Mezmez – de lekkerste smaken uit de Libanese keuken
Het Midden-Oosten is de laatste veel in het nieuws en meestal niet op de meest positieve manier. Maar behalve dat het op het moment een onrustige regio is, komt er ook heel veel moois vandaan. Daar heb ik al het nodige over verteld in mijn verslag van Jordanie en de koffie cultuur aldaar en vandaag over de Libanese keuken en dan met name het nieuwe merk MezMez.
SPONSORED
MezMez is ontstaan in samenwerking met chef-kok Elias Sumer van het Amsterdamse restaurant Cedars. Cedars is een restaurant waar je de lekkerste Libanese gerechten kunt proeven en Elias Sumer werkte jaren aan het perfectioneren van de smaken van zijn mezze. Dat jarenlange testen heeft uiteindelijk geresulteert in de smaken die nu onder de naam MezMez op de markt worden gebracht. De Libanese keuken is bekend om zijn fijne kleine gerechtjes, ook wel mezze of mazza genoemd. Ik vind echt weinig dingen lekkerder dan een tafel vol met lekkernijen om te dippen. Het wordt vaak als voorgerecht gepresenteerd, maar het is zo lekker, dat je er – voor je er erg in hebt – al heel snel teveel van hebt gegeten!
En dat vind ik prima. Geef mij een tafel vol van dit soort lekkers en je hoort me de rest van de avond niet meer. Mijn absolute favoriet is hummus, maar mouhamara (een mix op basis van tomaat, uitjes, granaatappel en walnoot) is ook geweldig.
Keshkeh, de derde smaak die nieuw is van MezMez is op basis van yoghurt en verrassend fris. Heerlijk op een broodje met wat sla, tomaat, en ham of als saus bij een vleesgerecht.
Alledrie de smaken zijn erg goed te combineren met andere mezze gerechtjes en natuurlijk met Libanees flatbread. Omdat dippen met brood voor mij het allerlekkerste is, heb ik een variatie voor jullie op het standaard brood. Je kunt het natuurlijk prima dippen met elk brood, plat brood, Turks brood of een gewone Hollandse boterham, maar als je eens wat anders wilt, snij dan kleine stukjes van je Libanese brood en frituur dat even kort in hete olie. Dan heb je een soort homemade tortillachips die perfect zijn om mee te dippen! Eet ze wel dezelfde dag op.
Recept ideeën mezze tafel
Ingrediënten
- koriander
- MezMez naar keuze of allemaal
- falafel
- kerstomaatjes
- gehaktballetjes
- Libanees platbrood dit kun je vaak kopen bij de Turkse winkel of de Jumbo heeft het ook vaak. Wordt verkocht als Middenoosters brood
- cayennepeper
- Turks brood
- granaatappelpitjes
- zonnebloemolie
Instructies
- Neem een koekenpan of wok en verhit hierin de zonnebloemolie.
- Snij ondertussen het platbrood in repen en die repen weer een driehoekjes. Zodra de olie heet genoeg is bak je deze snel. Let op want het gaat erg hard, dus erin en er meteen weer uit, is vaak al voldoende. Laat uitlekken op keukenpapier. En bestrooi vlak voor serveren met een beetje cayennepeper of - als je niet van pittig houd - met paprikapoeder. Erg lekker met de mouhamara of de hummus.
- Snij het topje van de kerstomaten af en hol ze voorzichtig uit. Vul met een lepeltje van de keshkeh. Snij eventueel een klein plakje van de onderkant af zodat ze blijven staan.
- Bak de falafel en de gehaktballetjes ondertussen in de olie. Doe in bakjes of serveer op een plank met het brood erbij.
- Doe al je gerechtjes in kleine schaaltjes en rangschik op een lange plank. Doe wat granaatappel pitjes over de hummus heen en strooi wat koriander over het geheel. Serveer op de plank met het brood en/of brood naar keuze
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Erg mooi!! Wij zijn gek op borrelplankjes dus we gaan dit zeker zeer binnenkort eens uitproberen, bedankt voor de tip!
Zeker doen! Ben benieuwd wat je ervan vind!
Ziet er heerlijk uit en de foto’s zijn werkelijk prachtig!
Dankjewel Marlies!