Deze lekkere vegan tempeh salade zit zo in elkaar en is perfect om voor de lunch te maken!

Gebakken tempeh met avocado

Tempeh salade

Ik vind tofu een van die ingrediënten waar ik echt niet warm voor kan lopen. Je moet er zoveel aan doen voor het eetbaar is dat ik het maar gewoon oversla. Ja ik weet echt wel dat er recepten zijn die wél het predikaat lekker verdienen, maar ik vind het gewoon teveel gedoe.

Tempeh daarentegen is een heel ander verhaal. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, waardoor het veel steviger is dan tofu, wat gemaakt is van sojamelk. Tofu is heel zacht en neutraler van smaak. Tempeh is lekker stevig en kun je goed bakken zonder dat het uit elkaar valt.

Marineren van de tempeh

Tempeh is dan ook ideaal om snel te marineren zoals in dit geval in een beetje hoisin saus. Het neemt de smaken snel op, dus even over de blokjes heen gieten, doorroeren en je kunt ze al bakken.

De tempeh salade wordt vervolgens afgemaakt met rucola, avocado blokjes en lekker veel geroosterde nootjes en zaden. Welke zaden je daarvoor gebruikt kun je geheel zelf bepalen. Ik heb hier zonnebloempitten en pompoenpitten gebruikt en die gemengd. Die nootjes heb je wel nodig, anders is de salade wat saai. Maar door toevoegen van de geroosterde noten is dit een salade die je blijft eten!

Roosteren van de nootjes

Voor het roosteren van de noten en de zaden neem je een kleine koekenpan en hierin verhit je wat olijfolie. Vervolgens bak je de noten goudbruin en daarna voeg je de ahornsiroop en de kaneel toe. Even lekker laten meebakken tot het een beetje gaat karameliseren. Laat de noten goed afkoelen. Pas dan worden ze knapperig.

Strooi over de salade en serveer meteen.

Gebakken tempeh met avocado

Tempeh salade

Nog geen review
GangSalade
KeukenVegan

√Vegan salade √Lekker makkelijke tempeh salade √Klaar in no time √ Met gemarineerde blokjes tempeh
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr tempeh in kleine blokjes gesneden
  • 2 el hoisin saus
  • 50 gr rucola
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 partje limoen
  • 1 el olijfolie

Extra om te strooien:

  • 50 gr gemengde noten
  • 25 gr gemengde zaden
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl kaneel
  • 1 el olijfolie
  • Om te serveren; Olijfolie plus balsamico

Instructies

  • Meng de tempeh blokjes met de hoisinsaus en zorg dat alle blokjes een beetje bedekt zijn met de saus. Zet apart en laat even goed intrekken.
  • Hak de noten en zaden iets kleiner. Verhit een koekenpan met 1 el olijfolie en bak de noten en zaden hierin. Voeg 1 el ahornsiroop en de kaneel toe en bak tot ze goudbruin zijn. Zet apart en laat even afkoelen.
  • In dezelfde koekenpan verhit je de andere eetlepel olijfolie en hierin bak je de tempeh blokjes goudbruin.
  • Doe de rucola, avocado en tempehblokjes in een kom en bestrooi dit met het noten en zadenmengsel. Geef het partje limoen erbij.
  • Serveer de salade met een eenvoudige dressing van olijfolie en balsamico

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 723kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwit: 24g | Vet: 57g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 9g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 30g | Cholesterol: 0.5mg | Natrium: 284mg | Kalium: 1082mg | Vezels: 11g | Suiker: 12g | Vitamine A: 747IU | Vitamine C: 14mg | Calcium: 175mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.