Voordelen van een snelkookpan
Een ouderwetse snelkookpan op een fornuis in india

Snelkookpan, snelkookpan… Elke keer als ik aan een snelkookpan denk springt dat liedje in mijn hoofd.. Hopeloos natuurlijk. Want daar gaat het vandaag niet om. Waar gaat het dan wel om? Over het werken met een snelkookpan. Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen verbonden aan de snelkookpan? Ik duik er vandaag in.

Welke snelkookpan?

De eerste beslissing die je zult moeten gaan nemen is welke snelkookpan je wilt gaan aanschaffen. Ik moet eerlijk bekennen dat onze eerste aankoop niet zo’n hele goede was. Een kwestie van niet opletten en maar wat kopen… Even kijken wat je gaat nemen is dus een goed idee. Er zijn vele snelkookpannen om uit te kiezen dus waar moet je op letten?

Voordelen van de snelkookpan

Eerst nog maar even de voordelen van de snelkookpan op een rijtje.

  • Het scheelt tijd. Gemiddeld is een maaltijd in de snelkookpan 70% sneller gaar. Geen zin om te koken als je thuis komt van je werk? Met een snelkookpan ben je in een paar minuten klaar.
  • Het bewaard de vitamines en mineralen goed door de afgesloten pan. Het eten dat je klaarmaakt in een snelkookpan heeft minder water nodig dan een traditionele bereidingsmethode. Het is bovendien sneller waardoor de ingredienten hun voedingswaardes beter behouden.
  • is zuiniger in het gebruik. Doordat je in een snelkookpan ideaal eenpansgerechten klaar kunt maken in veel minder tijd bespaar je energie.
  • Je kunt vaak meerdere gerechten tegelijk klaar maken door de bijgeleverde mandjes en toebehoren. Hierdoor ben je niet alleen sneller klaar maar denk ook eens aan de afwas die je jezelf bespaart. Win-win dus
Voordelen van een snelkookpan
Even stoom afblazen

Welke ga je kiezen?

De keuzes die je hebt voor het kopen van een snelkookpan bestaan ten eerste uit een elektrisch apparaat of een pan die je gewoon op het fornuis zet. De eerste is vaak duurder en kan minder druk opbouwen. De tweede is meestal een stuk goedkoper en kan meer druk opbouwen. Zeker iets om rekening mee te houden als je al veel recepten hebt liggen. De recepten van een electrische snelkookpan zullen namelijk iets afwijken. Door de verminderde druk heb je net iets langer nodig dan bij een traditionele snelkookpan op het vuur. Vooral in de US is de Instant Pot een groot succes; dit is eigenlijk een slowcooker en een snelkookpan in een. Het scheelt in ieder geval een hoop ruimte, maar gebruik je de snelkookpan vaak dan is een die op het fornuis kan waarschijnlijk handiger in gebruik.

Welke maat?

Vervolgens heb je verschillende formaten snelkookpan. Welke maat je kiest is uiteraard afhankelijk van het aantal porties dat je gaat maken. Heb je een gezin van 6 dan wil je ongetwijfeld een grotere snelkookpan dan wanneer je met zijn tweeën bent. Maar vergis je daar trouwens niet in. Tom en ik koken vaak grotere hoeveelheden, ondanks dat we maar met zijn tweeën zijn. Maar extra maken en invriezen is erg handig. Voor 2-4 personen is een snelkookpan van 4-6 liter ideaal, maar hou er rekening mee dat je de pan nooit helemaal vult. Er is uiteraard ruimte nodig voor de stoom dus vul hem nooit meer dan 3/4.

Veiligheid

Veel mensen vinden het principe van de snelkookpan die onder hoge druk werkt een tikkie eng. Ik weet dat ik zelf daar ook een van was, maar als je eenmaal weet hoe ze werken is er niks engs aan. Let uiteraard wel goed op dat je niet met je gezicht boven de hete stoom gaat hangen en volg de gebruiksaanwijzing van jouw pan goed op.

Wat kun je allemaal klaarmaken in de snelkookpan?

Ja wat niet is een betere vraag; vlees dat lang moet koken zoals varkensbuik of een stoofschotel neemt veel minder tijd in beslag in een snelkookpan. Maar ook gerechten als aardappels, groenten, soep… en wat dacht je van dingen als peulvruchten die traditioneel veel tijd kosten? Dat soort gerechten zijn ideaal in de snelkookpan, maar je kunt er dus zo ongeveer alles in bereiden.

20131002 MH2A9423
Pulled pork uit de snelkookpan!

Ter inspiratie heb ik nog een lijst met recepten voor de snelkookpan. Deze zijn wel engelstalig. het grappige is dat je recepten uit de slowcooker ook kunt bereiden in de snelkookpan, maar dan supersnel. Ideaal als je weinig tijd hebt dus.

Nadelen van werken met de snelkookpan

  • Het kost wat tijd om te leren werken met een snelkookpan.
  • Recepten zoals die voor de slowcooker moeten worden aangepast om te kunnen gebruiken met een snelkookpan
  • Het is makkelijk om dingen te gaar te laten worden doordat het zo snel gaat en je de deksel er niet even af kunt halen om te checken

Uiteindelijk zijn de meeste nadelen dingen die je moet leren tijdens het omgaan van de snelkookpan.

Heb jij een snelkookpan? En gebruik je hem vaak?

Delen is fijn!