Zelf yoghurt maken
Zelf yoghurt maken is niet ingewikkeld en ik geef je hier twee manieren. Uit de instant pot en uit een gewone pan. Beide manieren zijn makkelijk om te volgen en geven je een heerlijk romige yoghurt.
Zelf yoghurt maken
Je kunt natuurlijk heel goed lekkere en gezonde yoghurt gewoon in de winkel kopen. Aan yoghurt soorten is niet direct een gebrek en de meesten zijn allemaal puur natuur dus waarom zou je eigenlijk kiezen voor het zelf maken?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog niet helemaal uit ben maar ik heb nu eenmaal de neiging om dingen uit te proberen. En zelf yoghurt maken stond al een tijdje op mijn lijst van ’things to do’. En het toeval wil dat ik al een tijdje in het bezit ben van een instant pot waar een yoghurt functie op zit.
Yoghurt uit de instant pot
Ik vond het in het apparaat echt super eenvoudig en makkelijk om zelf te doen. Het fijne van een apparaat is dat je je niet druk hoef te maken over de temperatuur. Je volgt de instructies en vervolgens is het wachten tot 8 uur later je yoghurt klaar is.
Op de instant pot zit een yoghurt functie. Als je de melk in de instant pot doet druk je twee keer op de yoghurt knop tot je ‘boil’ in beeld ziet. Dat verhit de yoghurt tot ongeveer 60 ˚C. Als het apparaat piept is de melk op de goede temperatuur.
Je doet nu de deksel eraf en laat het iets afkoelen voor je de yoghurt erbij doet. Roer even goed door en doe de deksel weer op de pan. Zet de instant pot nu aan op de yoghurtfunctie en kies een tijd tussen de 8 uur en 24 uur. Ik heb 12 uur aangehouden (na 8 uur bleek de yoghurt nog veel te vloeibaar dus nog wat door laten pruttelen
Yoghurt zelf maken zonder machine
Natuurlijk kun je ook yoghurt maken zonder dat er een machine aan te pas komt. Hiervoor heb je niet veel meer nodig en het is het makkelijkste om dit te bereiden in een dikke gietijzeren pan (zoals creuset bijvoorbeeld) In het recept hieronder staan twee bereidingswijzen. Eentje voor de instant pot en eentje zonder machine.
Heb je geen instant pot dan is het handig om de pan met de yoghurt in wording in een dichte oven (die niet aanstaat) te doen voor een gecontroleerde temperatuur.
Is zelfgemaakte yoghurt goedkoper?
Ik heb voor het maken van de yoghurt een liter biologische volle melk gekocht. Deze was € 1,49. Nu had ik natuurlijk ook wat yoghurt nodig, maar heb je eenmaal yoghurt gemaakt dan kun je altijd weer je eigen yoghurt gebruiken om weer een nieuwe batch te maken.
De biologische volle yoghurt die ik altijd koop kost € 1,69 voor 500 gram. Met dit recept hou je ongeveer 500 gram yoghurt over. Dus je bent (iets) goedkoper uit door je yoghurt zelf te maken. Het voordeel is natuurlijk ook dat het extra lekker is!
Bovendien kun je er ook nog allerlei smaken aan toevoegen als je dat wilt. Vanille bijvoorbeeld.
En heb je eenmaal die yoghurt gemaakt dan kun je bijvoorbeeld deze heerlijke pannacotta met licor43 maken!
Zelf yoghurt maken
Benodigdheden
- 1 gietijzeren pan
- een oven die niet aanstaat
- suikerthermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
- garde
- Instant pot
Ingrediënten
- 1 liter volle biologische melk
- 50 gr biologische volle yoghurt
Instructies
Met instant pot
- Doe een liter melk in de instant pot en druk op de yoghurt knop tot 'boil' in beeld verschijnt. Doe de deksel op de pot (ventiel open laten staan) en wacht tot het apparaat gepiept heeft. Haal nu de deksel eraf en laat het een beetje afkoelen.
- Meng nu de 50 gr yoghurt met de melk en roer het geheel goed door.
- Sluit het deksel weer en druk weer op het yoghurt programma. Selecteer een tijd (ik heb 12 uur aangehouden) en ga wat anders doen.
- Zodra het signaal klinkt haal je de yoghurt uit de instant pot. Het is nu nog heel dun. Dit omdat er nog wei doorheen zit. Doe de yoghurt in een zeef met een kaasdoek of een schone theedoek en laat het een nacht uitlekken. Hoe langer je het laat uitlekken des te dikker de yoghurt wordt.
Zonder machine
- Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
- Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
- Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
- Roer het door met een garde en je bent klaar! Ook hier geldt dat de yoghurt dikker wordt als je het laat uitlekken. Koel de yoghurt en bewaar tot maximaal een week in de koeling.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
top!!
Kook 1 1/2 liter melk.
Laat 1 uur afkoelen op de warmte bron.
Giet dan het melk in een thermoskan met een eetlepel yoghurt.
Even roeren en thermoskan sluiten.
Na ongeveer 8 uren is het yoghurt.
Het is me nog nooit mis lukt!
Heerlijk
In mijn boekje van de yoghurtmaker stond 100g yoghurt op 1 liter melk, misschien daarom dat mijn yoghurt te korrelig is, wel lekker van smaak, maar heb hem ook maar 7u maten staan, volgende x proberen met minder yoghurt en langer fermenteren… ☺️
Het is altijd lastig om te oordelen waarom iets wel of niet werkt. Maar ja nog een keer proberen is een goed idee! 😉
Zo leuk om zelf zonder machine yoghurt te maken, mag het ook in T&T kookpot in inox ?
Hoi Karine. Dat mag vast wel maar ik heb geen idee wat dat voor apparaat is.. 😉
Pingback: Terugblik op 2018 - de hoogte- en dieptepunten! | Simone's Kitchen
vooral goed om zelf te maken om de hoeveelheid plastic in de wereld te verminderen!!
Ja precies ipv 1 pak yoghurt (wat niet eens altijd in een plastic verpakking zit) heb ik nu 1 plastic potje met melkzuurbacteriecapsules gekocht, 1 plastic verpakt pak griekse yoghurt. 2 plastic verpakte pakken volle kokosmelk (in blik is blijkbaar altijd halfvol en schijnt niet te werken) en 2 liter volle melk, uiteraard ook in een plastic verpakking. Dat allemaal omdat meneer het leuk lijkt om zelf yoghurt te maken.
Hahahaha Dennis… Wel waar ook denk ik… 😉
Beste Dennis,
Melk haal je, op de fiets, rechtstreeks bij een boer in, herbruikbare glazen flessen. Yoghurt kun je, na het een keer gekocht te hebben, gewoon van een beetje van je eigen gemaakte product opnieuw maken.
Succes!
Wil graag natuurlijker eten en zelf yogurt maken
Lekker Marion!