Cover zout vet zuur hitte | simoneskitchen.nl

Met de overvloed van kookboeken die vandaag de dag uitkomen en gemaakt worden is het best moeilijk om origineel te zijn. Want elk idee dat er ‘ontspruit’ is vaak al 100 x eerder gedaan. Hoe lang is het geleden dat jij een echt verrassend kookboek vond? Ik durf te wedden dat dat al een tijd geleden is. Dus toen ik hoorde van het nieuwe boek Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat was ik geïnteresseerd. Het concept klonk leuk en ik mocht een preview kijkje nemen in het boek dat op 26 maart uitkomt.

En wat een pracht van een boek is het geworden! De insteek van het boek is verfrissend anders. De vormgeving is fantastisch en gedaan met illustraties (van Wendy MacNaughton) in plaats van foto’s. Ook dat is anders. De inhoud is bovendien ook nog eens heel erg nuttig.

Zout, vet, zuur, hitte

Samin Nosrat is een chef, maar anders dan ons overladen met nog een boek vol met – ongetwijfeld lekkere – recepten legt ze uit hoe je smaken ontwikkelt. Waarom doe je zout op je vlees en hoe doe je dat nou eigenlijk precies? En wat zijn de verschillende soorten zout die er zijn en hoe werkt zout in op de smaken?  Wat voor soorten vet zijn en hoe gebruik je die in de keuken? Hoe zorg je dat iets romig wordt of juist krokant? En nog veel veel meer.

Behalve dat ze alles op een heel toegankelijke manier weet uit te leggen is het ook simpelweg op zijn tijd hilarisch geschreven. Ik kan eerlijk zeggen dat het best een tijd is geleden dat ik zo blij werd van een nieuw ‘kookboek’. Kookboek tussen aanhalingstekens want dat is het eigenlijk niet. Ja er staan een hoop recepten in maar dat is niet het belangrijkste. Samin zorgt ervoor dat ik direct de keuken in wil rennen om dingen uit te proberen. Dat ik (bijna) alle andere kookboeken weg doe en alleen nog deze standaard op mijn aanrecht laat liggen. Zo enthousiast ben ik erover.

En ook de recepten zijn weer suggesties zowel als ‘echte’ recepten. Hoe bouw je een salade op? Hoe maak je een goede dressing en wat moeten daar de componenten van zijn?

Met 478 pagina’s is het ook nog eens een flinke pil. En zeker eentje die ik lange tijd naast mijn bed laat liggen om dan overdag mee te slepen naar de keuken en ’s avonds in te lezen. Een boek om niet te missen wat mij betreft!

Zout, vet, zuur, hitte is verkrijgbaar bij bol.com voor € 35,-. Niet goedkoop maar elke euro meer dan waard!

 

Delen is fijn!