O die heerlijke wafels! Deze geweldige suikerwafels maak je met parelsuiker door het beslag heen waardoor ze een extra knappertje krijgen. Superlekker en niet ingewikkeld! Kost wel iets meer tijd dan ‘normale’ wafels.

Belgische suikerwafels

Suikerwafels

Wafels, ik kan er geen genoeg van krijgen. En deze suikerwafels zijn ook weer een goed voorbeeld van hoe lekker een echt goede wafel kan zijn. Nog niet zo lang geleden maakte ik natuurlijk de chicken & waffles, maar check ook zeker mijn wafels met gebrande maple boter of de hartige wafels met kimchi. Of zoek gewoon op wafels, want ik heb nog veel meer varianten.

Suikerwafels had ik echter nog niet eerder gemaakt dus tijdens een kooksessie van Eva en mij besloten we dat het tijd werd om deze klassiekers eens op de kaart te zetten. En ik kan je zeggen; ze stellen zeker niet teleur!

Suikerwafels

Met gist

Voor deze wafels maak je een gistbeslag. Dat is niet iets wat iedereen wil maar voor deze wafels is het wel echt een must. Ze worden er namelijk extra lekker door. Door de gist heeft het beslag wel iets meer tijd nodig dus je hebt voor de voorbereiding ongeveer 1,5 uur nodig. Dat is geen actieve tijd dus je kunt in de wachttijd gewoon nog iets anders maken.

Zodra het beslag eenmaal klaar is kun je de suikerwafels gaan bakken. Daarvoor heb je uiteraard een wafelijzer nodig. Ik maak ze liefst niet te groot omdat je dan extra knapperige randjes hebt. Maar maak ze vooral op het formaat waar jij zin in hebt. Er is geen goed of fout in dat opzicht.

Suikerwafels

Parelsuiker

Voor je de suikerwafels gaat bakken voeg je nog wat parelsuiker toe aan het beslag en dat bak je mee. De parelsuiker geeft dat extra knapperige. Ik vergelijk het altijd een beetje met suikerbrood. Daar wordt volgens mij ook parelsuiker gebruikt. Hoe dan ook deze wafels kun je zo serveren. Ze hebben verder eigenlijk niks nodig, dus ga niet helemaal los met toppings.

Eenvoud is wat deze wafels extra lekker maakt.

Check ook deze wafelrecepten

Suikerwafels

Suikerwafels

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenBelgische keuken

Dit recept maakt ongeveer 20 kleine wafels of 10 grotere
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur 30 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

20 wafels

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 zakje gedroogde gist 7 gr
  • 200 gr suiker
  • 150 ml volle melk lauwwarm
  • 4 eieren 2 eidooiers, 2 hele eieren
  • 500 gr bloem
  • 180 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl zout
  • 100 gr parelsuiker

  • Meng de lauwwarme melk met de gist een eetlepel van de suiker in een kom en klop even door. Laat staan tot het begint te schuimen.
  • Splits ondertussen 2 van de eieren. Je hebt alleen de dooiers nodig. De andere 2 eieren gebruik je heel.
  • Zodra het gistmengsel schuimt voeg je de bloem en de suiker toe. Kneed een deeeg terwijl je de dooiers en de eieren een voor een toevoegt. Voeg de roomboter toe en als laatste het zout en de vanille extract.
  • Dek het af en laat dit 1 uur rijzen op een warme plek tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Meng nu de parelsuiker door het deeg en verdeel het deeg in ongeveer 20 gelijke bolletjes. Laat dit nog eens een half uur rijzen onder folie of een schone theedoek.
  • Vet de bakvorm in en bak de wafels goudbruin en luchtig.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 4g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 1g | Cholesterol: 53mg | Natrium: 132mg | Kalium: 56mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g | Vitamine A: 285IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.