Simone's Kitchen

Bijgerecht: Gesmoorde bleekselderij

Gesmoorde bleekselderij | simoneskitchen.nl

Bijgerecht

Gek genoeg vind ik het uitkiezen van de bijgerechten voor de kersttafel altijd het lastigste. Hoofdgerecht en voor en na is altijd zo gepiept maar dan komt de vraag: wat moet je erbij serveren? Natuurlijk kun je gaan voor klassiekers zoals lekkere geroosterde spruitjes of geroosterde groenteschotel maar eerlijk is eerlijk, je wilt ook wel eens iets anders. Toch?

Bijgerecht voor de kerst: gesmoorde bleekselderij | simoneskitchen.nl

Gesmoorde bleekselderij

Bleekselderij is niet een groente die ik heel snel associeer met een warm gerecht. Negen van de tien keer gebruik ik de groene stengels alleen rauw in een salade of in de soep. Dat is ook warm natuurlijk maar je snapt wat ik bedoel. Omdat ik momenteel natuurlijk wat meer in de paleo gerechten zit leek het me leuk om hier een paleo versie van te maken. Het gerecht is glutenvrij, zuivelvrij en paleo, maar kan heel makkelijk naar jouw smaak worden omgetoverd door het te veranderen met kaas of een andere soort melk. Heerlijk bij bijvoorbeeld geroosterde kalkoen of een mooie lamsbout!

Gesmoorde bleekselderij
Voorbereiding
10 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
25 mins
 

Dit eenvoudige bijgerecht is lekker met kip of lam

Soort: Bijgerecht
Keuken: paleo
Keyword: bleekselderij
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 30 gr ghee of kokosolie
  • 1 struik bleekselderij in stukken van 5 cm
  • 500 ml groentenbouillon
  • 2 tl citroenrasp
  • 3 el citroensap
  • 3 el amandelmelk
  • 2 eidooiers
  • 1 el arrowroot
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 tl grove mosterd
  • 1-2 el gehakte oregano/peterselie
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een ondiepe ovenschaal goed in.

  2. Smelt de ghee of kokosolie in een grote koekenpan of hapjespan en leg de stukken bleekselderij er. Bak het geheel even goed door en schep de bleekselderij af en toe om. Doe de deksel op de pan en smoor een minuut of 2.

  3. Giet de bouillon erbij en de citroenrasp en het sap. Stoof voor 10 minuten. Haal vervolgens uit de pan en leg de bleekselderij in de ovenschaal. Hou iets van het stoofvocht apart.

  4. Klop in een kom de amandelmelk, eidooiers en arrowroot bij elkaar. Doe iets van het kookvocht erdoor. (1-2 el) Doe over in een koekenpan en breng al roerend aan de kook. Laat het niet te hard gaan. Roer tot het indikt.

  5. Voeg nootmuskaat en mosterd toe aan het mengsel. En breng op smaak met zout en peper. Giet over de bleekselderij en zet in de oven voor een minuut of 15. Strooi voor het serveren de verse kruiden eroverheen.

Receptnotities

Eet je niet paleo dan is dit ook erg lekker met wat geraspte kaas erover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos