Amandelpasta vs pindakaas

Even vooropgesteld dat we het hier in beide gevallen hebben over de varianten zonder suiker en met alleen de pure noot. Gaat het om een potje pindakaas met suiker en andere toevoegingen dan is de amandelboter zonder uitzondering beter. Meer over de discussie met betrekking tot pindakaas en palmolie schreef ik hier.

Paleo vs gangbaar

Aangezien de pinda onder de peulvruchten valt, wordt het in de paleo keuken niet gegeten. Sterker nog de pinda is een van de meest ontstekingsgevoelige peulvruchten. Vergeleken met de gewone noot is de schil van de pinda poreus. Dat betekent dat het relatief eenvoudig is voor gifstoffen, pesticiden enzovoort om de pinda binnen te dringen.

Komt nog eens bij dat het grootste gedeelte van de pinda-oogst zwaar gesproeid wordt om te voorkomen dat schimmel een kans krijgt en het is duidelijk dat pinda’s niet thuis horen in de paleo keuken.

Amandelpasta vs pindakaas 3
Pindakaas

De meest populaire noot

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel als het gaat om de pinda. Als je kijkt naar de voedingswaarde van de pinda ten opzichte van de amandel dan zitten de twee goed bij elkaar in de buurt. Het verschil in caloriën is te verwaarlozen en als je kijkt naar de verdere voedingswaarde dan heeft de amandel meer vezels, is lager in natuurlijke suikers en bevat meer magnesium.

De onverzadigde vetten en de verhouding omega 3:omega 6 is ook beter in de amandelboter.

De pinda heeft dan juist weer een betere eiwit-vet verhouding en wordt goed opgenomen met ongeveer 70% van de eiwitten uit de pinda als opneembaar eiwit.

Amandelpasta

Betere bron van plantaardig eiwit

Daarmee is de pinda een net wat betere bron van plantaardig eiwit dan de amandel.

Dus hoewel zowel de pinda als de amandel worden behandeld als noten is de één een peulvrucht en de ander een steenvrucht.

Veel van de “noten” die wij kennen zijn geen echte noten maar zijn eigenlijk steenvruchten. Amandel, cashewnoten, pecannoten, pistache, walnoten en kokos zijn allemaal varianten van steenfruit. Het zijn dus eigenlijk de zaden van fruit.

Echte noten

De echte noot is een fruit met een harde schil die niet splitst om zaden te verspreiden. Een voorbeeld van echte noten zijn hazelnoten en kastanjes.

Terug naar de pinda vs de amandel.

Er is eigenlijk geen goed of slecht in dit verhaal. Als je kijkt naar het gebruik dan kun je vaak de een voor de ander vervangen. Fijn ook want als je allergisch bent voor pinda’s kun je vaak wel tegen amandel en vice versa.

Zowel pindakaas als amandelboter zijn goede bronnen van plantaardig eiwit, vezels en gezonde vetten.

Als je heel veel notenpasta’s eet dan is amandelboter waarschijnlijk net wat beter, maar eet je het af en toe dan kun je kiezen waar je voorkeur naar uit gaat.

Persoonlijk eet ik liever amandelpasta maar zo af en toe vind ik pindakaas toch ook wel erg lekker. Met mate dus.

Bronnen: Mindbodygreen en Paleo Principles door Sarah Ballantyne

Delen is fijn!