Deze lekkere wortelschotel maak je met geraspte en gebakken wortel en je vult dit aan met bloemkoolrijst en doperwtjes. Makkelijk en snel voor doordeweeks.

Wortelschotel

Wortelschotel met bloemkool, doperwtjes en cashewnoten

Voor doordeweeks hou ik van snelle gerechten. En dan liefst wel met lekker veel groente. Deze wortelschotel voldoet aan alle voorwaarden voor een dergelijk makkelijk recept. Het zit vol met groentes, is snel en makkelijk om te maken en super lekker. Want dat laatste is natuurlijk een voorwaarde voor gezond eten. Het moet ook lekker zijn!

Ik heb hier de groente zelf geraspt, maar wil je het nog sneller dan kun je natuurlijk voor kant- en klaar geraspt gaan. Onthoud wel dat dat een stuk duurder is. Winterpeen kost weinig, maar een zakje geraspte wortel is in verhouding peperduur. Hetzelfde geldt voor bloemkool. Kant- en klaar geraspt is duur, maar een hele bloemkool levert je én veel meer op én het is een stuk goedkoper. Aan jou dus de keus wat je belangrijk vindt.

Wortelschotel met bloemkool

Lekker veel groente

Na mijn reis door Mexico (in januari) was ik wel even toe aan lekker veel groente. Dat ontbreekt nogal eens als je op reis bent. Overdosis taco’s wel gegeten en binnenkort komen er zeker nog wat Mexicaans geïnspireerde recepten online, want de Mexicaanse keuken is heerlijk. Maar eerst dus even bijtanken met groente.

Je begint het maken van de wortelschotel met het bakken van de uitjes. Hier voeg je de knoflook aan toe en vervolgens de specerijen. Ik gebruikte hier garam masala en kurkuma maar je kunt dit eventueel ook vervangen voor andere specerijen naar smaak. Of eenvoudigweg met peper en zout is ook zeker een optie. Wat dat betreft is de wortelschotel relatief makkelijk om mee te varieëren.

Bloemkool

Na het bakken van de ui en de knoflook en het toevoegen van de specerijen voeg ik eerst de wortel toe. Die heeft iets meer tijd nodig dan de bloemkool dus die laat ik even rustig bakken tot het rauwe ervan af is. Dat duurt niet lang als het geraspt is. Ongeveer een minuut of vijf is voldoende. Dan voeg je de bloemkool toe en de doperwtjes en je bakt het geheel op hoog vuur tot de wortelschotel gaar is.

Om het te serveren gebruik ik gebakken cashewnootjes, verse koriander en ik maak een eenvoudige dressing met kokosyoghurt.

Wortelschotel

Wortelschotel met komkommer

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Deze lekkere wortelschotel maak je met bloemkool, doperwtjes en pittige specerijen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Materiaal

  • rasp

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 3 winterwortels geraspt
  • 100 gr bloemkoolrijst of broccoli
  • 150 gr doperwten bevroren
  • 50 gr cashewnoten geroosterd
  • 5 mini komkommers in de lengte doormidden
  • verse koriander om te serveren

Dressing

  • 3 el kokosyoghurt om te serveren (dressing van maken)
  • 1 el limoensap
  • 1 tl honing
  • peper en zout

  • Verhit een hapjespan of ruime koekenpan op medium vuur met wat olie. Voeg hier de gesnipperde ui aan toe en bak deze tot glazig.
  • Voeg nu de knoflook en de gember toe en bak deze even mee. Strooi de specerijen (garam masala en de kurkuma) erover en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg nu de geraspte wortel toe en bak het geheel lekker op tot de wortel wat glazig begint te worden. Op dit punt voeg je de bloemkoolrijst en de doperwtjes toe en je bakt het geheel tot het gaar is. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Snij de mini komkommers in de lengte doormidden.
  • Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen. Serveer de wortelschotel met de verse koriander, komkommer en de cashewnoten en drizzle de dressing eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 419kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwit: 17g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Natrium: 105mg | Kalium: 2022mg | Vezels: 14g | Suiker: 30g | Vitamine A: 16652IU | Vitamine C: 88mg | Calcium: 217mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.