Simone's Kitchen

Gesmoorde bleekselderij – bijgerecht voor kerst

Gesmoorde bleekselderij | simoneskitchen.nl

Gesmoorde bleekselderij

Bleekselderij kennen we allemaal wel natuurlijk als de groente die je verwerkt in de soep of in een salade. Maar wist je dat je met bleekselderij echt nog veel meer kunt doen?

Neem nu dit gerecht met gesmoorde bleekselderij. Door het smoren wordt de smaak van de bleekselderij totaal anders. Het wordt zacht en door de saus bovendien lekker romig. Ik maakte hier een paleo versie van de gesmoorde bleekselderij, maar eet je wel kaas dan is een kaaskorstje hier ook heel erg lekker.

Uitzoeken van bijgerechten

Gek genoeg vind ik het uitkiezen van de bijgerechten voor de kersttafel altijd het lastigste. Hoofdgerecht en voor en na is altijd zo gepiept maar dan komt de vraag: wat moet je erbij serveren? Natuurlijk kun je gaan voor klassiekers zoals lekkere geroosterde spruitjes of geroosterde groenteschotel maar eerlijk is eerlijk, je wilt ook wel eens iets anders. Toch?

Bijgerecht voor de kerst: gesmoorde bleekselderij | simoneskitchen.nl

Gesmoorde bleekselderij

Bleekselderij is niet een groente die ik heel snel associeer met een warm gerecht. Negen van de tien keer gebruik ik de groene stengels alleen rauw in een salade of in de soep.

Dat is ook warm natuurlijk maar je snapt wat ik bedoel. Omdat ik momenteel natuurlijk wat meer in de paleo gerechten zit leek het me leuk om hier een paleo versie van te maken.

Het maken van de ovenschotel is makkelijk en je kunt het al grotendeels voorbereiden en alleen vlak voor serveren nog even in de oven doen. Op die manier is het een low-stress gerecht en zoals gezegd aanpasbaar naar wens.

De gesmoorde bleekselderij is glutenvrij, zuivelvrij en paleo, maar kan heel makkelijk naar jouw smaak worden omgetoverd door het te veranderen met kaas of een andere soort melk. Hier gebruikte ik amandelmelk, maar vervang dit gerust voor gewone melk (ook lekker met een scheutje slagroom erbij) of bijvoorbeeld havermelk of iets anders. Heerlijk bij bijvoorbeeld geroosterde kalkoen of een mooie lamsbout!

Gesmoorde bleekselderij | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Gesmoorde bleekselderij

Dit eenvoudige bijgerecht is lekker met kip of lam
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 25 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 30 gr ghee of kokosolie
  • 1 struik bleekselderij in stukken van 5 cm
  • 500 ml groentenbouillon
  • 2 tl citroenrasp
  • 3 el citroensap
  • 3 el amandelmelk
  • 2 eidooiers
  • 1 el arrowroot
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 tl grove mosterd
  • 1-2 el gehakte oregano/peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een ondiepe ovenschaal goed in.
  • Smelt de ghee of kokosolie in een grote koekenpan of hapjespan en leg de stukken bleekselderij er. Bak het geheel even goed door en schep de bleekselderij af en toe om. Doe de deksel op de pan en smoor een minuut of 2.
  • Giet de bouillon erbij en de citroenrasp en het sap. Stoof voor 10 minuten. Haal vervolgens uit de pan en leg de bleekselderij in de ovenschaal. Hou iets van het stoofvocht apart.
  • Klop in een kom de amandelmelk, eidooiers en arrowroot bij elkaar. Doe iets van het kookvocht erdoor. (1-2 el) Doe over in een koekenpan en breng al roerend aan de kook. Laat het niet te hard gaan. Roer tot het indikt.
  • Voeg nootmuskaat en mosterd toe aan het mengsel. En breng op smaak met zout en peper. Giet over de bleekselderij en zet in de oven voor een minuut of 15. Strooi voor het serveren de verse kruiden eroverheen.

Notities

Eet je niet paleo dan is dit ook erg lekker met wat geraspte kaas erover
Gang: Bijgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: bleekselderij

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.