Deze Griekse pastasalade brengt de smaken van Griekenland en Italië een beetje bij elkaar. Althans dat vind ik dan he. Nu valt daar ongetwijfeld over te twisten, maar het is een feit dat dit een lekkere pastasalade is.

Griekse pasta salade

Griekse pastasalade

Het idee voor deze Griekse pastasalade werd geboren tijdens een kooksessie die Esmée en ik eens in de zoveel tijd houden. Standaard hebben we dan 25 ideeën maar beseffen ons ook wel dat we die niet allemaal op één dag kunnen maken. Dus na een hoop geschrap en heen en weer ge-app komen we dan meestal uit op een fatsoenlijk lijstje. Dit keer was het thema pastasalades. Want een goede pastasalade kun je mij altijd wel voorzetten.

Het is snel om te maken en perfect voor een lunch of een makkelijke maaltijd op warme dagen. En zo kwamen we op het idee om een Griekse salade eens om te toveren tot een Griekse pastasalade. En laten we eerlijk zijn; zoveel is daar niet voor nodig.

Griekse pastasalade

Tomaatjes, komkommer en feta

Onze basis was – behalve de pasta – natuurlijk tomaatjes, komkommer, olijven en feta. Want dat is wat er in een Griekse salade gaat. Nu hoort rode ui daar in theorie ook bij. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van rauwe ui in het algemeen. Dus ook niet van rauwe rode ui, maar Esmée wel dus ik verloor in dit geval de strijd.

Mocht jij net als ik niet van rauwe ui houden dan kun je die natuurlijk heel makkelijk weglaten. Of gebruik bosui. Dat is wel lekker denk ik.

Griekse pastasalade

Dressing

Wat nog meer afwijkt van het origineel in deze Griekse pastasalade is de dressing. Die is namelijk een tikkeltje anders dan je bij een Griekse salade zou verwachten. Daar zit standaard alleen olijfolie overheen. Dat kan hier ook eventueel maar ik vond het lekkerder om er toch een beetje wat meer smaak aan te geven.

Natuurlijk ging er een beetje oregano in, want dat is ook wat er bij een Griekse salade hoort. Qua pasta hebben we hier orecchiette gebruikt. Ik gebruik voor salades eigenlijk bijna altijd de kleinere pasta varianten. Dat is een persoonlijke smaak. Ik vind dat gewoon lekkerder.

Overigens maak ik ook regelmatig voor deze snelle pasta salade een dressing op basis van mayonaise. Soms net even wat smeuïger, maar beiden is mogelijk uiteraard.

Griekse pastasalade

Griekse pastasalade

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenGriekse keuken

Een perfecte variant op een 'gewone' Griekse salade, met pasta!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr kerstomaatjes in kwartjes
  • 75 gr olijven
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui
  • 100 gr feta verkruimeld
  • 100 gr orecchiette of andere naar smaak

Dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroen
  • 1 tl oregano gedroogd
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl peper
  • 1 tl honing

  • Breng een ruime pan met water en zout aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Snij ondertussen je kerstomaatjes in kwartjes, snij plakjes van je olijven, snij de komkommer in stukjes, snij de rode ui in fijne ringetjes en doe alles in een grote bak.
  • Maak de dressing door de ingredienten bij elkaar te doen (olijfolie, citroen, oregano, peper, zout, honing) en meng alles goed door. Proef even of het naar smaak is.
  • Zodra de pasta gaar is even flink onder koud water afspoelen en doe bij de gesneden ingredienten. Doe wat van de dressing erover en schep de pasta op een serveer bord of schaal. Verkruimel de feta eroverheen en smullen maar!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 560kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 16g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 1319mg | Kalium: 579mg | Vezels: 5g | Suiker: 10g | Vitamine A: 913IU | Vitamine C: 33mg | Calcium: 322mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.