Ik krijg tijdens workshops maar ook via facebook of via mijn blog regelmatig de vraag wat voor lens iemand nu moet kopen. En wat ik dan wel allemaal gebruik. Het leek me dus het uitgelezen moment om eens alles op een rijtje te zetten. Ik zal dus alle lenzen die ik bezit opsommen, hun specifieke eigenschappen en waar ik ze voor gebruik. Hou hierbij rekening met het feit dat voor de kwaliteit van je foto de lens belangrijker is als de body. Dus als je een budget hebt en je moet keuzes maken, kies dan eerder voor een wat goedkopere body en een betere lens, als andersom. Ik heb al deze lenzen ook niet in 1 dag gekocht en het merendeel heb ik in de loop van tien jaar verzameld en ingewisseld. Mijn eerste lenzen waren minder van kwaliteit maar elke keer als ik iets had verdiend met fotografie investeerde ik dat in een betere lens.

Ben je op zoek naar informatie voor jouw allereerste lens vraag jezelf dan eerst aantal dingen:

Foto genomen met mijn 24-70mm. Perfect voor landschap en algemene scenes

  1. Budget – Dit is de belangrijkste regel want ik kan niet in je portemonnee kijken, dus vraag jezelf eerst af hoeveel geld je ervoor over hebt om een goede lens te kopen.
  2. Gebruik – Waar ga je het vooral voor gebruiken? Mensen? Eten? Landschap? Vogels en bijtjes? Elk onderwerp heeft specifieke lenzen die hier het beste voor zijn.
  3. Gemak – Wees hier vooral realistisch. Als je het soort persoon bent die een hekel heeft aan het ronddragen van zware apparatuur, dan is het misschien geen goed idee om een zware camera en 5 losse lenzen erbij te kopen. In dat geval is een camera met 1 enkele lens wellicht een betere optie.
  4. Kwaliteit – Het is natuurlijk waar dat L-lenzen of lenzen met een vast brandpunt de beste kwaliteit leveren, maar als je jouw foto’s altijd alleen maar op een grootte van 620 px breed gaat gebruiken op je website dan is het misschien niet de beste investering om een vermogen uit te geven aan hoge kwaliteit glas. Wees dus realistisch met wat je echt nodig hebt.

Ok nu we dat uit de weg hebben kunnen we overgaan tot dat wat ik dan gebruik en voor welk doel.

Ten eerste mijn camera; ik ben in het bezit van twee camera’s. Een Canon EOS 5D Mark III is mijn ‘hoofdcamera’. Dit is een full frame camera maar het komt met een pittig prijskaartje van rond de 3000 euro voor de body alleen. De moeite waard als je het kunt betalen, maar misschien niet de beste keuze als je net begint. Ik heb daarnaast het ‘oudere’ model de mark II ook nog. Kijk trouwens ook eens bij tweedehands aanbieders want vaak kun je een goede camera voor een paar honderd euro vinden via iemand die over is gestapt op een nieuw model.

En dan is daar natuurlijk altijd de Canon vs Nikon discussie. Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien ben ik een Canon gebruiker, maar Nikon maakt camera’s die net zo goed zijn, dus uiteindelijk is het een persoonlijke keuze. Heb je al lenzen van een van beide merken dan is het logisch om daarop door te bouwen. Het enige dat ik ga zeggen in voordeel van Canon is dat ik vind dat de menu structuur van een Canon camera echt veel logischer is opgebouwd als die van Nikon. Gebruiksvriendelijker. Maar dat is alles. De keus is aan jou!

Canon 100mm f/2.8 macro USM

Ik heb hiervan de ‘oudere’ versie zonder de IS (=Image Stabilizer) maar dit is mijn absolute favoriete lens. Perfecte kwaliteit, scherp, mooie heldere kleuren en ik ben een fan van het perspectief. Ik gebruik deze lens nagenoeg alleen maar voor het fotograferen van eten. Het is niet handig met uit de hand fotograferen, alhoewel ik hem in het verleden wel heb gebruikt voor portret foto’s in de studio.

Closeup van venkel zaadjes is alleen mogelijk met een macro lens

 

Canon 24-70mm f/2.8 USM

Wederom heb ik hier de oudere versie van deze lens. De nieuwe is belachelijk duur met iets van 2000 euro, maar het is een geweldige lens. Ik moet wel zeggen dat het een tijdje heeft geduurd voor ik aan deze lens was gewend. Het prettige aan deze lens is het vaste diafragma van 2.8 en het feit dat je met deze lens redelijk dichtbij kunt focussen. Het is geen macro lens maar je kunt wel dichtbij je eten komen als je dat wilt.

