wat is fenegriek
Fenegriek

Fenegriek, foenegriek, bokshoornklaver of Grieks hooi

Fenegriek is een zeer veelzijdige specerij die (helaas) in Nederland nog steeds niet overal te krijgen is. (je kunt het o.a. online kopen bij Pit-pit.com)

Het wordt ook wel foenegriek, bokshoornklaver of Grieks hooi genoemd. Dit laatste omdat de oude Grieken het kruid door het hooi mengden. Hierdoor kwamen de paarden vlugger in conditie  en kregen een glanzend vacht.

Dit specerij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is later ook bekend geworden in Azië.

In Nederland zijn voornamelijk de fenegriekzaadjes bekend, maar ik heb me laten vertellen dat het verse blad van deze bloem ook erg lekker in gerechten is. De zaadjes hebben een kruidige, warme, kerrie-achtige geur en is hierdoor dan ook aanwezig in veel Indische curry mengsels en currypasta’s. In Noord Afrika wordt het gebruikt bij de bereiding van vlees en vis en Arabieren stoppen regelmatig fenegriek in hun brood en gebak.

wat is Fenegriek | simoneskitchen.nl

Gezondheidsvoordelen

Buiten de keuken kom je fenegriek ook tegen in de medische wereld als hulpmiddel bij diverse diëten en… als natuurlijke borstvergroter (?) en het schijnt gunstig te zijn voor de borstvoeding. In gemalen vorm schijnt het bovendien een gunstig effect te hebben op diabetes type 1 en 2.

Fenegriekzaad wordt ook gebruikt in chutneys en ingelegde groenten en natuurlijk in de heerlijke fenegriek kaas. In de kaas wordt dit specerij zoeter en gaat dan meer naar walnoot smaken.

Als smaakvervanger voor walnoot (wanneer je hier bijvoorbeeld allergisch voor bent), kun je ook heel goed geweekte fenegriekzaadjes in salades, sauzen of soepen gebruiken.
De zaadjes even roosteren haalt de bittere smaak eraf.
De zaden  kun je ook laten kiemen of spruiten en weer gebruiken in salades.

Fenugreek spices

Heerlijk in combinatie met geitenkaas!

Tip: geroosterde fenegriekzaadjes en geitenkaas zijn een prachtige combo en verwarmde olie waarin de zaadjes hebben getrokken, doet het prima bij vis- en schaaldiergerechten. Onderstaand een recept op de site waarbij fenegriek is gebruikt!

Vindaloo

De site A healthy life schreef onlangs ook een heel interessant artikel over fenegriek waar nog meer van de gezondheidsvoordelen in worden genoemd. Je vindt het artikel hier voor als je er meer informatie over wilt. Ook in het artikel van Rineke Dijkinga vind je veel informatie over de gezondheidsvoordelen van fenegriek.

Fenegriek is verkrijgbaar o.a. bij pit-pit, maar je vindt het ook terug bij diverse andere online winkels. Je kunt het meestal ook vinden bij de toko’s en Turkse supermarkten. In de supermarkt vind je het voornamelijk terug verwerkt in producten met kaas of in curry’s. Het zaad is meestal niet los verkrijgbaar in de supermarkt.

Delen is fijn!