Alles over schorseneren | simoneskitchen.nl

Vandaag zetten we een (bijna) vergeten groente centraal, schorseneren.

Als je die vieze, gronderige, bruine stengels op de markt ziet, gaat niet spontaan de mondwaterkraan lopen.
Maar net als boeken, mag je schorseneren niet direct op de buitenkant afrekenen.
De bijnaam winterasperge hebben ze niet voor niets, want deze groente blijkt onder zijn aardbruine schil een heerlijk, romige verrassing te hebben met een delicate nootsmaak.

Scorzo Nera

De naam schorseneren komt heel waarschijnlijk uit het Italiaans, waar ‘Scorzo Nera’ Zwarte Schil betekent.
Zelf vind ik een andere verklaring weer spannender. Die zegt dat de naam van het Spaanse ‘escurco negra’ is afgeleid; wat dan weer Zwarte Adder, betekent.
Naast deze ‘zwarte’ schorseneren, bestaan er ook nog wilde schorseneren. Er zijn zelfs schorseneren met een witte schil, die heten haverwortel of ook wel morgenster.
Deze type schorseneren zijn veel schaarser en dus ook moeilijker te vinden in de winkel of op de markt.

Alles over schorseneren

Schorseneren zijn op dezelfde manier als asperge met andere smaken te combineren.
Dus lekker met mooie ham en een ei, maar ook goed geschikt om romige soep van te maken.
Ze worden ook wel keukenmeidenverdriet genoemd en dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat het schillen en schoonmaken van deze groente een berucht iets hebben gemaakt.

Armeluis asperge

Want veel mensen kennen de verhalen over schorseneer wel dat je bij het schillen compleet en finaal onder de plakrommel komt te zitten.
En dan zorgt die plakbende er ook nog voor dat je handen vreselijk verkleuren.
Inmiddels zijn de tijden veranderd en hebben we plastic in de keuken, dus ook een oplossing om ‘ellendevrij’ deze ‘armeluisasperge’ van zijn jasje te ontdoen.

Schorseneren

Ik heb het merendeel van de schiltips overgenomen van Okke, die een complete site heeft gewijd aan schorseneren, maar voor de volledigheid vertel ik het hier nog een keer (en geef een paar extra tips):

Schorseneren schillen zonder ellende:

  1. Leg keukenhandschoenen (ik heb van die plastic wegwerphandschoentjes gekocht bij een voordeelwinkel. Ook ideaal als je veel pepers moet snijden), een afwasborstel, dunschiller en een oude krant klaar. Wanneer je geen krant hebt, of je weet niet wat een krant is: Niet je Ipad met nieuws.nl aan eronder leggen! Doe maar een reclamefolder die door de bus is gegooid. Wanneer je een ‘geen reclamesticker’ op je brievenbus hebt, pak je wat keukenrol.
  2. Zet ook een pan met water en wat azijn, of een pan met melk klaar.
  3. Trek de handschoenen aan en borstel het zand van de groente onder de stromende kraan
  4. Schil vervolgens de schorseneren met de dunschiller boven de krant, maar laat het kopje er nog even aanzitten (da’s makkelijker vasthouden bij het schillen).
    Controleer goed of er geen zwarte pitjes zijn blijven zitten, want die zien er straks lelijk uit na het bereiden.
    Wanneer de schorseneer helemaal schoon is, kopje eraf snijden en snel in de pan met azijnwater of melk om te voorkomen dat hij verkleurt (verkleurt echt heel snel, dus gooi hem zsm in het vocht).
  5. Handschoentje in de plasticbak, krant in de GFT bak en klariko. Wat nou verdriet?

Hier nog een paar tips en weetjes met schorseneren:

  • Schorseneren kunnen ook in potjes gekocht worden, maar zijn dan vaak slapjes. Wanneer je echt wilt genieten van deze prachtige groente koop ze dan vers op de markt en maak ze zelf schoon. Met bovenstaande tips is dat toch een fluitje van een cent geworden
  • Let er bij het kopen op dat deze groente stevig aanvoelt en niet slapjes buigt. Schorseneer is een wortel en moet dus ook als een wortel aanvoelen
  • Schorseneren hebben een hele genuanceerde nootsmaak. Gebruik daarom niet te sterke kruiden, omdat deze dan al snel te overheersend zijn
  • Ga je schorseneren koken? Dan geeft het koken in bouillon meer smaak aan de groente dan wanneer je in water kookt
  • Wanneer je ze kookt, test ze dan op gaarheid door met een vork voorzichtig te prikken. Het moet aanvoelen als een vastkokende aardappel die gaar is.
  • Schorseneren kunnen ook heel goed gestoomd, gepureerd of gegrild worden. Lekker!
  • Heb je ondanks de schiltips toch nog van dat vocht op je handen gekregen en is dit verkleurd? Verwijder de ‘roestplek’ dan met wat citroensap.

De smaak van schorseneren combineert goed met smaken als: biet, anijs, noten, peterselie, de bekende provinciaalse kruiden en zelfs vanille.
Zelf vind ik het heel lekker om over de gekookte schorseneren een mooie scheut goede basilicumolie te gieten. Heerlijk!

En toen kwamen we tot de schokkende ontdekking dat ook wij deze prachtige groente een klein beetje vergeten waren, want we hebben jandosie! geen enkel recept met schorseneren op onze site staan! Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen dus binnenkort een mooi recept met deze heerlijke, delicate groente.

Delen is fijn!