Een overheerlijke quiche met zalm, prei, doperwtjes en creme fraiche. De zalm is wilde zalm en gebruik je eenvoudig uit blik! Meer details vind je hieronder.

Quiche met zalm

Quiche met zalm en prei

Ik ben dol op zalm, maar met alle verhalen die je tegenwoordig hoort over misstanden in de zalmkwekerij, vind ik het wel extra belangrijk om te kiezen voor duurzame wilde zalm. Koop je dat los dan is het vaak lastig te achterhalen waar de zalm precies vandaan komt. Daarom kies ik meestal voor duurzame wilde Alaska zalm uit blik. Dan weet je zeker dat je goed zit. Bovendien is wilde Alaska zalm aantoonbaar gezonder dan kweekzalm.

SAMENWERKING

Duurzaam

Ik zag recent een documentaire waarin werd getoond hoe kweekzalm zorgt voor het vernietigen van de wilde zalm populatie. Dat is een groter probleem dan je denkt. Kiezen voor wilde zalm is beter voor de zalm, duurzamer en gezonder.

Quiche met wilde zalm

Wild Alaska Seafood Month

Het is bovendien deze maand ‘Wild Alaska Seafood Month‘ dus dat leek me een uitstekende gelegenheid om een paar recepten met wilde zalm voor je te bedenken. Ik vind het sowieso heel handig om zalm uit blik te gebruiken. Kun je zo kant- en klaar in deze heerlijke quiche met zalm en prei verwerken. Om de quiche te maken gebruik ik kant- en klaar deeg voor hartige taart. Je kunt het deeg ook zelf maken als je dat wilt of gebruik een korst van bijvoorbeeld zoete aardappel zoals je in dit recept voor de zoete aardappelquiche terug vindt.

De zalm quiche bevat vervolgens prei en doperwtjes, maar wil je andere groente gebruiken dan kun je die eenvoudig vervangen. (zie tips hieronder) De prei bak ik aan in een koekenpan zodat die zacht wordt en zoet. De doperwten kun je uit de vriezer zo rechtstreeks in de quiche verwerken. Lekker makkelijk. Voor de wilde zalm is het handig om – afhankelijk van merk – even te checken of er geen graatjes in de zalm zitten. Dat staat ook meestal op het blikje vermeld maar ik check het altijd voor de zekerheid.

Quiches met zalm uit blik

Blind bakken

Om te zorgen dat de korst goed gaar wordt, bak ik deze altijd eerst even blind voor een minuut of 15. Dat is extra tijd maar komt de smaak van de quiche met zalm wel echt ten goede. Om de quiche blind te bakken leg je het deeg in de vorm of vormpjes. Vervolgens bekleed je deze met een stuk bakpapier en je verzwaart het met bakbonen (droge rijst of droge peulvruchten werken ook) Bak de vorm op deze manier voor ongeveer 10-15 minuten. Haal dan uit de oven en verwijder bonen en bakpapier. Bak nog 5 minuten extra en voeg dan de vulling toe.

Bakken van de quiche met zalm

Eenmaal voorgebakken kun je de quiche gaan vullen met je ingrediënten. Verdeel eerst de gebakken prei over de bodem, daaroverheen komen de doperwtjes.

Quiche met stukjes zalm, doperwten en prei

De eieren klop ik los met de creme fraiche, verse bieslook en peper en zout. Giet dit over de prei en doperwten heen. Verdeel de zalmflakes over de quiche en bak af in de oven in ongeveer 20 minuten of tot het eimengsel gestold is.

Quiche met zalm

Quiche met zalm en prei

Nog geen review
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

√Lekker makkelijk √Snel klaar √Met wilde Alaska zalm √Bron van omega-3
Deze heerlijke mini quiches met zalm en prei zijn ideaal als snack voor tussendoor, als onderdeel van de avondmaaltijd of als lunch. Heerlijk warm, maar ook koud zijn ze lekker.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Materiaal

  • 4 kleine quiche vormpjes of 1 grotere

Ingrediënten

  • 1 rol deeg voor hartige taart
  • 2 stengels prei in dunne ringen
  • 100 gr doperwten uit de diepvries
  • 3 eieren
  • 120 gr creme fraiche
  • peper en zout
  • 100 gr Geraspte kaas
  • 1 blik wilde zalm 140 gr

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet 4 mini quiche vormpjes in (of gebruik 1 groot exemplaar) en beleg het het deeg. Leg een stuk bakpapier op elk vormpje en verzwaar met bakbonen.
  • Bak het deeg 15 minuten in de oven. Haal eruit en verwijder bakbonen en bakpapier. Zet nog voor 5 minuten terug.
  • Terwijl je deeg bakt, bereid je de prei voor. Bak deze in wat olie tot mooi zacht. Klop de eieren los met de creme fraiche, peper en zout en geknipte bieslook.
  • Zodra je deeg is voorgebakken haal je het uit de oven en je verdeeld nu de prei, de doperwten en de stukjes zalm over je vormpjes.
  • Giet hier je mengsel van ei en creme fraiche overheen. Optioneel kun je er eerst nog wat geraspte kaas overheen strooien voor je ze afbakt. Bak de quiches in de oven voor 20 minuten of tot gaar en goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 313kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 13g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 182mg | Natrium: 252mg | Kalium: 238mg | Vezels: 2g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1803IU | Vitamine C: 16mg | Calcium: 248mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.