Zelf yoghurt maken is niet ingewikkeld en ik geef je hier twee manieren. Uit de instant pot en uit een gewone pan. Beide manieren zijn makkelijk om te volgen en geven je een heerlijk romige yoghurt.

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Zelf yoghurt maken

Je kunt natuurlijk heel goed lekkere en gezonde yoghurt gewoon in de winkel kopen. Aan yoghurt soorten is niet direct een gebrek en de meesten zijn allemaal puur natuur dus waarom zou je eigenlijk kiezen voor het zelf maken?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog niet helemaal uit ben maar ik heb nu eenmaal de neiging om dingen uit te proberen. En zelf yoghurt maken stond al een tijdje op mijn lijst van ’things to do’. En het toeval wil dat ik al een tijdje in het bezit ben van een instant pot waar een yoghurt functie op zit.

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Yoghurt uit de instant pot

Ik vond het in het apparaat echt super eenvoudig en makkelijk om zelf te doen. Het fijne van een apparaat is dat je je niet druk hoef te maken over de temperatuur. Je volgt de instructies en vervolgens is het wachten tot 8 uur later je yoghurt klaar is.

Op de instant pot zit een yoghurt functie. Als je de melk in de instant pot doet druk je twee keer op de yoghurt knop tot je ‘boil’ in beeld ziet. Dat verhit de yoghurt tot ongeveer 60 ˚C. Als het apparaat piept is de melk op de goede temperatuur.

Je doet nu de deksel eraf en laat het iets afkoelen voor je de yoghurt erbij doet. Roer even goed door en doe de deksel weer op de pan. Zet de instant pot nu aan op de yoghurtfunctie en kies een tijd tussen de 8 uur en 24 uur. Ik heb 12 uur aangehouden (na 8 uur bleek de yoghurt nog veel te vloeibaar dus nog wat door laten pruttelen

Zelf yoghurt maken

Yoghurt zelf maken zonder machine

Natuurlijk kun je ook yoghurt maken zonder dat er een machine aan te pas komt. Hiervoor heb je niet veel meer nodig en het is het makkelijkste om dit te bereiden in een dikke gietijzeren pan (zoals creuset bijvoorbeeld) In het recept hieronder staan twee bereidingswijzen. Eentje voor de instant pot en eentje zonder machine.

Heb je geen instant pot dan is het handig om de pan met de yoghurt in wording in een dichte oven (die niet aanstaat) te doen voor een gecontroleerde temperatuur.

Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl

Is zelfgemaakte yoghurt goedkoper?

Ik heb voor het maken van de yoghurt een liter biologische volle melk gekocht. Deze was € 1,49. Nu had ik natuurlijk ook wat yoghurt nodig, maar heb je eenmaal yoghurt gemaakt dan kun je altijd weer je eigen yoghurt gebruiken om weer een nieuwe batch te maken.

De biologische volle yoghurt die ik altijd koop kost € 1,69 voor 500 gram. Met dit recept hou je ongeveer 500 gram yoghurt over. Dus je bent (iets) goedkoper uit door je yoghurt zelf te maken. Het voordeel is natuurlijk ook dat het extra lekker is!

Bovendien kun je er ook nog allerlei smaken aan toevoegen als je dat wilt. Vanille bijvoorbeeld.

En heb je eenmaal die yoghurt gemaakt dan kun je bijvoorbeeld deze heerlijke pannacotta met licor43 maken!

Zelf yoghurt maken
Print recept Pin recept
5 van 4 stemmen

Zelf yoghurt maken

Hoe maak je zelf yoghurt? Het is eenvoudiger dan je denkt met deze stappen!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 10 minuten
Porties: 1 liter

Benodigdheden

  • 1 gietijzeren pan
  • een oven die niet aanstaat
  • suikerthermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
  • garde
  • Instant pot

Ingrediënten

  • 1 liter volle biologische melk
  • 50 gr biologische volle yoghurt

Instructies

Met instant pot

  • Doe een liter melk in de instant pot en druk op de yoghurt knop tot 'boil' in beeld verschijnt. Doe de deksel op de pot (ventiel open laten staan) en wacht tot het apparaat gepiept heeft. Haal nu de deksel eraf en laat het een beetje afkoelen.
  • Meng nu de 50 gr yoghurt met de melk en roer het geheel goed door.
  • Sluit het deksel weer en druk weer op het yoghurt programma. Selecteer een tijd (ik heb 12 uur aangehouden) en ga wat anders doen.
  • Zodra het signaal klinkt haal je de yoghurt uit de instant pot. Het is nu nog heel dun. Dit omdat er nog wei doorheen zit. Doe de yoghurt in een zeef met een kaasdoek of een schone theedoek en laat het een nacht uitlekken. Hoe langer je het laat uitlekken des te dikker de yoghurt wordt.

Zonder machine

  • Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
  • Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
  • Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
  • Roer het door met een garde en je bent klaar! Ook hier geldt dat de yoghurt dikker wordt als je het laat uitlekken. Koel de yoghurt en bewaar tot maximaal een week in de koeling.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Yoghurt maken, zelf yoghurt maken
Auteur: Simone

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 641kcal, Koolhydraten: 50g, Eiwit: 33g, Vet: 34g, Verzadigd vet: 20g, Cholesterol: 107mg, Natrium: 453mg, Kalium: 1398mg, Suiker: 53g, Vitamine A: 1620IU, Calcium: 1191mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!