versie daarvan is zonder lactose. De soep maak je romig met amandelmelk en arrowroot. Hoe je de soep maakt vind je hieronder!

Romige champignonsoep

Romige champignonsoep

Dat ik fan ben van soep hoef ik je denk ik niet meer te vertellen. Het is vaak een onderschat gerecht, want het is zo simpel dat het bijna niet verdiend om een hoofdrol te krijgen. Maar niks is minder waar. Soep is ideaal als snelle maaltijd. Het is ideaal om de groentes uit je koelkast op te maken en het is ideaal als je je even wat minder voelt. Champignonsoep is natuurlijk een klassieker. Deze versie is zonder lactose dus geschikt voor iedereen.

Romige champignonsoep

Als je fan bent van soep check dan zeker de heldere paddenstoelensoep ook eens of wat dacht je van die overheerlijke Aziatische kippensoep? Qua comfortfood is de paprikasoep een winnaar en er zijn nog zoveel andere heerlijke soeprecepten op de site. Maar goed, terug naar deze champignonsoep.

Kastanjechampignons

Ik gebruik eigenlijk zelden gewone champignons. De kastanjechampignon vind ik in bijna alle gevallen lekkerder. Maar als jij de voorkeur geeft aan gewone champignons dan kun je die natuurlijk ook gebruiken in je champignonsoep.

Ik bak de champignons, de knoflook en de uien eerst even lekker aan. Ik vind de champignons het lekkerste als ze een beetje gebruind zijn. Het is geen must maar maakt de soep wel echt lekkerder. Zodra de paddenstoelen bruin zijn en de uien mooi glazig voeg je de verse tijm en de bouillon toe. Kook tot alles goed gaar is. Dan voeg je de amandelmelk toe.

romige champignonsoep

Voor het indikken van de soep gebruik ik arrowroot. Je kunt hier ook maizena voor gebruiken als je dat wilt. In beide gevallen is het handig om het poeder even een beetje aan te lengen met amandelmelk en dan los te roeren zodat je geen klontjes krijgt.

Goed om te weten is dat arrowroot sterker indikt dan maizena. Ik gebruik meestal ongeveer een eetlepel per keer en als ik denk dat ik meer nodig heb voeg ik extra toe. In dit geval gebruikte ik in totaal 4 eetlepels arrowroot.

Vegan champignonsoep

Aangezien je in deze romige champignonsoep alleen amandelmelk gebruikt om het romig te maken en er verder geen dierlijke producten in zitten, is de soep automatisch ook vegan. Dat gezegd hebbende; je kunt er natuurlijk ook prima wat kip aan toevoegen. Die kun je lekker bakken of je kunt er voor kiezen om de kip te pocheren. Dat kan zelfs in de soep terwijl je de rest kookt. Scheelt weer afwas.

Romige champignonsoep

Romige champignonsoep

5 van 4 stemmen
GangSoep, Voorgerecht
KeukenHollands

Een lekkere champignonsoep is natuurlijk altijd goed. Als voorgerecht, als lunchgerecht of zomaar tussendoor!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 el kokosolie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 750 gr kastanjechampignons in partjes
  • 4 el verse tijm blaadjes alleen
  • 4 el arrowroot
  • 1 liter groentebouillon
  • 350 ml amandelmelk
  • Peper en zout
  • Verse tijm om te serveren

  • Neem een grote soeppan en verhit hierin de kokosolie. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze tot glazig. Voeg dan de knoflook en de paddenstoelen toe. Bak tot de champignons een beetje beginnen te bruinen. Voeg dan de groentebouillon toe en de verse tijm. Kook tot de champignons zacht genoeg zijn. Ongeveer een kwartiertje.
  • Voeg nu de amandelmelk toe en los de arrowroot eerst op in een klein beetje vocht. Roer tot de klontjes weg zijn en voeg dan toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met verse tijm.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 187kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 6g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 1129mg | Kalium: 976mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 866IU | Vitamine C: 16mg | Calcium: 188mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Pin dit recept!

Romige paddenstoelsoep

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.