5 onmisbare kookboeken

Ben je op zoek naar een leuk cadeau om iemand te geven, of wil je een leuk nieuw kookboek aanschaffen? Ik tip je mijn 5 favoriete kookboeken uit mijn boekenkast! Als ik niet weet wat ik moet koken, pak ik het eerst naar deze boeken. 

OTTOLENGHI, SIMPLE. 

Dit boek staat hoog op het lijstje. Ik weet wat je denkt, ja natuurlijk. Ottolenghi. Maar het boek heeft me voornamelijk verrast vanwege het ‘simpel’ element. Ik dacht namelijk dat het recept vol zou staan met gemakkelijke recepten, een beetje ‘voor elke dag’.

Maar niks is minder waar. Er staan prachtige en complexe recepten in. Hoe zit dat dan? Hij legt uit dat ‘simpel’ voor iedereen iets anders betekent. Voor de een moet het vooral een snel recept zijn, de ander wil 10 ingrediënten of minder, iets dat je van tevoren kunt maken, uit je voorraadkast kunt koken of recepten die je zelfs als luie kok gemakkelijk kunt maken. En daar staat dit boek bomvol mee. Aanrader! 

Je koopt Simple van Ottolenghi hier voor € 32,-

Ottolenghi, simple

JAMIE OLIVER, COMFORT FOOD. 

Het is al een wat ouder boek maar misschien wel een van de kookboeken die ik het meest regelmatig uit de kast pak.

De titel zegt het al, dit boek staat vol met comfort food. Niet altijd even gezond of goed voor je, maar (hart)verwarmend en lekker. Een goed boek voor als vrienden komen eten, of voor in het weekend.

Mijn absolute favoriet: de krankzinnige burger en de steak & ui sandwich. Nog op mijn ‘to make’ lijst: lasagne met krokante eend. 

De Nederlandse Comfort Food is niet goed meer verkrijgbaar. De Engelse vind je hier wel nog.

Jamie Oliver comfort food

TOVE NILSSON, RAMEN. 

Als je net zo gek bent op ramen noodles als ik, dan is dit boek een must om in de kast te hebben staan. Al is het alleen maar voor de prachtige vormgeving en foto’s.

Dit boek leert je ramen maken van begin tot eind. Van de bouillon tot aan soja-eieren of het vlees en het maken van de noodles zelf (al is dat een kunst op zichzelf waar veel Japanse chefs járen op trainen).

Vol met verschillende ramen recepten en bijgerechten waar je van gaat watertanden. Mijn ultieme doel: mezelf door dit hele kookboek heen koken. Deze groente ramen bowl was in ieder geval al een goed begin.

Vind hier het boek voor € 20,95

Tove Nilsson, Ramen

STELLA DI VIESTO, BIG MAMMA. 

480 pagina’s puur Italiaans geluk en een ode aan de Italiaanse keuken. Zo leuk aan dit boek is dat het de Italiaanse levensstijl weet te vatten met krankzinnige foto’s en goede adviezen.

Zo staat regelmatig in een recept ‘QB’, wat staat voor Quanto Basta, oftewel, ‘zo veel als nodig’, kijk maar hoe veel je er hiervan in doet, koken moet op gevoel. Of de 10 geboden van big mamma voorin, met absolute doodzonden in de Italiaanse keuken. Een absoluut prachtboek. 

Je vindt Big Mamma hier voor € 25,95

Big Mamma

JAMIE OLIVER, VEG. 

Ja, nog een boek van Jamie Oliver in de lijst. Ik ben namelijk wel een Jamie Oliver fan. Al geloof ik dat ik zijn recepten nooit helemaal tot op de letter volg. Probeer je net zoals ik minder (of zelfs helemaal geen) vlees te eten, en heb je daar soms maar weinig inspiratie voor?

Dan is dit boek een goede voor jou. Het staat vol met 116 rechttoe-rechtaan groente recepten, op z’n Jamies. Nooit ellenlange lijsten met ingrediënten, en altijd goed te doen. Mijn absolute favorieten: pita met geroosterde falafel en (ook al ziet ‘ie er een beetje saai uit) de zonnige fusilli. Heeft mijn pistache-verslaving aardig aangewakkerd. 

Veg kopen?

Jamie Oliver VEG

Delen is fijn!