Deden jullie het vroeger ook? Kastanjes rapen in het bos en die dan thuis opeten? Makke kastanjes waren dat natuurlijk en in mijn gedachten kon je kastanjes makkelijk pellen. Dat pluizige puntje open trekken en dan hop velletje eraf… Maar ja, het wordt een ander verhaal als je het velletje dat erom heen zit ook eraf wilt halen! Dus hebben kastanjes en ik een haat-liefde verhouding. Ik vind ze heerlijk, maar ik zou dan wel graag willen dat ik ze al gepeld en al kon kopen. En dat is hier in de buurt niet zo eenvoudig (als ik iets over het hoofd zie laat het me even weten waar ik ze wel gepeld kan vinden!)

Het is niet dat ik nou dagelijks kastanjes eet. Twee jaar geleden was het eigenlijk de allereerste keer dat ik kastanjes verwerkte in de kalkoenvulling voor kerst. Onwijs lekker, maar man, man, wat hebben wij gevloekt op de rot kastanjes. Kun je je ongeveer voorstellen hoeveel kastanjes je nodig hebt voor een grote kalkoen? Heel niet over nagedacht natuurlijk toen we ze kochten. Dat zouden we wel even fiksen. Gelezen hoe je het het beste aan kunt pakken; insnijden, koken en dan – terwijl ze nog heet zijn – het velletje eraf trekken. Tuurlijk… Heb jij wel eens kokend hete kastanjes gepeld? Is best lastig kan ik je vertellen. Sterker nog, Tom en ik hadden allebei de blaren op onze vingers staan… Maar goed, het is gelukt uiteindelijk en in deze salade heb je er niet zoveel nodig.

Ik heb de kastanjes na het pellen nog even cripsy gebakken in hete olie en dat is erg lekker in deze salade. Dezelfde dag aten we de rest van de kastanjes met een risotto en champignons en dat leek nergens op, maar dit was een geslaagde combinatie!

Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Spelt salade met kastanje

Een lekkere salade met spelt en kastanjes. Het gerecht is in principe vegetarisch. Ik gebruikte er ham bij omdat ik die nog had liggen, maar is geen must
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 50 gr kastanje gekookt en geschild
  • 75 g spelt
  • 75 gr granaatappelpitjes
  • 3/4 appel
  • Handvol gemengde salade blaadjes
  • bieslook

Voor de dressing;

  • 2,5 el rode wijn azijn
  • 2 el hazelnoot olie
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl dijon mosterd
  • zout
  • peper

Instructies

  • Hak de kastanjes in kleine stukjes en bak ze snel in een pan met hete olie tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de spelt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, laat uitlekken en afkoelen.
  • Schil de appel en snij hem in blokjes. Ik had een kleine appel en heb drie partjes gebruikt. Snij de bieslook in kleine stukjes.
  • Maak de dressing door de ingredienten te combineren en roer goed om tot alles gecombineerd is. Proef en voeg zout en peper toe waar nodig.
  • Zet de salade in elkaar door alle ingredienten in een kom te combineren en roer het door. Doe een beetje van de dressing door de salade en serveer de rest apart erbij. Voeg er optioneel rauwe ham aan toe.
Gang: Maaltijdsalade
Keuken: Hollandse
Trefwoord: spelt
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 496kcal, Koolhydraten: 55g, Eiwit: 7g, Vet: 30g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 21g, Natrium: 69mg, Kalium: 477mg, Vezels: 7g, Suiker: 15g, Vitamine A: 278IU, Vitamine C: 22mg, Calcium: 29mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!