Eendenborst is heerlijk, maar hoe bereid je de eendenborst nu op de beste manier? Ik geef je twee manieren.
Bereidingstijd: 20 minutenmin
Totale tijd: 20 minutenmin
Ingrediënten
Optie 1 voor eendenborst met dikke vetlaag
eendenborstfilet
peper
zout
kruiden naar keuze
Optie 2 voor eendenborst met dunne vetlaag
eendenborstfilet
peper
zout
kruiden naar keuze
Instructies
Optie 1
Neem een koekenpan en zet die vast klaar. Snij de eendenborst aan de vetkant in met een ruitjespatroon. Niet te diep snijden, je wilt niet in het vlees terecht komen.
Wrijf de eendenborst in met kruiden, zout en peper naar keuze.
Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in de koude pan. Je hebt geen olie of boter nodig in de pan! Laat dit rustig uitbakken (op medium tot hoog vuur. Check je temperatuur en hoe snel het gaat!) voor een minuut of tien. De eendenborst moet mooi goudbruin zijn en krokant. Het belangrijkste is dat het vet eruit komt. Daardoor krijg je een krokant korstje en ben je het merendeel van de vette rand kwijt. Draai om naar de vleeskant en bak dit nog een paar minuutjes.
Haal de eendenborst uit de pan en laat tien minuten rusten voor je hem aansijdt. Nooit meteen snijden want dan lopen alle sappen er zo uit!
Optie 2
Verhit de oven voor op 200˚C. Gebruik je een koekenpan die in de oven moet dan kun je die er straks zo inzetten. heb je die niet zet dan vast een ovenschaal in de oven zodat die ook voorverwarmd.
Snij je eendenborst weer in en wrijf in met zout, peper en kruiden naar keuze.
Bak ook weer in een droge koude koekenpan op de vetkant tot deze goudbruin en knapperig is.
Draai de eendenborst om en zet met de vetkant boven in de oven voor een minuutje of 6-8. Als je de eend eruit haalt moet het stevig aanvoelen maar nog wel meegeven.
Laat ook weer tien minuten rusten voor je de eend aansnijdt!