Simone's Kitchen

Thee gerookte eendenborstfilet met Chinese salade

Op thee gerookte eendenborstfilet | simoneskitchen.nl

Ik had het al gezegd natuurlijk…. Na die eerste eend volgden er vele andere… Maar allemaal hadden ze gemeen dat we ze op de vertrouwde wijze maakten. Gebraden uit de koekenpan…. Dus toen ik van Peter en Mary in onze derde mystery box challenge een pakje eendenfilet, thee en nog wat attributen kreeg moest ik wel even op mijn achterhoofd krabben.
Het originele recept van deze eend is van Amina, een van de deelnemers van – wat anders – masterchef Australië.

Op thee gerookte eendenborstfilet | simoneskitchen.nl
Puur bij toeval hadden we de avond ervoor op de kookclub een eend gerookt dus dat was puur toeval, maar kwam bijzonder goed van pas.
De lijst met ingrediënten en handelingen van dit recept is lang, maar laat je daardoor niet afschrikken. Het is niet zo moeilijk als het lijkt en als je het recept stap voor stap volgt is het goed te doen.
Een van de onderdelen is thee laten trekken in de olijfolie voor 45 minuten. Ik had daar heel wat van verwacht maar de smaak viel een beetje tegen. Niet van het eindresultaat maar van de olijfolie… 🙂
Dit is echt een top gerechtje en heel erg mooi voor een kerstdiner!

Op thee gerookte eend
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Thee gerookte eendenborst met Chinese salade

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1/4 cup olijfolie
  • 2 el zwarte thee
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/2 tl szechuan peper
  • 1 tl zout

Theezout

  • 1 el zwarte thee
  • 1 tl zeezout

Ingelegde radijs

  • 4 el bruine rijst azijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl zout
  • 3 baby radijs fijn gesneden (ik heb gewone gebruikt)

Rookmengsel

  • 2 el bruine suiker
  • 1 cup zwarte thee blaadjes
  • 1 el Szechuan peper geroosterd en gemalen
  • 1 tl zout
  • 1 stuk gember in vieren gesneden
  • 2 knoflook tenen gehalveerd
  • 2 eendenborst filet met vet eraan

Chinese salade

  • 1 cup paddestoelen gehalveerd en snel gebakken in olijfolie
  • 1 el bruine rijstazijn
  • 1 kleine komkommer zaadlijsten verwijderd, dun gesneden diagonaal
  • 1 lente ui dun gesneden
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, dun gesneden
  • 1 groene chili zaadjes verwijderd, dun gesneden
  • 1/4 cup koriander blaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Voor de dressing combineer je de olijfolie en de thee in een kleine steelplan, zet die op laag vuur op en laat dit heel zachtjes pruttelen voor 45 minuten, verwijder van het vuur, haal door een zeef en laat afkoelen.
  • Combineer de sinaasappelsap, suiker, szechuan peper en het zout in een kom en druppel hier langzaam de olijfolie bij terwijl je continue blijft roeren tot het bij elkaar komt. Zet apart.

Theezout

  • Combineer de thee en het zout op een bakplaat, bak dit voor 8-12 minuten of tot het krokant is. Doe over in een vijzel en maal het tot poeder.

Ingelegde radijs

  • Voor de ingelegde radijs, combineer je de azijn, suiker en het zout in een smalle steelpan en zet die op medium vuur en breng aan de kook. Doe de radijs in een kom, giet het warme azijnmengsel eroverheen en laat dit intrekken voor 10 minuten. Giet dan af en zet het apart.

De eend

  • Leg een stuk aluminium folie op de bodem van een wok. Combineer suiker, thee, Szechuan peper, zout, gember en knoflook in een kom en verdeel dit gelijkmatig over de bodem. Doe een bamboo stoommandje in de wok, dek de wok af met een deksel. Zodra de wok heet is en aan het roken is, leg je de eendenborst met de vet kant naar boven in de stoompan, doe de deksel er weer op en rook voor 6-8 minuten of tot je het goed genoeg vind.
  • Plaats de gerookte eendenborst met de vette kant naar beneden in een koekenpan op medium hoog vuur en bak deze 6-8 minuten of tot het vel krokant is en mooi bruin. Draai en om en bak de andere kant 1 a 2 minuten. Haal uit de pan, laat even rusten en snij de eend dan.

Salade

  • Voor de salade, doe je de paddenstoelen in een kom, giet je de azijn erover, voeg je de radijs, komkommer, lente ui, chili en koriander blaadjes toe. Combineer.
  • Schep de salade op een serveer bord, leg de gesneden eend rond de salade en sprenkel het theezout erover. Serveer met de dressing in een klein kannetje er bij.

Thee gerookte eendenborst filet | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Avatar

    Wauw, dat ziet er mooi uit! Wie weet…als er nog eens een eendenborst op mijn pad belandt…

    Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!