Bleekselderijsoep met prei
Deze heerlijke preisoep met bleekselderij (of bleekselderijsoep met prei) is perfect voor het winterseizoen, snel klaar en kun je naar wens vegetarisch of niet vegetarisch eten.
Preisoep met bleekselderij
Dat ik van soep hou is natuurlijk allang geen geheim meer maar deze lekkere preisoep met bleekselderij is toch weer heel anders dan de andere soepen die ik heb gemaakt. Of je dit nu een preisoep moet noemen of een bleekselderijsoep… dat laat ik aan jou over. Het maakt ook niet uit, want er gaat net zoveel prei in als bleekselderij. Nou ja ongeveer. En meer bleekselderij is zeker een goede optie.
Iets teveel
In dit geval kwam de bleekselderijsoep tot stand omdat ik iets teveel bleekselderij had gekocht. Per abuis een nieuwe bos maar ik had er nog eentje liggen. Dus de oude ging linea recta in deze lekkere soep. Als je net als ik wel eens teveel bleekselderij koopt dan zul je merken dat het relatief snel een tikkie slap gaat hangen als het te lang in de koeling ligt. Dan kun je het alsnog prima in de soep gebruiken.
Voor een salade wil ik graag knapperige bleekselderij maar in de soep wordt het toch gekookt dus dan is er niks aan de hand.
De combinatie met prei maakt dit echt een lekker soepje. De smaken gaan goed samen en je serveert de soep met lekker veel gebakken paddenstoelen en uitgebakken spekjes.
Liever vega?
Het enige dierlijke element aan deze preisoep is de spekjes. Die kun je natuurlijk makkelijk weglaten als je liever een volledige vegetarische soep eet.
Wat je ook goed kunt aanpassen is de verhouding prei vs bleekselderij. Wil je meer een preisoep? Dan voeg je meer prei toe. Liever een bleekselderijsoep? Dan voeg je meer bleekselderij toe. Zo makkelijk is het. Let alleen even op de hoeveelheid vocht ten opzicht van de hoeveelheid groente. Voeg desgewenst nog wat extra bouillon toe als je teveel groente erbij hebt gedaan.
Fan van bleekselderij? Probeer dan ook eens deze lekkere bleekselderij recepten:
Bleekselderijsoep met prei
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 4 stuks prei in ringen
- 4 stengels bleekselderij gesneden, of gebruik meer bleekselderij
- 2 takjes tijm alleen de blaadjes gebruiken
- 1 liter bouillon
- 200 gr paddestoelen
- 100 gr spekjes
- kokosolie of olijfolie om te bakken
- Snij de prei in ringen en was ze even goed. Snij de bleekselderij ook in stukjes.
- Neem een flinke soeppan en smelt de olie. Bak hier eerst de ui in aan tot deze glazig is. Voeg nu de knoflook, prei en bleekselderij in toe. Doe de tijmblaadjes erbij. Giet er dan de bouillon bij en kook het geheel voor 15-20 minuten door tot gaar. Je kunt de soep pureren zoals ik hier gedaan heb met een staafmixer of je kunt het natuurlijk ook zo eten.
- Snij de paddenstoelen klein en bak deze samen met de spekjes apart in een koekenpan en serveer bij de soep.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Voor hoeveel personen/volle borden is deze soep?
Voor 4 personen !
Wat ontzettend lekker! De soep ziet er top uit op de foto’s. Ik ga dit zeker snel eens maken!
Leuk Mariska! En ja erg lekker inderdaad!