Preisoep met knolselderij

Romige preisoep met kip

Een romige soep met heerlijk krokant uitgebakken kip en geserveerd met vers geknipte bieslook.

Ondanks het feit dat we blijkbaar weer een nieuwe hittegolf krijgen deze week heb ik toch weer een lekker soepje voor je. Trouwens, deze preisoep met kip kan wat mij betreft altijd. Of het nou warm weer is of niet. Maar toegegeven dat het nog net wat beter past bij een regenachtige herfstdag. En ja hoor, die komt vanzelf weer!

Voorbereiden

Om de preisoep met kip voor te bereiden begin je met het schoonmaken van de knolselderij. Altijd even een klusje, maar ik snij altijd eerst het kontje eraf (het meest knobbelige gedeelte) zet het dan daarop neer en schaaf dan als het ware met een scherp mes de buitenkant eraf. Dat vind ik zelf de makkelijkste manier.

Vervolgens snij ik de knolselderij in plakken en daarna in blokjes.

Let met het wassen van de prei goed op zand. Daar wil nog wel eens flink wat tussen zitten en niks zo vervelend als een romige preisoep met kip én zand. Daar zit niemand op te wachten tenslotte.

Knolselderij

Het aantal soepen (check hier alle soeprecepten) dat hier op de site staat waarin knolselderij is verwerkt is ondertussen amper nog te tellen. En dat is natuurlijk met goede reden want de knolselderij zorgt voor body aan de soep en maakt het lekker romig.

Om de preisoep met kip te bereiden begin je met het verhitten van wat kokosolie of olijfolie in een ruime soeppan. Vervolgens bak je de ui tot deze glazig is. Voeg de prei toe en bak deze even mee.

In een andere pan kun je ondertussen de kippenworst uitbakken. Haal daarvoor het vel eraf en breek het in stukjes. Het hoeft niet gelijk en juist de uitstekende stukjes worden lekker krokant.

Bak de worst op hoog vuur in de kokosolie gaar en goudbruin.

Zodra de soep klaar is pureer je deze met wat amandelmelk. Breng op smaak met peper en zout en serveer de soep met de gebakken kip en verse bieslook.

preisoep met knolselderij

Varieties op de preisoep met kip

Wil je de preisoep met kip veranderen dan kan dat makkelijk. Wil je er een vega(n) optie van maken dan is het bijvoorbeeld ook lekker om in plaats van de kippenworst, krokant gebakken croutons of kikkererwten te gebruiken. Vervang in dat geval uiteraard ook de kippenbouillon voor groentebouillon.

Geen kippenworst in de buurt? Je kunt ook makkelijk zelf balletjes maken van kippengehakt of je kunt krokant uitgebakken kipdijfilet gebruiken. Kipfilet is ook een optie maar wordt sneller droog dus bak die niet al te lang.

Allergisch voor noten? Je kunt deze soep ook prima maken met kokosmelk.

Of probeer eens deze preisoep met bleekselderij

Preisoep met kip

Romige preisoep met kip

4.34 van 3 stemmen
GangSoep
KeukenHollandse

Een heerlijk romige preisoep met kip en knolselderij
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 preistengels gewassen, in ringen
  • 400 gr knolselderij in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 el kokosolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 ml amandelmelk
  • Peper en zout
  • 300 gr verse kippenworst

  • Verhit een ruime soeppan met de kokosolie en bak hierin de ui even aan tot glazig. Voeg de prei toe en bak even mee. Voeg de knolselderij en de bouillon toe en kook tot alles gaar is.
  • Ondertussen haal je het vel van de kippenworst af en breek je deze in onregelmatige stukjes. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook de kippenworst met vel en al bakken.
  • Bak de worst goudbruin en gaar.
  • Zodra de soep gaar is pureer je deze met wat amandelmelk. Breng op smaak met zout en peper en serveer de soep met de gebakken kippenworst.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 306kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 16g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 5g | Cholesterol: 53mg | Natrium: 1866mg | Kalium: 700mg | Vezels: 4g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1748IU | Vitamine C: 39mg | Calcium: 177mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.