2elmaizenagebruik alleen hoeveel nodig is voor de juiste dikte
Crumble
75gbloem
50gboter
50gbruine suiker
50ghavermout
50ghazelnotengrof gehakt
snufje zout
Instructies
Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe de rabarber met de 140 gram suiker in een pan, voeg een beetje water toe en laat dit op laag vuur een poosje pruttelen.
Maak een crumble door de ingrediënten bij elkaar te doen en met je vingers te bewerken tot het een grove crumble is. Doe je crumble op een bakplaat, spreid het uit en bak dit voor ongeveer 5 minuten of tot het lichtbruin is.
Beboter je soufflé vormpjes twee keer. Na de eerste keer zet je ze vijf minuten in de koelkast, besmeer dan nog een keer en doe een tl suiker in de vorm. Draai het in de rondte tot de suiker alle kanten goed bedekt en klop de overtollige suiker eruit. Zet apart tot nader gebruik.
Zodra de rabarber gaar is maar nog wel stukjes heeft, voeg je de bramen toe. Je kunt ook bevroren bramen gebruiken als je geen verse kunt vinden. Doe een beetje citroensap in de pan erbij. Doe wat maizena in een klein kommetje, voeg water toe en roer tot volledig glad. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je fruitmengsel tot het dik genoeg is. Het moet een dikke puree worden. Laat dit nog 1,5 minuut koken om de maizena te garen. Doe dan je fruitpuree over in een andere kom en roer tot het afgekoelt is voor minimaal 5 minuten.
Neem de vier eiwitten en voeg een 1 el suiker eraan toe en begin met kloppen tot het glad en glanzend wordt. Voeg de rest van de 75 gram suiker toe en klop tot het stevige pieken vormt. Overklop het niet.
Doe 1/3 van de fruitpuree in een kom en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit toe en vouw dit voorzichtig door elkaar. Herhaal tot alles is gebruikt.
Neem je vormpjes en vul ze met de lepel naar beneden gericht tot aan de rand. Maak de bovenkant glad met een mes en haal een vinger over de rand van je vormpje heen zodat je zeker weet dat niks blijft plakken en je soufle zal rijsen.
Zet in de oven voor 6-7 minuten, haal ze eruit (ze moeten dan al 1-2 centimeter gerezen zijn) en doe wat crumble aan de bovenkant. Bak ze nu nog eens drie minuten.
Het toevoegen van de crumble is een optionele step die wel een groter risico op inzakken geeft. Je kunt er ook voor kiezen om de crumble te bakken in een koekenpan en deze pas later - na het bakken - toe te voegen aan de rabarber soufflé.