15 x pannacotta recepten
Zacht, romig en zo makkelijk om te maken; pannacotta recepten. Met het oog op de aanstormende feestdagen vandaag een pannacotta special, waarin ik je alle tips en tricks geef voor het maken van de lekkerste pannacotta recepten en natuurlijk de recepten zelf. Ik heb maar liefst 15 recepten waar je uit kunt kiezen. Sommige zijn vegan, sommigen zijn paleo, maar de meeste zijn gewoon ‘normaal’. Enjoy!


De allerlekkerste pannacotta recepten
Ik verzamelde in de loop der jaren de nodige pannacotta recepten dus hieronder vind je ze alle vijftien terug. Ideaal als je op zoek bent naar een variant voor jouw diner.
Wat zijn de aandachtspunten voor het maken van pannacotta?
Pannacotta is in de basis echt heel makkelijk om te maken. Je mengt room met melk of yoghurt, je doet er gelatine of agar agar doorheen en je giet het in vormpjes die je vervolgens in de koeling laat opstijven. En dat is het in principe. Natuurlijk kun je vele soorten pannacotta maken, zoals ook al uit dit overzicht blijkt. En daar komt dan ook meteen de moeilijkheidsgraad om de hoek kijken. Sommige ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat de pannacotta gaat teruglopen bijvoorbeeld. Ik maakte ooit een pannacotta met matcha en die splitste. Dat was aan de ene kant wel leuk, want je kreeg drie verschillende laagjes maar natuurlijk niet perse wat de bedoeling was.
Een pannacotta die volledig van room is gemaakt is heerlijk maar wel relatief zwaar. Ik voeg graag een zuurder element toe zoals yoghurt, citroen of karnemelk om de smaken wat lichter te maken. Dat is optioneel natuurlijk maar wel lekker.
Het is relatief eenvoudig om ingrediënten te mixen. Waar bijvoorbeeld melk wordt genoemd kun je dit vervangen voor een ander soort melk; karnemelk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk of wat voor andere melk dan ook.
Pannacotta met kardemom en koffie
Het woord pannacotta betekent ook letterlijk ‘gekookte room’ dus dat geeft al min of meer aan hoe je pannacotta maakt. Wil je geen room of melkproducten gebruiken in de pannacotta dan kun je er relatief makkelijk een lactosevrije variant van maken. In dat geval vervang je melk voor een plantaardige melk, yoghurt voor bijvoorbeeld kokosyoghurt en wil je het helemaal vegan maken, dan vervang je de gelatine voor agar agar. Lees helemaal onderaan even wat de verhouding is voor het vervangen van gelatine voor agar agar.
Aardbeienpannacotta
Pannacotta met banaan en kiwi
Storten van de pannacotta
Je kunt ervoor kiezen om de pannacotta te serveren in glazen zoals in de nectarine pannacotta hieronder. Maar de meest gebruikelijke methode is om de pannacotta recepten te storten op een bordje en op die manier te serveren. Het voordeel van een glas boven storten is natuurlijk dat het niet zoveel uitmaakt of het al stijf genoeg is. Er is geen instort gevaar!
Maar hoe stort je nou een pannacotta? Om te beginnen is het handig om ze te maken in speciale vormpjes. Deze zijn doorgaans van aluminium waardoor ze hitte en kou makkelijk geleiden. Zodra de pannacotta goed stijf is kun je hem storten. Ik vul hiervoor een bakje met heet water. Het bakje moet hoog genoeg zijn zodat je het pannacotta bakje goed kunt dompelen.
Vervolgens neem je een pannacotta en deze dompel je tot de rand in het hete water. Laat heel even een paar seconden erin (zorg dat je geen water in het vormpje krijgt!) Nu neem je een schoteltje of het bordje waar je de pannacotta op wilt serveren en die leg je op zijn kop op je vormpje. Hou dit nu goed met twee handen vast en draai het geheel in één keer om. Terwijl je met beide handen zowel schotel als vormpje goed vasthoudt geef je het een goede schudbeweging naar beneden. Als het goed is hoor je nu een plop dat de pannacotta is los gekomen.
Draai nu het geheel weer voorzichtig om en zet het schoteltje op het aanrecht. Til nu voorzichtig de vorm van de pannacotta en als het goed is schuift je pannacotta er nu uit!
Nectarine pannacotta
Rabarber pannacotta
Vegan kokospannacotta met passiefruit
Kun je pannacotta van tevoren maken?
Pannacotta is absoluut het perfecte dessert om van tevoren klaar te maken. Je bereidt het, zet het – afgedekt – in de koeling en als het moment daar is hoef je ze alleen nog maar te storten en te decoreren en je dessert is klaar. Dat maakt het ook meteen ideaal als no-stress kerstdessert. Overigens kun je het – voor nog minder stress – dan zeker ook heel goed in leuke glaasjes serveren. Hoef je niet bang te zijn dat je pannacotta alsnog op het laatste moment instort.
Lactosevrije pompoen pannacotta
Pindakaas pannacotta met chocoladesaus
Pannacotta recepten met gelatine
De meeste pannacotta recepten worden gemaakt met gelatine. Behalve dat je het nodig hebt om de juiste dikte van de pannacotta te bereiken geeft het ook een mooie structuur aan je dessert. Maar hoeveel gelatine is nu genoeg gelatine om het goed te laten opstijven?
Voor 6 personen gebruik ik altijd 3-4 blaadjes gelatine van de standaard pakjes van dr oetker. 14 blaadjes uit een dergelijk pakje van 23 gram komt overeen met 21 gram poedergelatine.
Sinaasappel pannacotta met Grand Marnier karamel saus
Citroen karnemelk pannacotta
Kaneel amaretto pannacotta
Kun je gelatine vervangen voor agar agar?
Het korte antwoord hierop is ja, dat kan zeker. Gelatine wordt gemaakt van dierlijke producten zoals botten, huid en pezen en wil je een vegan pannacotta maken dan kun je dat uiteraard niet gebruiken. Zelfs niet als je vegetariers te eten krijgt. Goed om te onthouden!
Agar agar is een plantaardig alternatief dat gemaakt wordt van rode algen en kan dus vervangen worden waar gelatine wordt gebruikt. Wel een paar dingen om rekening mee te houden. De structuur van agar agar is anders dan die van gelatine. Dat maakt gelatine eigenlijk beter geschikt om een pannacotta mee te maken doordat je een ander mondgevoel krijgt. Agar agar werkt sterker dan gelatine. Vervang je het 1 op 1 dan zal de agar agar pannacotta steviger worden.
De verhouding agar agar ten opzichte van gelatine is ongeveer de helft. Gelatine lost op in lauwwarme vloeistof. In deze post van terrasana wordt het verschil en gebruik van agar agar goed uitgelegd. Voor een halve liter pannacotta gebruik je dus ongeveer 3 gram. je wilt het niet te hard laten worden want het moet natuurlijk wel op pannacotta lijken.
Onthoud ook dat je agar agar altijd moet verwarmen om het te activeren. Werk vervolgens snel want in tegenstelling tot gelatine begint agar agar al bij kamertemperatuur te stollen.