Deze heerlijke kip met citroentijm bereid je eenvoudig in de oven en door de kip op de aardappeltjes te leggen worden die heerlijk krokant en sappig. Perfect om te serveren met de paasdagen, kerst of gewoon zo maar tussendoor.

Kip met citroentijm | simoneskitchen.nl

Kip met citroentijm

Dit recept voor kip met citroentijm komt van mijn oorspronkelijke poging om alle recepten uit een enkel tijdschrift van Donna Hay te maken. Die poging is uiteindelijk gestrand bij recept 28 (van de in totaal 80 recepten) als ik me goed herinner, maar dat wil niet zeggen dat de gemaakte recepten geen toppers zijn.

Ik maak eigenlijk relatief weinig een hele kip klaar. Terwijl dat toch heel fijn is om te doen. Plus je kunt van de leftovers van alles maken zoals bijvoorbeeld deze lekkere kipsalade of maak eens een goede kippenbouillon met het karkas.

Botermengsel

Een van de beste manieren om een kip met een krokant huidje te krijgen is om de kip onder de huid in te smeren met boter. In dit geval koos ik ervoor om de boter te mengen met citroentijm waardoor de kip een heerlijke smaak krijgt. Door de boter wordt het huidje extra krokant en blijft het vlees eronder extra mals.

De aardappeltjes die in de schaal komen garen goed in de wijn en door het roosteren onder de kip krijgen ze een geweldig lekkere smaak. Je kunt je kip met citroentijm vervolgens serveren met een lekkere kom geroosterde groentes of een fijne salade voor erbij. Zoals gezegd; gooi de leftovers van de kip niet weg, maar maak daar de volgende dag een ander recept mee of maak er een homemade kippenbouillon van.

Voor een overzicht van alle gemaakte recepten kijk je hier en voor een idee wat er nog gedaan moet worden check je de Donna Hay Challenge pagina (alle al gemaakte recepten zijn gelinkt met het recept).

Check ook:

Kip met citroentijm | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kip met citroentijm

Een heerlijke kip met citroentijm en geroosterde aardappeltjes
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur 15 min
Totale tijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gr ongezouten boter op kamertemperatuur plus wat extra
  • 2 el citroentijm fijn gehakt (als je geen citroentijm kunt vinden is gewone tijm ook ok)
  • zeezout en gemalen zwarte peper
  • 1 kip biologisch, 1,5 kg, gewassen en drooggedept
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 citroen door midden
  • 600 gr aardappeltjes
  • 6 takjes citroentijm
  • 375 ml droge witte wijn
  • waterkers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de boter, gehakte tijm, zout en peper en zet apart.
  • Maak voorzichtig de huid van de kip los met je vingers en duw het botermengsel onder huid. Doe 1 laurierblaadjes en een halve citroen in de holte van de kip en bind de poten vast met touw. Wrijf de extra boter aan de buitenkant over de kip hee, bestrooi met zout en leg in een grote schaal. Voeg de aardappeltjes toe, het andere laurierblad, citroen en de tijm. Giet de wijn erbij en rooster voor 1 uur en 15 minuten of tot de kip en de aardappels goudbruin zijn en gaar.
  • Serveer de kip en de aardappeltjes met de waterkers.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse
Trefwoord: aardappel, citroentijm, kip
Dieetsoort: glutenvrij
Auteur: Donna Hay

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1070kcal, Koolhydraten: 24g, Eiwit: 74g, Vet: 67g, Verzadigd vet: 23g, Cholesterol: 308mg, Natrium: 372mg, Kalium: 1441mg, Vezels: 5g, Suiker: 2g, Vitamine A: 932IU, Vitamine C: 41mg, Calcium: 111mg, Ijzer: 9mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!