De 24-70 is een ideale lens voor vakantie

Canon 24-105mm F4.0 L IS USM

Voordat ik de 24-70 had heb ik deze lens echt jaren gebruikt. Ik gebruik het voor groothoek foto’s of als algemene lens op vakantie. Hij heeft net iets meer zoom als de vorige lens, dus soms geef ik de voorkeur aan deze. Jammer dat het een 4.0 is maar dat is het enige nadeel.

Canon 50mm f/1.4

Dit is een ideale lens voor avond fotografie of voor de momenten dat ik echt geen zin heb om te slepen. Het is klein en onopvallend en superscherp. Ik heb deze lens meestal op mijn camera zitten als ie in mijn handtas zit. Het blijft een redelijk zware combi omdat mijn camera gewoon zo zwaar is (daarom heb ik tegenwoordig ook de Canon EOS 100D met een 40m pancake lens). Ik gebruik deze lens vaak als we uit eten gaan, ’s avonds laat in een restaurant maar ben ook wel eens alleen met deze lens op vakantie gegaan. Met de diafragma opening van 1.4 is het een goede investering! Zijn kleine broertje is de Canon 50mm f/1.8, ook wel bekend als de plastic fantastic. Dit is een top investering en – even afhankelijk van waar je hem koopt – is de lens rond de 99 euro. Als je hem kunt kopen, echt doen!

Ben gek op de scherpte diepte van de 50mm 1.4

Ook ideaal voor situaties met amper licht… ISO 3200 f3.5 1/80s 50mm 1.4

Canon 70-200mm f/2.8 IS USM
Zware maar geweldige lens. Toen ik nog bruiloften en portretten deed zat deze lens echt nagenoeg altijd op mijn camera. Ik gebruik het nu veel minder want voor food is het geen logische keus. Heel erg scherp, zelfs op f2.8 en ideaal als je mensen wilt fotograferen zonder al te dichtbij te komen.

Genomen met de 70-200mm. Perfect voor portretten en bruiloften

Canon 85mm f/1.8

Dit is het grote zusje van de 50mm 1.8 en iets duurder als de 50mm (rond de 350 euro) maar het is ook een stuk steviger en ik ben echt gek op deze lens. Ik gebruik ook deze veel als ik op reis ben. De scherptediepte en de bokeh (=de onscherpte in de achtergrond) zijn prachtig. Het grootste nadeel van deze lens is dat je hiermee niet dichtbij kunt focussen. De minimale focus afstand is 85 cm en dat is behoorlijk ver weg. Als je dichterbij kon komen dan zou deze lens mijn camera waarschijnlijk nooit verlaten. Heel scherp ook.

Genomen met de 85mm 1.8

Canon speedlite 580EX II Flitser

Waarschijnlijk zal ik hiervoor ooit een keer de nieuwere versie kopen die uit is gekomen tegelijk met de mark III, maar voor nu is dit een prima flitser met een goed bereik. Ik gebruik niet vaak een flitser maar ik vind wel dat het een ondergewaardeerd stukje apparatuur is. Als je niet weet hoe je ermee om kunt gaan dan krijg je afgrijselijke resultaten, maar weet je een beetje wat je ermee kunt dan is het een uitzonderlijk handig stukje apparatuur. Als er geen licht is, moet je soms een flitser gebruiken of je kunt gewoon geen foto’s maken. Terwijl mijn camera tot een belachelijk aantal ISO gaat van 102.400, wil je dat echt niet gebruiken! In het algemeen; gebruik nooit je ingebouwde flitser als je het kunt voorkomen. Dat is over het algemeen echt verschrikkelijk. Een aparte flitser zoals deze is een betere optie, ook al zul je het voor foodfotografie niet tot nooit gebruiken. Heel soms doe ik het toch als ik op reportage ben zoals bij onderstaande foto van een sneeuwpoppetje.

Genomen met de 24-105mm en flits. Als je de flitser goed gebruikt kun je amper zien dat ie gebruikt is!

Daarnaast heb ik nog een Canon 17-40

Deze is eigenlijk nooit echt op mijn camera maar gebruik ik soms als ik eens een interieur moet fotograferen in een restaurant.

De laatste is de 100-400mm. Dit is een grote en zware lens en eigenlijk alleen geschikt als je gek bent op het fotograferen van dieren in het wild. Ik neem hem mee op vakantie als we zoals in Costa Rica of Madagascar veel wild gaan zien. Dan is het een ideale lens, maar voor dagelijks gebruik staat deze altijd netjes in de kluis.

Nou dat is het dan ongeveer; een behoorlijk lang verhaal maar hoop dat je er iets mee kunt. Vragen? Ik hoor het graag.

Alle links in deze post zijn affiliate links naar bol.com en mocht je iets kopen daar dan ontvang ik hiervan een paar cent. Ja ja… 😉

Delen is fijn!