Tempeh sandwich
Heb jij wel eens een sandwich met tempeh gemaakt? Nee? Dan is dit je teken om het eens te proberen. Met deze makkelijke en lekkere sandwich maak je iedereen blij. De sandwich is in principe vegan maar kan natuurlijk aangepast waar gewenst.
Tempeh sandwich
Ik ben geen fan van tofu. Ik vind dat gewoon echt niet lekker. De structuur geeft me een beetje de koude rillingen. Tempeh daarentegen is een ander verhaal. Voor wie het niet weet; tempeh is gemaakt van de hele sojabonen. Dit in tegenstelling tot tofu wat wordt gemaakt van sojamelk. De sojabonen in de tempeh worden gefermenteerd wat de tempeh zijn karakteristieke smaak geeft. Het is veel steviger dan tofu.
De smaak is vrij neutraal en dat maakt het perfect om smaken op te nemen zoals hier in de marinade die wordt gebruikt voor het marineren van de tempeh. Als je het gaat marineren laat het dan een minuutje of 15 staan zodat de smaken goed in de tempeh kunnen trekken.
Dubbele sandwich
Dat ik dol ben op een goede sandwich blijkt wel uit de hoeveelheid sandwich recepten die je terugvindt op de site. Van een klassieker zoals de club sandwich (plus de clubsandwich met zalm en een vega club sandwich) tot een tuna melt. Er is voor elk wat wils te vinden en deze vegan sandwich is weer een nieuwe in de lange rij met sandwich recepten.
Het maken van de tempeh sandwich is heel eenvoudig maar je moet wel rekening houden met het marineren van zowel de tempeh als van het pickelen van de rode ui. Je kunt voor dit recept zeker ook rauwe rode ui gebruiken, maar persoonlijk vind ik dat echt niet lekker. Ik pickel de rode ui dus altijd snel in wat appelciderazijn. Daardoor veranderd de smaak en wordt het een stuk lekkerder.
Tempeh sandwich
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood naar keuze
- 100 gram tempeh in plakken
- 4 el sojasaus
- 2 el ahornsiroop
- 2 el appelazijn
- ½ rode ui in dunne ringen
- 50 ml rode wijnazijn
- 1 el suiker
- Handvol gemengde sla
- 1 tomaat in plakjes
- 1 avocado in plakjes
- 4 el vegan mayonaise
- Peper en zout
- Zonnebloemolie
Instructies
- Marineer de tempeh in een mengsel van sojasaus, ahornsiroop en appelazijn. Laat het minstens 15 minuten marineren.
- Doe de dun gesneden rode ui in een kom en bedek met azijn en suiker. Laat het minstens 30 minuten in de koelkast staan.
- Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde tempehplakjes tot ze goudbruin en knapperig zijn aan beide kanten. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Besmeer één kant van elk sneetje brood met (vegan) mayonaise.
- Beleg twee sneetjes brood met plakjes gebakken tempeh, ingelegde ui, gemengde sla, plakjes tomaat en plakjes avocado. Breng op smaak met zout en peper. Leg de 2e boterham er op.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.