Blogtips: Mailchimp

mailchimp

Er komt een moment dat je voor al je trouwe lezers een nieuwsbrief wilt maken. Je kunt dat natuurlijk zelf een beetje in je mailprogramma doen maar een veel betere manier is om dit via een programma als mailchimp of madmimi te doen. Ten eerste omdat je de adressen op die manier op een legale manier kunt verkrijgen (en kunt aantonen eventueel indien nodig) en je kunt het voor het grootste gedeelte automatiseren.

Mailchimp vind ik zelf een van de handigste tools voor nieuwsbrieven alhoewel Madmimi ook een logische en snelle manier is, maar over Madmimi later meer. Mailchimp heeft meerdere opties. Ten eerste moet je natuurlijk een account aanmaken en al je gegevens invullen. Het eerste dat je wilt doen is een lijst aanmaken. Voor die lijst – die gelinkt is aan je blog – kunnen mensen zich inschrijven. Je kunt hiervoor een mailchimp widget (voor wordpress) gebruiken of de url die ook gegeven wordt. Het inschrijfformulier kun je vervolgens voorzien van jouw blog logo, je kunt de tekst veranderen enzovoort.

Ik zal hier op een later moment nog een how-to voor maken, mocht je er niet uitkomen.

Heb je die lijst eenmaal opgezet dan kun je adressen gaan vergaren via je blog. Geef mensen de optie om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief of voor een RSS feed. Dit is niet hetzelfde! Een RSS feed zorgt ervoor dat iemand een mailtje krijgt elke keer als je een nieuw bericht plaatst. Het fijne van mailchimp is dat je dit kunt instellen zoals jij dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om je nieuwe berichten slechts een keer per week uit te sturen of elke dag; afhankelijk van jouw wensen.

Voor minder dan 2000 subscribers is mailchimp gratis. Daarboven gaat het snel omhoog dus let daar even op. Maar ben je beginnend blogger dan zal het gerust een flinke tijd duren voor je zover bent. Bloglovin is tegenwoordig een populairdere manier om nieuwe berichten te ontvangen, maar er zijn altijd mensen die het fijn vinden om toch elke dag de nieuwste posts in hun inbox te krijgen.

En ben jij er zo een, dan kun je je via  deze link inschrijven voor de RSS feed van To be a blogger! 😉 Heb je je al eerder opgegeven voor de nieuwsbrief dan moet je dit nog een keer doen. De nieuwsbrief is voor losse opmerkingen, de rss feed is voor de posts

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

 1. Hoi !! Ik luk er niet in om met mailchimp telkens een rssfeed te sturen van mijn nieuwe post die online komt op mijn blog. Ik heb nogthans een contactenlijst toegevoegd, maar verder lukt het niet om hiermee iets te doen. Kan je daarover eens iets schrijven? Groetjes Julie

  • Simone van den Berg

   He Julie,
   Dat kan natuurlijk zeker wel maar op zich heeft mailchimp ook best een duidelijke hulpfunctie met video’s en dergelijke. Heb je daar al eens naar gekeken? Ik ga kijken of ik er binnenkort iets over kan schrijven!
   Groetjes
   Simone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *