Een lekkere vegetarische roerbak met broccoli, champignons en een lekkere dressing op basis van amandelpasta.

Vega roerbak

Vegetarische roerbak met broccoli

Deze heerlijke vegetarische roerbak maak je met broccoli en kastanjechampignons. Makkelijk en ook nog eens snel. Ideaal dus als je binnen no time een verantwoorde maaltijd op tafel wilt zetten.

Zoals ik al zei is dit een vegetarische roerbak maar heb je daar geen zin in dat is er niemand die je verbiedt om er wat kip doorheen te doen of serveer het met een mooie moot zalm.

Roerbak

Ik vind sowieso roerbakken een van de fijnste methodes om een snelle maaltijd op tafel te zetten. Je kunt enorm makkelijk variëren met diverse ingrediënten.

Voor het roerbakken zelf is het wel handig om ongeveer te weten hoe lang bepaalde ingrediënten nodig hebben om te garen. Zo is de broccoli wat minder snel gaar dan bijvoorbeeld champignons. Om te zorgen dat er niet teveel verschil zit tussen de verschillende bereidingen blancheer ik de broccoli altijd even kort.

Dat hoeft overigens niet. Je kunt ook beginnen met de broccoli in de wok. Roerbak die eerst, voeg er dan een klein beetje water aan toe en doe eventueel de deksel even op de pan. Op die manier kan de broccoli al wat garen voor je de rest toevoegt.

vrouw in veld met een bos wortels

Worteltjes

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wortel in deze roerbak met broccoli. Wortel is wat harder en persoonlijk vind ik dat eigenlijk wel lekker. Hou jij niet van het knapperig van de wortel, bak die dan ook wat langer. Of kook het even kort voor. Hou je van lekker snel dan kun je de wortel al kant en klaar julienne kopen. Die is zo dun dat je geen last zult hebben van te harde wortel. Ook zelf raspen is een goede optie.

De roerbak met broccoli maak je vervolgens af door er een heerlijke amandelsaus bij te maken. Sla die niet over want die zorgt echt wel voor het extraatje in deze roerbak! Het lijkt een beetje op een satesaus maar dan zonder de pinda’s. Je roert de amandelpasta los met sinaasappelsap. Dit kan soms een beetje lastig gaan. Afhankelijk van wat voor merk amandelpasta je gebruikt.

Zelf maken van de amandelpasta

Wist je trouwens dat je amandelpasta voor deze roerbak met broccoli ook heel makkelijk zelf kunt maken? Daarvoor neem je blanke amandelen en die doe je in een keukenmachine. Laten draaien en het wordt vanzelf een pasta. Ja zo makkelijk is het!

Anti oxidanten en vrije radicalen wat zijn het en wat doen ze?

Waar kun je broccoli nog meer mee roerbakken?

Broccoli is natuurlijk enorm veelzijdig. Dus je kunt het goed gebruiken in Aziatische recepten bijvoorbeeld. Het is lekker met champignons, paprika, mais, courgette en de meeste andere groentes die geschikt zijn om te roerbakken.

Check ook eens deze roerbakschotel met kip en broccoli.

Vega roerbak

Broccoli roerbak met champignons

4.17 van 6 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenVegetarisch

Een heerlijke vegetarische roerbakschotel met broccoli en champignons
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Materiaal

  • wok

Ingrediënten

  • ½ broccoli in roosjes gebroken
  • 250 gr kastanjechampignons in kwartjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 150 gr wortel julienne
  • 2 el coconut aminos
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 3 el amandelpasta
  • Zout en peper
  • Courgettepasta om te serveren eventueel

  • Kook de broccoliroosjes eerst even kort, giet af en laat uitlekken.
  • Verhit dan de wok met wat kokosolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de kastanjechampignons, knoflook, broccoli, wortel en paprika toe. Doe ongeveer 2/3 van het sinaasappelsap erbij en laat het geheel even goed gaar worden. Voeg als laatste de coconut aminos erbij.
  • Roer met de rest van het sinaasappelsap de amandelpasta los en roer dit op het laatst erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 373kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwit: 15g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 456mg | Kalium: 1916mg | Vezels: 12g | Suiker: 25g | Vitamine A: 15589IU | Vitamine C: 283mg | Calcium: 234mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.