Simone's Kitchen

Wat is fenegriek?

fenegriek

Fenegriek

Fenegriek, foenegriek, bokshoornklaver of Grieks hooi

Fenegriek is een zeer veelzijdige specerij die (helaas) in Nederland nog steeds niet overal te krijgen is. (je kunt het o.a. online kopen bij Pit-pit.com)

Fenegriek wordt ook wel foenegriek, bokshoornklaver of Grieks hooi genoemd. Dit laatste omdat de oude Grieken het kruid door het hooi mengden. Hierdoor kwamen de paarden vlugger in conditie  en kregen een glanzend vacht.

Dit specerij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is later ook bekend geworden in Azië.

In Nederland zijn voornamelijk de fenegriekzaadjes bekend, maar ik heb me laten vertellen dat het verse blad van deze bloem ook erg lekker in gerechten is. De zaadjes hebben een kruidige, warme, kerrie-achtige geur en is hierdoor dan ook aanwezig in veel Indische curry mengsels en currypasta’s. In Noord Afrika wordt het gebruikt bij de bereiding van vlees en vis en Arabieren stoppen regelmatig fenegriek in hun brood en gebak.

wat is Fenegriek | simoneskitchen.nl

Gezondheidsvoordelen

Buiten de keuken kom je fenegriek ook tegen in de medische wereld als hulpmiddel bij diverse diëten en… als natuurlijke borstvergroter (?) en het schijnt gunstig te zijn voor de borstvoeding. In gemalen vorm schijnt het bovendien een gunstig effect te hebben op diabetes type 1 en 2.

Fenegriekzaad wordt ook gebruikt in chutneys en ingelegde groenten en natuurlijk in de heerlijke fenegriek kaas. In de kaas wordt dit specerij zoeter en gaat dan meer naar walnoot smaken.

Als smaakvervanger voor walnoot (wanneer je hier bijvoorbeeld allergisch voor bent), kun je ook heel goed geweekte fenegriekzaadjes in salades, sauzen of soepen gebruiken.
De zaadjes even roosteren haalt de bittere smaak eraf.
De zaden  kun je ook laten kiemen of spruiten en weer gebruiken in salades.

Fenugreek spices

Heerlijk in combinatie met geitenkaas!

Tip: geroosterde fenegriekzaadjes en geitenkaas zijn een prachtige combo en verwarmde olie waarin fenegriekzaadjes hebben getrokken, doet het prima bij vis- en schaaldiergerechten. Onderstaand een recept op de site waarbij fenegriek is gebruikt!

Vindaloo

De site A healthy life schreef onlangs ook een heel interessant artikel over fenegriek waar nog meer van de gezondheidsvoordelen in worden genoemd. Je vindt het artikel hier voor als je er meer informatie over wilt

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

10 comments

 1. Avatar

  Tsjah! Ik heb de gemalen fenegriek voor het eerst aangeschaft voor door de Vindaloo en zag pas fenegriekkaas bij de kaasboer liggen, maar wist ook niet wat het nu echt was. Dit is een leuk stukje en ik ben nu toch ook wel erg benieuwd naar de zaadjes.

  Hulp bij afvallen klinkt super, maar ik hoef echt niet nog grotere borsten hoor!!! 😛

 2. Avatar

  Onderstaand een recept op de site waarbij fenegriek is gebruikt?

  Volgens mij ben je het recept vergeten! Was wel benieuwd, aangezien ik laatst toevallig een zak gekocht heb bij m’n Marokkaanse supermarkt!

 3. Avatar

  Fenegriek wordt in Arabische landen ook wel gebruikt als natuurlijk antibioticum bij buikklachten. En het boost ook de productie van borstvoeding als je er thee van zet 😀

 4. Avatar

  Nou, dit klinkt misschien stom, maar bij de grotere ruitersportwinkels en de paardendrogist kun je grote bakken van deze specerij kopen! Bijv bij de Paardendrogist.
  Voortaan niet meer zoeken dus. 😉 Leuk artikel!

 5. Avatar

  Op basis van de beschikbare gegevens, fenegriek heeft voordelen voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het stimuleren van testosteron en het verhogen van de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven .

 6. Avatar

  Mijn hond (50 kg) krijgt dagelijks een volle eetlepel gemalen fenegriek over haar eten tegen vlooien en teken… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!