Daar is er weer een! DH # 27 – Kip met citroentijm

Kip met citroentijm | simoneskitchen.nl

Donna Hay – tien jaren plan

Ok, ok, ik geef het toe: van mijn oorspronkelijke plan om binnen een jaar alle recepten uit een van de tijdschriften van Donna Hay te koken is weinig meer over. Om je een idee te geven; ik ben ermee begonnen in maart 2014. Dat betekent dat ik al 3,5 jaar bezig ben. ๐Ÿ™‚ Tot zover mijn project. Maar he, ik had mezelf niet echt een tijdslimiet gegeven dus het duurt gewoon wat langer. Maar toch al bij nummer 28. Dat is niet helemaal slecht maar gezien het feit dat er nog iets van 60 over zijn heb ik nog wel een paar jaar te gaan.

Maar goed, heel erg is dat ook eigenlijk niet en het houdt het een beetje realistisch want hoewel die broodpudding die erin staan echt mega lekker zijn, word je er niet vrolijk van als je die allemaal achter elkaar gaat maken. Nee wacht, ik word er heel vrolijk van maar mijn broeksriem niet. Zoiets…

Affijn, Charlotte en ik maakten dit keer twee van de recepten: de kip met citroentijm en geroosterde aardappeltjes en de Swiss roll met witte chocola en frambozen. De kip zie je vandaag en de rol komt heel binnenkort langs!

Voor een overzicht van alle gemaakte recepten kijk je hier en voor een idee wat er nog gedaan moet worden check je de Donna Hay Challenge pagina (alle al gemaakte recepten zijn gelinkt met het recept)

Kip met citroentijm

Ingredients:

  • 50 gr ongezouten boter op kamertemperatuur plus wat extra
  • 2 el citroentijm, fijn gehakt (als je geen citroentijm kunt vinden is gewone tijm ook ok)
  • zeezout en gemalen zwarte peper
  • 1 biologische kip van 1,6 kg, gewassen en drooggedept
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 citroen, door midden
  • 600 gr aardappeltjes
  • 6 takjes citroentijm
  • 375 ml droge witte wijn
  • 100 gr waterkers om te serveren

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 180หšC. Meng de boter, gehakte tijm, zout en peper en zet apart.
  2. Maak voorzichtig de huid van de kip los met je vingers en duw het botermengsel onder huid. Doe 1 laurierblaadjes en een halve citroen in de holte van de kip en bind de poten vast met touw. Wrijf de extra boter aan de buitenkant over de kip hee, bestrooi met zout en leg in een grote schaal. Voeg de aardappeltjes toe, het andere laurierblad, citroen en de tijm. Giet de wijn erbij en rooster voor 1 uur en 15 minuten of tot de kip en de aardappels goudbruin zijn en gaar.
  3. Serveer de kip en de aardappeltjes met de waterkers.
Wij deden de aardappels zoals het recept vermeld ook in de wijn maar ik vond het niet meteen heel erg lekker. Ze worden wel gaar maar niet krokant aan de buitenkant. Dus nadat de kip gaar was hebben we de aardappels nog even flink hoog opgebakken in een koekenpan. Dat was heerlijk.

 

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *