Pastinaak is bij uitstek geschikt om te verwerken in een lekkere soep en in combinatie met de wortel krijgt het een prachtige zachtgele kleur.

Wortel-pastinaaksoep | simoneskitchen.nl

Pastinaaksoep met wortel

Pastinaak, die groente die voorheen nogal vergeten was, heeft inmiddels zijn comeback wel gemaakt. Je kunt het tegenwoordig prima vinden in de supermarkt en dat maakt het ook meteen ideaal als basis voor een lekkere soep. Ik hou van de smaak van pastinaak. Het is ook heerlijk om bijvoorbeeld pastinaak frietjes mee te maken, maar het meest gebruikt is zonder meer pastinaaksoep. In dit geval pastinaaksoep met wortel.

Zoals met nogal veel soepen die ik maak was dit er ook weer eentje van de koeling opentrekken en kijken wat er dringend gebruikt moest worden. Dat werden de pastinaak en de wortel. Beiden overigens groentes die je redelijk lang kunt bewaren, maar op gegeven moment moet je er wel wat mee doen.

Wortel-pastinaaksoep | simoneskitchen.nl

Ultiem comfortfood

Soep hoort voor mij wel bij de ultieme comfortfood gerechten. Het is makkelijk, het is lekker warm en perfect voor druiligere herfstdagen. Deze pastinaaksoep met wortel is daar geen uitzondering op. En kijk dan naar die kleur! Daar word je toch vanzelf blij van?

Om de soep te maken neem ik ongeveer evenveel pastinaak als wortel. Het komt niet heel nauw dus als je meer wortel of meer pastinaak hebt dan is dat ook prima. Maak beiden schoon en snij ze in ongeveer gelijke stukken. Je gaat het straks nog pureren met de staafmixer, dus glad wordt het toch wel.

Om de pastinaaksoep met wortel te maken begin je vervolgens met het aanbakken van de ui. Die laat ik even rustig pruttelen tot de ui mooi glazig is. Dan gaat de pastinaak en de wortel erbij. Die bak je heel even mee en vervolgens gaat de bouillon erin.

Te dik?

Zoals je wel kunt zien aan de foto is mijn pastinaaksoep redelijk dik. Ik hou daarvan. Maar ben jij fan van iets minder dikke soep, dan kun je er ook prima nog wat meer bouillon aan toevoegen. De soep zoals die nu is, is volledig vegan maar je kunt hier ook prima nog wat uitgebakken spekjes aan toevoegen, lekker krokant gebakken croutons of serveer het met een scheutje room erdoor.

Pastinaaksoep met wortel

Pastinaaksoep met wortel

4.23 van 9 stemmen
GangSoep
KeukenHollandse keuken

Deze versie van pastinaaksoep krijgt een mooie gele kleur door toevoeging van wortel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 2 stuks pastinaak ongeveer 500 gr
  • 500 gr wortel schoongemaakt, in stukken
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 1 liter bouillon plus iets extra als je het te dik vindt
  • peper
  • zout
  • peterselie verse

  • Borstel of schil de pastinaak en snij in kleinere stukken. Maak de wortel ook schoon en snij ongeveer in gelijke stukken als de pastinaak
  • Verhit een ruime pan met een scheutje olie en bak de ui hierin tot glazig. Voeg de wortel en pastinaak toe en bak even mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Kook voor ongeveer 20 minuten of tot de wortel en pastinaak gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout en verse peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 155kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 6g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.4g | Natrium: 1041mg | Kalium: 952mg | Vezels: 9g | Suiker: 12g | Vitamine A: 20883IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 99mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer soep recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.