Simone's Kitchen

Zelf yoghurt maken is heel eenvoudig

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Maak zelf je eigen yoghurt

Je kunt natuurlijk heel goed lekkere en gezonde yoghurt gewoon in de winkel kopen. Aan yoghurt soorten is niet direct een gebrek en de meesten zijn allemaal puur natuur dus waarom zou je eigenlijk kiezen voor het zelf maken?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog niet helemaal uit ben maar ik heb nu eenmaal de neiging om dingen uit te proberen. En zelf yoghurt maken stond al een tijdje op mijn lijst van ‘things to do’. En het toeval wil dat ik al een tijdje in het bezit ben van een bosch Autocook waar een yoghurt functie op zit.

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Super eenvoudig

Ik vond het in het apparaat echt super eenvoudig en makkelijk om zelf te doen. Het fijne van een apparaat is dat je je niet druk hoef te maken over de temperatuur. Je volgt de instructies en vervolgens is het wachten tot 8 uur later je yoghurt klaar is. Het schijnt dat je door yoghurt zelf te maken ervoor kunt zorgen dat het merendeel van de lactose uit de yoghurt verdwijnt tijdens het fermentatie proces. Heb je dus een lactose intolerantie dan ben je daar wellicht mee geholpen zodat je je eigen yoghurt kunt maken en eten. Maar vraag dat vooral even na want ik durf je niet te garanderen dat het werkt. Maar wellicht het proberen waard.

Het zelf maken is behalve leuk ook gezond en je weet in ieder geval zeker dat er geen rare toevoegingen aan je yoghurt zijn. Heb je eenmaal yoghurt gemaakt dan kun je makkelijk weer een nieuwe hoeveelheid maken door een beetje van je yoghurt apart te houden en dat weer te gebruiken voor de nieuwe batch.

Yoghurt zelf maken zonder machine

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Natuurlijk kun je ook yoghurt maken zonder dat er een machine aan te pas komt. Hiervoor heb je niet veel meer nodig en het is het makkelijkste om dit te bereiden in een dikke gietijzeren pan (zoals creuset bijvoorbeeld) In het recept hieronder staan twee bereidingswijzen. Eentje voor de machine en eentje zonder machine.

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

En heb je eenmaal die yoghurt gemaakt dan kun je bijvoorbeeld deze heerlijke pannacotta met licor43 maken!

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Zelf yoghurt maken

Hoe maak je zelf yoghurt? Het is eenvoudiger dan je denkt met deze stappen!
Voorbereidingstijd: 1 uur 10 min
Bereidingstijd: 4 uur
Yoghurt maker: 8 uur
Porties: 1 liter

Benodigdheden

  • 1 gietijzeren pan
  • een oven die niet aanstaat
  • suikerthermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
  • garde
  • Bosch Autocook

Ingrediënten

  • 1 liter volle biologische melk
  • 50 gr biologische volle yoghurt

Instructies

Met machine

  • Verwarm de melk tot 38-40˚C in de autocook. In het yoghurt programma druk je op start. Als er op het schermpje wordt afgeteld heeft de melk de temperatuur bereikt. Stop het programma
  • Meng nu de 50 gr yoghurt met ongeveer 125 ml van de verwarmde melk.
  • Doe dit mengsel bij de rest van de melk en sluit het deksel.
  • Selecteer het yoghurt programma, druk op short en druk op start.
  • Zodra het signaal klinkt (duurt 8 uur) doe je de deksel open en zet je de yoghurt snel in de koeling.

Zonder machine

  • Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
  • Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
  • Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
  • Roer het door met een garde en je bent klaar! Koel de yoghurt direct terug en bewaar in de koelkast een paar dagen tot een week.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: kokosyoghurt, Yoghurt maken, zelf yoghurt maken
Auteur: Simone van den Berg

Voedingswaarde

Calorieën: 641kcal, Koolhydraten: 50g, Eiwit: 33g, Vet: 34g, Verzadigd vet: 20g, Cholesterol: 107mg, Natrium: 453mg, Kalium: 1398mg, Suiker: 53g, Vitamine A: 1620IU, Calcium: 1191mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

11 comments

  1. Avatar

    Wil graag natuurlijker eten en zelf yogurt maken

  2. Avatar

    vooral goed om zelf te maken om de hoeveelheid plastic in de wereld te verminderen!!

    • Avatar

      Ja precies ipv 1 pak yoghurt (wat niet eens altijd in een plastic verpakking zit) heb ik nu 1 plastic potje met melkzuurbacteriecapsules gekocht, 1 plastic verpakt pak griekse yoghurt. 2 plastic verpakte pakken volle kokosmelk (in blik is blijkbaar altijd halfvol en schijnt niet te werken) en 2 liter volle melk, uiteraard ook in een plastic verpakking. Dat allemaal omdat meneer het leuk lijkt om zelf yoghurt te maken.

  3. Pingback: Terugblik op 2018 - de hoogte- en dieptepunten! | Simone's Kitchen

  4. Avatar

    Zo leuk om zelf zonder machine yoghurt te maken, mag het ook in T&T kookpot in inox ?

  5. Avatar

    Kook 1 1/2 liter melk.
    Laat 1 uur afkoelen op de warmte bron.
    Giet dan het melk in een thermoskan met een eetlepel yoghurt.
    Even roeren en thermoskan sluiten.
    Na ongeveer 8 uren is het yoghurt.
    Het is me nog nooit mis lukt!
    Heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.